NOUTATI AFACERI StartUp

Link-uri utile FINANTARI

Antreprenoriatul este un contribuitor cheie in dezvoltarea si creșterea economiei oricărei tari

INCUBATORUL DE AFACERI VIRTUAL INOVATIV - Platform E-Learning  Business NetWorkSt@rtUp

Finanțări pentru startup-uri românești prin fonduri de investiții 400 milioane Euro

Ajutoare de stat: Cum se face comunicatul de presă- model oficial

Se vor putea finanța, între altele, fonduri de venture capital, private equity, mezzanine, transfer de tehnologie sau specializate în infrastructură.

Fondurile de investiții se vor putea înscrie, din 2022, la finanțări

În următoarele luni, MIPE și FEI vor lansa apelul pentru expresii de interes pentru selectarea echipelor de management (intermediari financiari) și a fondurilor de investiții care vor primi alocări din Fondul de fonduri de capital de risc pentru Redresare.

Finanțările vor putea fi obținute de companiile românești numai de la intermediarii financiari, pe măsura selectării acestora, cu respectarea criteriilor de eligibilitate și a cadrului de ajutoare de stat, care vor fi specificate în apelul de selecție.

 Structura fondului va permite mobilizarea de fonduri private. Orice venituri ale fondului sau ale instrumentelor financiare, inclusiv din rambursări, precum și profiturile obținute prin utilizarea fondurilor Mecanismului de redresare și reziliență, din care se scad remunerația administratorului fondului și a intermediarilor financiari, se vor utiliza pentru aceleași obiective de politică, inclusiv după 2026. În prima fază, numărul-țintă de beneficiari este de 100.

Elementele principale ale contractului sunt:

Finanțările vor fi de două tipuri:


Schema PNRR prin care startup-urile românești vor primi finanțări de 200.000 Euro de la fonduri de investiții

Vorbim despre contractul de finanțare pentru implementarea instrumentelor financiare de investiții de capital (equity) finanțate prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență (”PNRR”), semnat joi de Guvern cu Fondul European de Investiții.

 Potrivit unui comunicat oficial transmis StartupCafe.ro, contractul prevede înființarea Fondului de Fonduri pentru Redresare, investiție finanțată printr-o contribuție de 400 milioane euro din Componenta 9 a PNRR, intitulată ” Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”.

 Noul contract reprezintă o continuare a colaborării dintre Guvernul României și Fondul European de Investiții pentru susținerea investițiilor în România. Astfel, 8 fonduri de capital de risc, utilizând în special resurse din fonduri structurale, au fost înființate în ultimii ani.

 Prin noul contract se anticipează că, în următorii 5 ani, aproximativ 20 de fonduri de investiții vor obține resurse sporite pentru a investi în firme și proiecte de infrastructură românești, inclusiv în domenii precum eficiența energetică sau energia regenerabilă.

„Ne bucură semnarea acestui nou și important contract cu Guvernul României, partenerul nostru tradițional. Prin mobilizarea de resurse private, sprijinul PNRR poate cataliza peste 600 milioae euro sub formă de investiții esențiale în economia României, sprijinind întreprinderi mici și mijlocii, companii cu capitalizare medie, proiecte de eficiență energetică și energie regenerabilă”, a afirmat Alain Godard, Chief Executive al Fondului European de Investiții.

Sprijinul guvernamental poate, de asemenea, să ducă la atragerea de investitori privați în acest gen de investiții, sporind astfel capacitatea pieței și creând noi echipe specializate de management.

În total, prin PNRR sunt alocați circa 2,55 miliarde euro, fonduri pentru mediul privat. Din acești bani, 400 de milioane de euro vor merge la Măsura 3 - Fondul de fonduri de capital de risc pentru redresare.

Am mai scris pe StartupCafe.ro despre această linie de finanțare, dar acum au apărut detalii, odată cu aprobarea PNRR de către Consiliul ECOFIN.

Cum va funcționa finanțarea, în 5 pași:

Câți bani vor primi startup-urile românești

Componenta 9 a PNRR, denumită ”Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”, include o serie de reforme și investiții menite să consolideze mediul de afaceri din România, între care și ”Investiția 2 – Instrumente financiare pentru sectorul privat”. Investiția 2 include mai multe subcomponente sub formă de instrumente financiare, în valoare totală de 1,25 miliarde euro, inclusiv crearea Fondului de fonduri de capital de risc pentru Redresare, cu o alocare de 400 milioane euro.

