ΥΛΙΚΟ 

Βασικές οδηγίες σχεδιασμού καλών απτικών εικόνων

Wright S., 2008. Guide to Designing Tactile Illustrations for Children’s Books. American Printing House for the Blind, 

Μετάφραση: Λαμπρινή Μπίστα,  Για το Project Ανοικτό Βιβλίο, ΤΕΕΠΗ, ΔΠΘ, 2022.


1. Χρησιμοποιείστε υφές, σχήματα, γραμμές και σύμβολα που διαφέρουν εμφανώς μεταξύ τους.

2. Απλοποιείστε. Πολλές γραμμές ή στοιχεία δημιουργούν σύγχυση κατά την απτική διερεύνηση. Παραλείψτε τις λεπτομέρειες που δεν χρειάζονται. Μια απτική εικόνα θα πρέπει να περιλαμβάνει τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του αντικειμένου που απεικονίζει. Για παράδειγμα το κοτσάνι ενός μήλου είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο που το διαχωρίζει από ένα πορτοκάλι.

3. Μην τοποθετείτε τα αντικείμενα πολύ κοντά το ένα στο άλλο (Αντικείμενα: όχι πιο κοντά από 0,63 εκ. Γραμμές: όχι πιο κοντά από 0,31 εκ.).

4. Αποφύγετε την διασταύρωση πολλών γραμμών. Οι γραμμές που διασταυρώνονται θα πρέπει να είναι ευδιάκριτες. Για παράδειγμα, μία συμπαγής γραμμή και μία γραμμή από τελείες.

5. Τα σχήματα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,27 εκ. σε κάθε πλευρά. Μικρότερα σχήματα δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμα.

6. Γεμίστε το εσωτερικό των σχημάτων με ένα συγκεκριμένο μοτίβο γεμίσματος ή μία συγκεκριμένη υφή, ώστε να μπορεί το παιδί να καταλάβει τι είναι μέσα και τι είναι έξω από το σχήμα.

7. Αν η απτική εικόνα έχει πολλά αντικείμενα ή στοιχεία προσπαθήστε να "σπάσετε" την εικόνα σε δύο ή περισσότερες απτικές εικόνες. Για ένα μικρό παιδί μία απτική εικόνα θα πρέπει περιέχει μόνο ένα ή λίγα αντικείμενα.

8. Στην περίπτωση που ένα αντικείμενο έχει πολλά μέρη τα οποία είναι σημαντικό να απεικονιστούν όλα μαζί, "χτίστε" σταδιακά την συνολική εικόνα δημιουργώντας διαδοχικές απεικονίσεις στις οποίες θα προστίθεται κάθε φορά και ένα νέο κομμάτι της συνολικής εικόνας.


Επιλογή εξαιρετικών βιβλίων για νέους με αναπηρία για το 2023 από το IBBY

Ο κατάλογος με τις επιλογές του International Board on Books for Young People (IBBY) διαμορφώνεται σε δύο κατηγορίες. 

Η πρώτη αφορά  Προσβάσιμα βιβλία (Accessible Books)

Τα βιβλία που χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα και σχεδιασμό μπορούν να βοηθήσουν να γίνει η ανάγνωση προσβάσιμη σε όλους. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μπράιγ, νοηματική γλώσσα, μεγάλα γράμματα, συστήματα μη λεκτικής επικοινωνίας ή απτικές μορφές. Μπορεί επίσης να είναι ευανάγνωστα βιβλία με απλοποιημένες έννοιες κατάλληλες για την ηλικία και μικρότερα κείμενα που είναι ειδικά γραμμένα για παιδιά με διανοητικές, αναπτυξιακές ή μαθησιακές δυσκολίες.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τις Απεικονίσεις Αναπηρίας (Portrayals of Disability)

Δείτε τον κατάλογο εδώ


Les petits explorateurs tactiles au Muséum, Baumann, Anne-Sophie and Natural History Museum of Toulouse (text and tactile elements). France: Les Doigts Qui Rêvent, 2020.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Ψηφιακά Εργαλεία

Εφαρμογή μεταγραφής σε σύστημα Braille

Η MinaDot είναι ένα αυτόματο πρόγραμμα μεταγραφών που διευκολύνει τη ζωή των ατόμων με προβλήματα όρασης και όχι μόνο. Μπορεί να μεταγράψει άπειρα κείμενα από ελληνικά και αγγλικά στη γραφή Braille με μια απλή διαδικασία.

Λογισμικό γραφής συστήματος Braille

Το λογισμικό γραφής συστήματος Braille Perky Duck  παράγει έντυπα με κείμενο γραφής Braille. Το Perky Duck  προσφέρεται δωρεάν από την εταιρία Duxbury Systems.

Αναλογικά Εργαλεία

Braille Slate and Stylus

Το σύστημα πλάκας και γραφίδας Braille (Braille Slate and Stylus)  είναι εργαλεία γραφής. Η χρήση της πλάκας και της γραφίδας είναι θα μπορούσε να παραλληλιστεί με στυλό και χαρτί για τη συμβατική γραφή. Η πλάκα και η γραφίδα επιτρέπουν μια γρήγορη, εύκολη, βολική και σταθερή μέθοδο δημιουργίας ανάγλυφης εκτύπωσης για κωδικοποίηση χαρακτήρων Braille.