Discursos


Discurs de Begoña Martínez i Mª Isabel Pérez, professores de l'IES Juan de Garay de València, a l'Acte de lliurament de premis de la VII Olimpíada de Clàssiques de València (5-05-2016)


Bona vesprada.

Som les professores de l’IES Juan de Garay, Begoña Martínez, l’especialista de Llatí, i Mª Isabel Pérez, de l’especialitat de Grec, molt agraïdes i satisfetes de poder participar en un acte com aquest.

Per començar, perquè voldríem agrair a la Universitat de València la perseveració en la convocatòria de les Olimpíades de Clàssiques (ja enguany s’ha celebrat la setena edició) en uns temps en què altres són les matèries que reben un major reconeixement social front a la subestimació que pateixen les llengües i la cultura clàssica. És, per això, precisament que valorem en la seua mesura iniciatives com la que ací ens reuneix.

De tot cor animem a continuar en aquesta línia, especialment quan davant l’aplicació de la LOMQE encara vegem més reduïda i menyspreada la presència d’aquests ensenyaments clàssics. Tant de bo s’acompliren les paraules que trobem al preàmbul de la llei: “ El reto de una sociedad democrática es crear las condiciones para que todos los alumnos y alumnas puedan adquirir y expresar sus talentos, en definitiva, el compromiso con una educación de calidad como soporte de la igualdad y la justicia social” !! Cants de Sirena, que prompte ens porten cap a altres objectius de caire ben diferent: “El nivel educativo... determina su capacidad de competir con éxito en el ámbito del programa internacional” “....supone abrir las puertas a puestos de trabajo de alta cualificación, lo que representa una apuesta por el crecimiento económico”. Una nova llei que no està interessada en formar a les persones com a ciutadania crítica, responsable, respectuosa i defensora dels drets humans. I això es fa palés quan vegem la distribució de les matèries i la quasi o total desaparició de moltes altres que enriqueixen el desenvolupament integral de les persones, així com la formació i el currículum del nostre alumnat.

A continuació, tema no menys important, perquè volem deixar testimoni públicament de la satisfacció per haver compartit el nostre temps docent al llarg d’aquest dos anys amb un alumne com Pablo, persona sensible, educada i treballadora, a qui desitgem el millor en el futur, i que continue el seu enriquiment personal i cultural.

Per últim, ens agradaria animar a la resta del professorat a participar, en tan gran percentatge com en aquesta edició, en les pròximes convocatòries d’aquestes olimpíades i a més a més també en totes aquelles iniciatives que potencien el coneixement i la difusió de la cultura i les llengües clàssiques (Concurs Odissea, Ludi Saguntini, Tallers de Cultura Clàssica, Certamen Ciceronià, etc.)

I amb això ens acomiadem donant-vos les gràcies per la vostra atenció.

Discurs de Pablo Giménez Mota, alumne de l'IES Juan de Garay de València, guanyador de la VII Olimpíada de Clàssiques de València

"Hola, muy buenas tardes a todos,

Antes que nada me gustaría agradecer la asistencia de todos los que habéis venido, ya que tanto para mí, como para las otras 5 ganadoras, significa mucho veros aquí a amigos, padres y profesores.

Estando aquí arriba, dando este discurso, es imposible no acordarme de mis primeras clases de latín en 4º de la ESO. Durante los primeros meses odié la asignatura, incluso creo recordar haber suspendido un examen con un 4, pero al cabo del tiempo, cada vez sentía más y más curiosidad por aquellos hombres tan extraños, cuya cultura no era tan diferente a la nuestra al fin y al cabo, y sobre todo por su lengua.

Al curso siguiente, en 1º de Bachillerato, empecé también griego, y fue en ese instante cuando decidí volcarme en el estudio del latín y el griego y en un futuro estudiar filología clásica, y poder dedicarme a la enseñanza de estas lenguas. Después de estos dos años y medio me encuentro en este lugar, y no hubiera sido posible de ninguna manera sin mis profesoras, Isabel y Begoña. Gracias a ellas he ido conociendo poco a poco estas maravillosas culturas y lenguas y han logrado contagiarme la pasión que sienten por este mundo. Su apoyo y ánimos han sido fundamentales para conseguir este objetivo, por lo que mis principales agradecimientos van para ellas.

No solamente me gustaría nombrar a mis profesoras, sino también a todos los demás profesores de clásicas, ya que sois los encargados de mantener vivas las esencias y las palabras de los autores grecolatinos, y de difundir el griego y el latín entre los alumnos, lenguas que, digan lo que digan, siguen más vivas que nunca.

ién me gustaría agradecer a mis padres todo el apoyo que me han dado durante toda mi vida, sé que están ahí cuando les necesito y también a mis amigos y a mi pareja, por soportar mi pesadez con este concurso.

Por último, pero no menos importante, doy las gracias a la Universidad de Valencia y a todos los miembros de la comisión organizadora por hacer posible la realización de estas olimpiadas, y permitir a los alumnos como nosotros desarrollar y demostrar nuestros conocimientos del mundo grecolatino.

Buenas tardes, y muchas gracias por escuchar mis palabras."

Pablo Giménez Mota, alumno de 2ª de Bachiller de Humanidades del IES Juan de Garay de Valencia.



Discurs de Lola Arribas, professora de l'IES nº 1 de Requena, a l'Acte de lliurament de premis de la III Olimpíada de Clàssiques de València (4-05-2012)


Buenas tardes,

Es para mí un placer estar aquí con padres, alumnos y profesores reunidos todos en torno a un tema en común: la cultura clásica.