Cu finanțarea PNRR de 400 de milioane de euro plus contribuții de la investitori privați, cele 20 de fonduri de investiții vor acorda runde de investiții unui număr de 100 de startup-uri românești și alte firme:

Finantari Octombrie-Noiembrie 2021

programele PNDR 6.2, PNDR 6.4, masura 1, masura 4.1.1 (fosta masura 3)

Bine te-am regasit, cu vesti bune :)

A fost afisat calendarul lansarilor programelor de finantare nerambursabila pentru IMM-uri din anul 2021, prin urmare vreau sa ti-l fac cunoscut, pentru a veni in sprijinul tau impreuna cu echipa noastra de consultanti, sa treci mai usor peste aceasta perioada dificila, care pare ca se va extinde inclusiv in 2022.

Măsura 1 – Preînscrierile în cadrul programului încep în data de 18 octombrie 2021

PNDR: Măsura 6.2. - Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale – Depunerea proiectelor începe din data de 29 octombrie 2021

PNDR: Măsura 6.4. - Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole – Depunerea proiectelor începe din data de 2 noiembrie 2021

Măsura 4.1.1. (fosta Măsură 3) – Investiții în activități productiveGhid aflat în consultare publică. Lansare estimată - luna octombrie

Măsura 1: Înscrieri 2021 la microgranturi de 2.000 Euro pentru firme. Noi beneficiari eligibili

Ministerul Economiei anunță, luni, că lansează o a doua ediție a Măsurii 1, de ajutoare de stat de câte 2.000 de euro pentru firme, cu noi categorii de beneficiari eligibili față de prima ediție.

Noua sesiune de înscreri la „Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile” va avea loc în perioada  12-22 octombrie 2021, pe același portal de granturi IMM: https://granturi.imm.gov.ro.

Măsura 1 face parte din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanța de urgență nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, cu completarile si modificarile ulterioare, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020.

Anexa 1. Coduri CAEN eligibile la PFA-uri pentru grantul de 2000 euro

Pentru a fi eligibila pentru incasarea micrograntului activitatea PFA/II/IF/Profesie Liberala trebuie sa fi inceput inainte de 1 octombrie 2019 in unul din domeniile de activitate din lista de mai jos:

Ordinul 690 subliniaza, inca o data, ca toti profesionistii, indiferent de forma de organizare, sunt eligibili pentru micrograntul de 2.000 de euro.

La aceasta data, stim ca din cele 100 milioane euro ajutor Covid pentru micii intreprinzatori, s-au consumat sub 40%. Si asta din cauza ca ordonanta initiala a fost prost scrisa, doar profesionistii organizati ca PFA au putut obtine micrograntul.

Sesiunea a II -a de depunere a cererilor va avea loc in perioada 12-22 Octombrie 2021

Conform comunicatului:„Relansarea măsurii de sprijin care oferă Ajutor Financiar Nerambursabil sub formă forfetară în valoare de maxim 2.000 euro/beneficiar, sumă care poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente măsurii, vine cu serie de noutăți în plus față de facilitățile oferite în prima sesiune, respectiv:

Ministerul Economiei a anunțat, luni, o nouă perioadă de preînscrieri și înscrieri la sesiunea 2021 a Măsurii 1 din schema de ajutoare de stat COVID, prin care anumite PFA, SRL, întreprinderi individuale și alți beneficiari pot obține microgranturi de câte 2.000 de euro.

Din data de 18 octombrie 2021 se fac preînscrieri - pentru ca și întreprinderile individuale și alți profesioniști care nu au putut beneficia de prima sesiune a Măsurii 1, din 2020, să-și creeze profil pe portalul de granturi IMM și să poată accesa acum microgranturile, în sesiunea a doua, 2021.

Din 25 octombrie, ora 10.00, timp de 30 de zile, solicitanții eligibili vor putea să se înscrie la microgranturi, pe portalul de granturi MM, cu profilul creat.

Măsura 2: Cum se procedează cu anunțurile/comunicatele de presă obligatorii

Relansarea măsurii de sprijin care oferă Ajutor Financiar Nerambursabil sub formă forfetară în valoare de maxim 2.000 euro/beneficiar, sumă care poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente măsurii, vine cu serie de noutăți în plus față de facilitățile oferite în prima sesiune, respectiv:

Reamintim că, în urma primei ediții a Măsurii 1, au rămas necheltuiți 65 de milioane de euro, adică două treimi din bugetul total disponibil.

În perioada 12-21 octombrie 2020, la prima sesiune a Măsurii 1, s-au înscris 29.250 de solicitanți. 19.615 de solicitanți au fost admiși la finanțare, iar 9.635 au fost respinși, în prima fază. După ce au fost admiși, mulți dintre beneficiari nu și-au semnat contractele în timpul-limită stabilit prin procedura Măsurii 1 sau au încălcat alți termeni procedurali.

