PODOPUNT

by Renée Dewitte 


Welkom 

In de praktijk van podologe Renée Dewitte.  Je kan er  terecht in Pittem en Lichtervelde voor podologsiche behandelingen.



 Boeken kan ook online via deze link :

https://altagenda.crossuite.com/podologiedewitte/o/54y2d494v2



Wat is podologie?

Een podoloog is een paramedicus die klachten ter hoogte van de voet onderzoekt en indien nodig behandelt. Ook voet gerelateerde klachten die zich uiten in knie-, rug- en heuppijn die hun oorzaak vinden te hoogte van de voet, behoren tot het werkveld van de podoloog. 

De podoloog speelt een belangrijke rol bij de behandeling van patiënten met aandoeningen, zoals diabetes ifv. klachtbehandeling en preventie

Wat doet een podoloog?

Podologische voetverzorging

Podologische voetverzorging (medische voetverzorging in de volksmond) concentreert zich vooral op medische klachten. Denk maar aan het verwijderen van eksterogen/ likdoren/ eeltpit , ingroeinagels, eeltvorming etc.

Naast het behandelen van deze klachten kunnen ook specifieke technieken worden uitgevoerd om de oorzaak van het probleem aan te pakken. Bv. Het aan maken van een nagelbeugel bij ingroei of het drukvrij leggen van een eksteroog.


Podologisch onderzoek

In het podologisch onderzoek wordt de voet en zijn invloed hiervan op bovengelegen gebieden uitgespit. Zo kan een foutieve voetstand onder meer zorgen voor knie, heup en onderrugklachten. De voet is als het ware de fundering van het lichaam. Als hier iets misloopt dan is dit nefast  voor alle bovenliggende structuren.

Het podologisch onderzoek kan uitgevoerd worden voor het in kaart brengen van een pathologie en zijn oorzaak maar het kan ook in functie van (sport)preventie. 

Dit bestaat altijd uit een vraaggesprek, specifieke klacht testen en biomechanisch onderzoek met tal van metingen aangevuld  met een ganganalyse. Bij sporters worden daarbij sportspecifiek bewegingen en loopanalyses meegenomen in het onderzoek. 

Afhankelijk van dit onderzoek kan een behandelplan opgesteld worden. Dit kan bestaan uit: zooltherapie, schoenadvies, sportgerelateerd advies, doorverwijzing, enz. (1)


Zooltherapie

Het maken van een  podologische zool (of inlegzool in de volksmond) wordt altijd voorafgegaan door een  uitgebreid podologische onderzoek. Hierdoor kan perfect in kaart worden gebracht hoe de zool opgebouwd moet worden. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met persoonlijke behoeftes, activiteit en omgevingsfactoren.

Een podologische zool wordt altijd gemaakt aan de hand van een 3D scan. De 3D scan word daarna gematcht op de zool zodat deze op maat is van uw voet ondersteund en stuurt. Zolen kunnen dan in de gewenste praktijk worden opgehaald en indien nodig ter plekke worden aangepast. 

 

Voor wie?

Voet (gerelateerde klachten) die door een podoloog worden behandeld kunnen bij alle leeftijden en in alle vormen voorkomen. Gaande van klachten aan huid en nagel tot problemen door een foutieve voetstatiek.

 

Kinderen 

 

Een kindervoet krijgt heel wat te verduren door een snelle groei en vele nieuwe activiteiten. Het is dan ook van belang om de voet  in een zo optimaal mogelijke omgeving te laten evolueren . Een goeie schoen met de juiste lengte en breedte is een must ! Daarnaast is blootvoets lopen een aanraden om motoriek en voetspieren te versterken. Dit om de kans op voetafwijkingen in de toekomst te minimaliseren.

 

 In bepaalde fases van de evolutie zijn platvoetjes en x-kieën normaal. Na een 6-7 jaar gaat de voeten stabiliseren en kan er een duidelijk beeld worden geschetst over de statiek. 

Zooltherapie bij kinderen kan onder de 7 jaar bij klachten. Merk je een ernstige voetafwijking  zonder klachten dan kan dat na 7 jaar.  Een zool kan preventief voetstatiek corrigeren en verbeteren. Dit zal er voor zorgen dat zij in de toekomst minder klachten ontwikkelen in voet, knie en heup.

