De opdracht

Opdracht

Het Ministerie van Defensie zorgt voor de bescherming en verdediging van Nederland. Om dat waar te maken is er veel meer nodig dan een leger. Achter de strijdmachten zit een brede organisatie: zo moeten de militairen op missie ook slapen, eten en verblijven. Een militair kamp, een “basiskamp”, is net een klein dorp. Zo zijn er bijvoorbeeld wegen, waterleidingen en elektriciteit, maar ook wachttorens en bruggen. Wij gaan in deze opdracht een duurzaam basiskamp met een “zero footprint” ontwikkelen.

STAP 1: VOORONDERZOEK DOEN

Om tot een goed eindresultaat te komen, is het belangrijk eerst bekend te raken met het onderwerp door vooronderzoek te doen. Bij deze deliverable moesten we een aantal vragen beantwoorden.

STAP 2: PROGRAMMA VAN EISEN OPSTELLEN

In deze fase moesten we een paar eisen opstellen. Dit is een lijst met alle punten waaraan het ontwerp moet voldoen. Welke eisen stelt Defensie? En welke eisen stellen de betrokken partijen?

STAP 3: UITWERKINGEN BEDENKEN

De volgende stap is het uitwerken van de eisen en wensen tot concrete ideeën. Pak het programma van eisen uit de vorige stap erbij en bedenk voor elke eis minimaal drie ideeën en oplossingen.

STAP 4: ONTWERPVOORSTEL FORMULEREN

Bij de vorige stap hebben we allerlei ideeën en oplossingen bedacht. Nu maken we een ontwerpvoorstel op grond van de optimale (best haalbare) combinatie van de ideeën. Een ontwerpvoorstel formuleren betekent dat we met behulp van tekeningen en tekst laten zien hoe onze ontwerp eruit komt te zien. Kies niet per se per eis voor de beste oplossing(en), maar kies de combinatie van deeloplossingen die het best bij elkaar passen en samen het beste eindresultaat geven.

STAP 5: OPLOSSING UITWERKEN

In deze fase werken we de schetsen en tekeningen van stap 4 uit in de vorm van bijvoorbeeld een poster of digitaal ontwerp zoals een video-animatie. De presentatievorm, de materiaalkeuze en de hoeveelheid details die jullie uitwerken, mogen jullie zelf bepalen. Belangrijk is dat jullie aan de hand van jullie uitwerking kunnen laten zien hoe het ontwerp werkt. Details die voor deze uitleg nodig zijn, mogen dus niet ontbreken.

STAP 6: TESTEN EN EVALUEREN

In deze fase evalueren jullie of het ontwerp aan alle voorwaarden en eisen uit stap 2 voldoet. - Zijn alle eisen en ideeën in het ontwerp verwerkt? - Wat kan er nog beter worden uitgewerkt? - Als aan sommige eisen onvoldoende wordt voldaan, bekijk dan waar dit aan ligt. Vaak is het nodig de ontwerpcyclus (gedeeltelijk) opnieuw te doorlopen, om te komen tot een verbeterde oplossing.

STAP 7: PRESENTEREN

Als onze ontwerp definitief klaar is, kunnen jullie de presentatie voor de klas en tijdens de grote finale op de Eureka!Day voorbereiden. Tijdens deze presentatie laten jullie niet alleen de oplossing zien, maar vertellen jullie ook, aan de hand van een poster, over het ontwerpproces en over de beslissingen die jullie hebben genomen. Laat ook zien hoe jullie hebben samengewerkt. Beschrijf welke vaardigheden jullie hebben gebruikt tijdens de uitvoering van de ontwerpopdracht en welke nieuwe vaardigheden jullie hebben geleerd. Het proces is even belangrijk als de oplossing, beide tellen even zwaar mee in de beoordeling. De poster mag maximaal één A1 groot zijn. Op de volgende pagina staan de beoordelingscriteria.

↑ Schets van onze kamp ↑

Gemaakt door Marouane

Schets van onze Kamp

Gemaakt door Elin

Elin is hard aan het werk!!

Hadassa is ook hard aan het werk!!