Astfel, 11.876 de solicitanți de microgranturi fie au fost respinși din start, fie au fost admiși dar li s-au reziliat contractele de finanțare pentru că nu au parcurs anumite proceduri obligatorii după ce au fost admiși.

La Măsura 1, beneficiarii eligibili erau din rândul unor agenți economici (SRL, PFA etc.) fără angajați în anul 2019.

De precizat că, în această perioadă, Guvernul Cîțu traversează o criză politică de amploare, miniștrii USRPLUS, între care și ministrul Economiei, Claudiu Năsui, și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, și-au anunțat demisiile. 


Sesiunea a II a pentru micrograntul de 2.000 de euro

Sesiunea a II -a de depunere a cererilor va avea loc in perioada 12-22 Octombrie 2021

Actualizare 06 Septembrie 2021. Ministerul Economiei  a anuntat pe pagina de internet ca relanseaza Masura 1, “Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile”.

Astfel, persoanele eligibile pot depune cererea pentru micrograntul de 2.000 euro in perioada 12-22 Octombrie 2021.

Conform comunicatului:„Relansarea măsurii de sprijin care oferă Ajutor Financiar Nerambursabil sub formă forfetară în valoare de maxim 2.000 euro/beneficiar, sumă care poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente măsurii, vine cu serie de noutăți în plus față de facilitățile oferite în prima sesiune, respectiv:

Vezi mai jos toate codurile CAEN eligibile.

Finanțare nerambursabilă 2021 | Apeluri deschise și ce să urmărești în a doua parte a anului

Actualizat de fiecare dată când apar oportunități noi. Salvează și întoarce-te frecvent dacă ești în căutare de fonduri nerambursabile pentru afacerea ta. De la apeluri pentru agricultură și mediu, la cele pentru digitalizare, inovație sau antreprenoriat social, pregătește-ți aplicația pentru programele anunțate până acum.

ACTIVE LUNA ASTA


Innovation Norway - Programul SMEs Growth: Schema de granturi, apel II 

1. SMEs Growth in Romania - Individual Projects Scheme (Schemă proiecte individuale) 

Arii de interes: Inovare verde în industrie, Creștere Albastră și TIC

Finanțare oferită: 

Termen-limită pentru aplicare:

Criterii de eligibilitate: 

Grupul țintă al Programului sunt întreprinderile românești din sectorul privat (întreprinderi mijlocii și mari), dar în mod special întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). Parteneriatele nu sunt obligatorii, dar proiectele în parteneriat sunt încurajate și li se vor atribui puncte suplimentare în timpul evaluării. 

Cum aplici:

2. SMEs Growth in Romania – Small Grants Scheme (Schemă granturi mici)

Arii de interes: Inovare verde în industrie, Creștere Albastră și TIC 

Finanțare oferită:   

Termen-limită pentru aplicare: 

Criterii de eligibilitate:  

Cum aplici: 

Europa Creativă 2021-2027

Apel 3 pentru proiecte de cooperare europeană

Ultimul apel din cadrul componentei Cultură va finanța proiecte care implică o mare diversitate de organizații, dar și companii din sfera business-ului creativ, autorităţi publice, toate active în sectoarele culturale și creative. 

Finanțare oferită:

Termen-limită pentru aplicare

Criterii de eligibilitate:  

Cum aplici:

Active Citizens Fund în România

Apel #1 - Participare civică în zone insuficient deservite 

Obiectivele generale ale programului constau în consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creşterea capacităţii grupurilor vulnerabile. România va urmări dezvoltarea pe termen lung a sustenabilităţii și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului, consolidând în același timp relațiile bilaterale cu organizații din Statele Donatoare (Islanda, Liechtenstein și Norvegia). 

Finanțare oferită:  

Termen-limită pentru aplicare: 

Criterii de eligibilitate:   

Cum aplici: 

Fonduri pentru companiile specializate în producția de materiale de construcții, cele din domeniul reciclării, procesatorii de carne sau clinicile medicale

Companiile cu producție în aceste domenii sunt eligibile pentru a primi până la 50% finanțare nerambursabilă prin intermediul HG 807/2014. Schema reglementată de Hotărârea Guvernului nr. 807/2014 este singura sursă de finanțare cu componentă nerambursabilă pentru investiții disponibilă în acest moment.  