 

 

Sporters 

Blessurepreventie en - herstel zijn van belangrijk in  functie van trainingsopbouw en prestatie. Een podologisch onderzoek met aanvullende specifieke testing kan een beeld geven wat de risico’s zijn op klachten of wat het oorzakelijke verband is tussen voetstatiek en klacht.

 

Tijdens dit onderzoek wordt  eerst en vooral uw sport en klacht tot in de diepte bevraagd. Afhankelijk hiervan zal naast het gewone onderzoek aanvullende testen worden uitgevoerd. Dit kan bestaan uit spiertesten, spierlengte testen, sport specifieke bewegingsanalyse en gang of loopanalyse.

 Afhankelijk van het algemeen en sport specifieke onderzoek kan er aangepast sport, schoen of rekadvies worden aangeraden. Maar ook een podologische zool of doorverwijzing kan effectief zijn. Dit gaat in alle tijden in samenspraak met uw huisarts.

Om u zo goed mogelijke zorgen aan te bieden volgde ik al enkele bijscholen rond sportpodologie.


Diabetespatiënt 

Door een langdurige slecht geregelde suikerspiegel kan een diabetespatiënt en verminderde gevoel en doorbloeding in de voet ontwikkelen. Hierdoor worden wonden soms niet opgemerkt en belemmerd dit ook de wondheling belemmerd worden. Voor deze groep is een goede voetzorg dus uiterst belangrijk in de strijd tegen langdurige voetwondjes.

Een het regelmatig in kaart brengen van uw doorbloeding, gevoel,… is dan ook aangeraden. Van hieruit kan gericht schoen- en voetadvies worden gegeven.

Is er een blijvende wonde aanwezig dan komt u best zo snel mogelijk langs. De podoloog kan hierbij risico's en de ernst van de wonde bekijken, wondzorg uitvoeren en belemmerende factoren voor wondgenezing bv.  met druk verlagende technieken. 

Diabetespatiënten met een zorgtraject of voortraject  en verhoogde risico's op wonden hebben 2x op een jaar recht op terugbetaling voor een podologische screening. (met voorschrift en toelating van huisarts).


Reumapatiënten

Dit is een systeemaandoening waarbij het lichaam zijn eigen structuren aanvalt. Naast de klassieke reumatoïde artritis zijn er ook andere soorten zoals Jicht, de ziekte van bichternrif, psoriasis …

De klassieke reumatoïde artritis gaat vaak gepaard met standsafwijkingen en pijn in de gewrichten in een ver gevorderd stadion. Binnen de podologie kunnen verschillende hulpmiddelen worden aangeboden om comfort te bieden voor deze gewrichten. Denk maar aan een podologische zool of silicone orthese.

Bij jicht, bechterew en psoriasis is opsporing en advies zeer belangrijk. Het advies is altijd klacht specifiek op u zo goed mogelijk te helpen.


Afspraak maken 

Een afspraak maken kan via :


https://altagenda.crossuite.com/podologiedewitte/o/54y2d494v2 

Check altijd achteraf of u een mail hebt gekregen na de boeking! Zo niet neem dan telefonisch contact op.

  

Wilt u voor de eerste keer een afspraak maken voor een onderzoek/zolen? Breng dan volgende zaken mee : short, meest gedragen schoen en indien u sport ook sportschoenen. 


Indien u meermaals zonder iets te laten weten niet op uw afspraak aanwezig bent kan er een bedrag van 10 euro aangerekend worden. 

Over 

Ik ben Renée en sinds april 2021 eigenaar van mijn eigen praktijk  te Pittem.  Al snel volgde mijn intreden bij  groepspraktijk de burg te Lichtervelde.  In mijn  werk  wil ik vooral streven naar een kwaliteitsvolle zorg en een vertrouwelijke sfeer. Ik sta u graag bij om uw klachten te verhelpen. 

Naast mijn  eigen praktijk vervul ik op dinsdag het Podokinea team in Aalter.  


Onder het mot stilstaan is achteruitgaan  volg ik regelmatig bijscholingen. Hierbij verruim ik men kennis en  kan ik u beter bijstaan voor uw klacht. 

Hier enkele voorbeelden van gevolde bijscholingen: 


locaties

Podologie Renée Dewitte : Pittem 

Egemstraat 67

8740 Pittem 



Groepspraktijk De Burg : Lichtervelde 

(u hoeft hiervoor niet noodzakelijk aangesloten te zijn bij de artsen van de  Burg)

Beverenstraat 25

8810 Lichtervelde 

Tel : 0468 10 86 30