He venido con un pequeño discurso de agradecimiento porque creo que nuestros pequeños, medianos y grandes logros se los debemos en buena parte a los demás. Así pues, quiero agradecer a la Universidad de Valencia por la organización de estas Olimpiadas, a los profesores de clásicas por su implicación de todo tipo de proyectos que sirven para la revitalización de nuestras asignaturas. Su trabajo, sin duda, es de gran fertilidad y transcendencia. Y, por último, quiero agradecer a todos aquellos alumnos, que como los aquí premiados, participan, fuera del aula, en este tipo de iniciativas. Pero, sobre todo, quiero felicitar y agradecer a mi alumna Rocío que con su dedicación, brillantez y amor a los clásicas me ha traído hoy hasta aquí. Muchas Gracias.




Discurs de Rocío Giménez Zálvez, de l'IES nº 1 de Requena, guanyadora de la III Olimpíada de Clàssiques de València


Buenas tardes.

En esta ocasión, solamente puedo dar las gracias, en primer lugar, a la Universidad de Valencia, por hacer posible este momento y por promover el conocimiento del Mundo Antiguo entre los jóvenes.

En segundo lugar, agradecer, obviamente, a mis profesores de Latín y Griego, que con el trabajo diario me han ayudado a ir conociendo poco a poco, pero en profundidad, las culturas griega y romana.

En tercer lugar, debo agradecer a mi familia el apoyo que he recibido de su parte y la seguridad de que, gane o no gane premios y concursos, siempre la voy a tener a mi lado.

Y, reservo para el final mis agradecimientos a unas personas de las que no nos podemos olvidar, porque sin ellas esto no sería posible de ninguna manera. Me refiero a los autores grecolatinos. En cuanto a Grecia, agradezco a Homero que me haya cantado la ira de Aquiles y el poder del recuerdo de Penélope que tenía Ulises y que le hizo sufrir a las Sirenas y disfrutar con Calipso. Pero, especialmente quiero dar las gracias a algunos escritores latinos. En primer lugar, a Cicerón porque me ha dicho qué es para él la amistad o la vejez. En segundo lugar, a Catulo ya que me ha advertido del poder del amor y me ha ofrecido una pintoresca visión del mundo que lo rodeó. Y, en tercer lugar, a Virgilio que ha conseguido que sienta en mi piel el dolor desesperado de Dido por la marcha de Eneas.

Y así acaban mis palabras, volviendo a decir a todos: muchas gracias.




Discurs de Lluïsa Merino, profesora de l'IES Càrcer.


Bon vespre a tots.

Em sent afortunada i agraïda d’estar ací avui, davant de tots vosaltres i pronunciant aquestes paraules, encara que només jo sé com estic de nerviosa, pel que suposa i comporta. Agraïda perquè tinc la sort de tenir una alumna com Mónica, a la qual vull donar l’enhorabona públicament, i de treballar en un centre on em sent recolzada i valorada, i afortunada perquè estar ací avui significa ser testimoni i protagonista, i no estic referint-me a mi sola, sinó a tots nosaltres, d’un important pas. Un pas que, i crec que parle en nom de tots, teníem l’esperança que acabara produint-se més tard o més prompte, un pas més enllà que acosta la Universitat a l’Ensenyament Secundari.

En aquesta atmosfera de crisi que de nou ens envolta, de subestima de les nostres matèries, d’infravaloració en pro d’una utilitat mal entesa, de justificació contínua de la nostra presència en el currículum,… són necessaris aquests tipus d’iniciatives. Més inclús si pensem que érem dels pocs que encara no comptaven amb un certamen com aquest, que despertara entre el nostre alumnat eixe esperit de superació, inherent al ser humà com a tal, i que tan vinculat està a les llengües clàssiques. Un esperit de superació que no és un altre que l’esperit olímpic, precisament.

Acabaríem sent uns «apàtrides», sense arrels ni referents per tant, sense passat, si les nostres matèries acabaren desapareixent o quedaren relegades a mera anècdota. Qui no està immers en aquest món no és plenament conscient del buit que es crearia si això succeïra. Es tracta de no perdre la nostra herència, la nostra cultura, i de recuperar el sentit ple que aquesta última paraula té, perquè la cultura d’un poble determina la raó de ser d’una societat que creix i creu en ella mateixa, la perfila i li dóna forma. I tot açò no s’entén sense la presència de les llengües i de la cultura clàssiques. És per això que tota iniciativa és benvinguda, que hem de fer el possible per demostrar que la gens clàssica continua més viva que mai i, si caminem junts, Universitat i Ensenyament Secundari, aquest treball digne d’Hèracles descansarà sobre més muscles i una part important del camí estarà fet. Tal i com ho diu Aristòtil: «El començament és més de la meitat de la totalitat».

No vull acabar sense donar l’enhorabona i les gràcies als artífexs d’aquesta iniciativa, sense instar-los, instar-nos, a continuar en aquesta tasca i seguir per aquest camí. No vull tampoc deixar de constatar la valentia del nostre alumnat en presentar-se a una I Olimpíada de Clàssiques que a tots ens va agafar un poc desprevinguts. Prometem, almenys jo ho faig, intentar estar millor preparats per a la propera edició.

Tant de bo la II Olimpíada de Clàssiques ens torne a reunir, a tots nosaltres i a molts més!

Gràcies