Straatnamen

Straatnamen

Beschrijving: Straatnamen hebben vaak een geschiedenis. Bij sommige straatnamen is de oorsprong gekend. De oorsprong gaat vaak ver terug in de geschiedenis. Verschillende straten hebben een link hebben met een persoon, een plaatselijk landschap, gebeurtenissen,... Een opsomming van enkele straatnamen rond het centrum van Sint-Lievens-Houtem is hier terug te vinden.

  1. Edgard Tinelstraat: Oorspronkelijk was dit de Nieuwstraat, nog later de Sint-Lievensstraat. Deze straat kreeg daarna de naam “Edg. Tinelstraat”, vernoemd naar een Vlaamse pianist en componist. De moeder van deze man was afkomstig uit Sint-Lievens-Houtem.

  2. Kloosterstraat: Oorpsronkelijk was dit de “Dreef”. Naar aanleiding van het kloostergebouw dat aan de linkerkant van de weg stond, werd deze straat omgevormd tot de Kloosterstraat. Het klooster zelf is afgebroken, op die plaats staan er nu verschillende serviceflats.

  3. Monseigneur Meulemanstraat: Deze straat is genoemd naar “Brixius” of Brice Meuleman. Hij was de zoon van Desire Meuleman. Brice werd geboren in Sint-Lievens-Houtem en werd priester, daarna bisschop en later aartsbisschop in Calcutta. Vroeger kreeg deze straat de naam: “De steenweg”.

  4. Hofkouter: Over deze straat is weinig informatie gekend.

  5. Paardenmarkt: De naam van deze straat is een logisch gevolg van de paardenmarkten die daar georganiseerd werden. In de volksmond was deze straat ook gekend als “Den Boulevard”.

  6. Eiland: De naam “Eiland’ is afkomstig van 'heyland' of 'heideland'. Meer info werd niet gevonden over deze straatnaam.

  7. Fabriekstraat: Deze straatnaam is afkomstig van de vroegere linnenfabriek die daar stond. Op deze plaats staat nu het Cultureel Centrum “De fabriek”.

  8. Diepestraat: De Diepestraat was vroeger een weg die in de diepte lag. Het lag tussen een verhoogd landschap.

  9. Polbroek: Dit woord kan worden opgesplitst om de betekenis te achterhalen. ‘Pol’ betekent een poel, ‘broek’ betekent nat. Lang geleden lagen er in de nabijheid van de Polbroek steengroeven. Daardoor bleven er diepe poelen over. Het Cotthembos, dat heel nabij de Polbroek gelegen is, heeft nog verschillende van die putten die verwijzen naar de Middeleeuwse steengroeven van ‘Hauthemschen” steen alias Balegemse.

  10. Molenkouter: Deze straatnaam was een logisch gevolg van de windmolen die gelegen was op het hoogste punt.

  11. De Coomansgang: De coomansgang is afkomstig van een man die er woonde en zijn naam luidde “De cooman”. Volgens een andere bron verwijst het ook naar de poort die is verwijderd van de familie “De Cooman” waar nu de oorspronkelijke “Coomansgang” gelegen is. Volgens Pede M-J. was de coomansgang er al voor 1950. Hiernaast vindt u een foto van de dakconstructie waar ‘de Coomansgang’ gelegen is. De dakconstructie is later verwijdert geweest. De Coomsgang is gelegen naast café Oxford waar Pede M-J. zelf 10 jaar heeft gewoond. De foto dateert uit 1944

  12. Krabbenijkstraat: Deze naam heeft een speciale betekenis. Een krab is een mat gevlochten met (eiken)takken die in de zijkanten van grachten werd geplaatst zodat deze niet zouden toeslibben. Dit werd speciaal in deze grachten gesplaatst omwille van het vele water afkomstig van de verhogingen achter die grachten (Balei).

Tip: Tijdens een leerwandeling kunnen enkele straatnamen besproken worden. Bij een les rond toponymie kunnen deze straten betrokken worden.