Ontstaan van PodcastGemist

Door een toevallige ontmoeting op 16 maart 2022 in het wijkcentrum De Erker in Schiedam raakten Jack & Jozef in gesprek over online radio en podcasting. Een online radiostation, Radio De Erker, was al aanwezig in het wijkcentrum maar er was nog geen podcast. Dat hoef je geen twee keer te zeggen, en een week later realiseerde Jack & Jozef hun eerste PodcastGemist op 24 maart 2022.

Wijkcentrum De Erker

PodcastGemist opnames

PodcastGemist (PG) hangt door de experimentele karakter van toevalligheden aan elkaar.

Tijdens van de opname van PG#1 werden foto's gemaakt door een fotograaf die toevallig in het wijkcentrum de Erker aanwezig was. Bij PG#2 stond een videocamera om achteraf te kijken hoe het beter kan, maar al snel belandde de opname op YouTube. Nu staat er een videocamera bij elke opname. Tijdens PG#4 kwamen we er achter dat al die tijd het verkeerde audiokabeltje gebruikte.

Het experimenteren ging door, en PG#6 kwam niet vanuit de studio maar vanaf thuis met behulp van Skype. PG#7 was de eerste opname vanaf een locatie in de stad, bij lunchroom De Beurs. De eerste Thema opname was bij PG#8 ging over Vriendschap & Vertrouwen.

Om kennis op te doen was er een snuffelstage tijdens PG#11 bij de podcaststudio van Ilvy.com in Schiedam. Naar aanleiding van ilvy was PG#12 in het tuinhuisje van Ina. En werd de eerste "blooper" geplaatst op TikTok en Instagram.

Maar het ging ook wel eens mis, en goed mis bij PG#13. Het beeld was opgenomen, maar het geluid was slecht, zeer slecht. In goed overleg is besloten deze niet te publiceren maar veilig in het archief te zetten. Tijdens het crisisberaad, PG#14, werd PodcastGemist bijna opgeheven.

Jack & Jozef pakken de draad weer op, tijdens PG#15 zijn ze aan het experimenteren met Riverside 2.0. In het Julianapark wordt PG#16 opgenomen en in de YouTube opname zitten voor het eerst foto's over het onderwerp.

PG#17 is definitief de laatste keer in radiostudio De Erker. Door de extra aanwezige tl-bakken is de video opname overbelicht. Er wordt nu elke keer op een andere locatie opgenomen. PG#18 was bij de Bibliotheek van Schiedam. Bij PG#19 was Riet op bezoek (het lijstje van Riet) in de tuin van PodcastGemist. PG#20 werd opgenomen bij het Zeekadetkorps Schiedam. PG#20 op een terras, met als overdekking, "PodcastGemist The Real Life Soap". Wie weet leest John de Mol dit? En tijdens de vakantie van Jozef in Spanje gingen we gewoon door met PG#22 en PG#23 via Skype.

Voor de echt fan is er de PodcastGemist Quiz en een PodcastGemist WebShop met onder andere T-shirts, mokken en tassen.

Toekomst van PodcastGemist

Hoe het verder gaat? De planning is op een boot in de haven, in een museum, in een galerie, op het toneel, in het theater, in een bus, in een vliegtuig, bij jou op het werk of thuis. Geen plaats is te gek voor PodcastGemist. Een ding is zeker, Jack & Jozef zijn en blijven nieuwsgierig naar de nieuwe mogelijkheden voor PodcastGemist.

Jack & Jozef