Finanțare oferită: 

Prin această schemă, se acordă:  

Termen-limită pentru aplicare: 

Criterii de eligibilitate: 

Cum aplici:

Linii de finanțare anunțate pentru 2021, care vor fi deschise în perioada următoare

FINANȚARE

Termen-limită pentru aplicare: 

Criterii de eligibilitate:  

Cum aplici: 

SPRIJIN PENTRU AFACERILE AGRICOLE ALE TINERILOR FERMIERI DIN DIASPORA

Proiectul este parte din Submăsura 6.1 “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 –2020, gestionat de  Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Finanțare oferită:

Termen-limită pentru aplicare:

Criterii de eligibilitate

Cum aplici:

Schema de ajutoare HoReCa 2021

Schemă de ajutor de stat instituită prin Ordonanţa de urgenţă nr. 224/2020 privind acordarea de sprijin financiar din fonduri publice naționale și/sau din fonduri externe pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentaţiei publice și organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19.

Finanțare oferită:  

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului oferă finanțare de până la 20% din scăderea cifrei de afaceri din 2020, comparativ cu 2019, de maxim 800.000 Euro.  

 Termen-limită pentru aplicare:  

Criterii de eligibilitate:  

Cum aplici: 

Europa Creativă 2021-2027: Primele 3 apeluri în cadrul componentei Cultură

Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) a publicat primele trei apeluri în cadrul componentei Cultură a programului Europa Creativă 2021-2027.   

1. Apel pentru rețele europene de organizații din sectoarele culturale și creative 

Primul apel lansat în cadrul acestei componente care finanțează proiecte de consolidare a capacităților implementate de rețele multinaționale reprezentative ale organizațiilor culturale europene.   

Finanțare oferită:

Termen-limită pentru aplicare:

Criterii de eligibilitate:  

Cum aplici: 

2. Apelul destinat entităților culturale paneuropene 

Al doilea apel se adresează organizațiilor culturale al căror scop este de a oferi oportunități de formare, profesionalizare și performanță tinerilor artiști.  

Finanțare oferită:

 Termen-limită pentru aplicare:

Criterii de eligibilitate:

Cum aplici:

Programul de digitalizare a IMM-urilor 

Programul Național de digitalizare a IMM-urilor cuprinde două tipuri de finanțare: 

Cu ajutorul fondurilor, IMM-urile non-IT (care nu au niciun cod CAEN din acestă arie) vor putea să-și achiziționeze calculatoare, software, să-și facă site-uri, să contracteze servicii de consultanță IT, instruire informatică, să implementeze soluții de semnătură electronică, etc.

Valoarea finanțărilor nerambursabile: între 30.000 - 100.000 de euro.

Poți accesa informații despre forma proiectului aici, așa cum a fost anunțată la începutul lunii februarie 2021. 

Star-Tech Innovation (Noul program Startup Nation) 

Pentru a treia ediție a programului StartupNation, redenumit în forma sa curentă Star-Tech Innovation, Ghidul Solicitantului și calendarul sunt în lucru. 

Obiectivul schemei este finanțarea start-up-urilor inovative prin granturi cu o valoare estimată la 42.000 euro, care vor reprezenta între 80 și 90% din valoarea totală a proiectului. Din datele oficiale publicate pe site-ul programului, vor fi eligible afacerile:


DE ȘTIUT ÎNAINTE SĂ APLICI

Lucruri importante de învățat, notat, documentat.

Despre fondurile nerambursabile 

Despre nevoile financiare ale afacerii tale

Înainte de a aplica la un program sau a lua o decizie privind forma de finanțare de care ai nevoie în prezent, ajută să te documentezi cu privire la opțiunile pe care le ai. Altfel spus, e nevoie să treci în revistă avantajele și dezavantajele tipurilor de finanțare și să te gândești cum sunt ele legate de obiectivele pe care vrei să le atingi pe termen scurt, mediu și lung. 

Primul lucru de care ai nevoie în acest proces este claritatea, deci capacitatea de a decide cu mai multă ușurință care este cel mai important pas pe care trebuie să îl faci la un moment dat. În acest fel, vei putea evolua mai rapid. Un bun punct în care să începi acest proces de analiză este acest material despre instrumentele de accelerare pe care le poți folosi: de la sursele de învățare, la programe și tipuri de finanțare


TRECUTE, DAR DE URMĂRIT PENTRU EDIȚII VIITOARE

Finanțări care au putut fi accesate în prima parte a anului. Închise acum, dar de reținut și urmărit, poate, în anii viitori.

Programul Electric-Up  

Electric-Up a fost un program dedicat IMM-urilor din domenii diverse și operatorilor HoReCa care vor putea accesa fonduri nerambursabile de maximum 100.000 de euro fiecare, toate pentru a putea să-și instaleze panouri fotovoltaice și stații de încărcare a mașinilor electrice. 

Termenul-limită de depunere a aplicațiilor: 3 februarie 2021.

Măsura 3 – granturi de investiții 

Pentru sprijinirea afacerilor afectate de pandemie, o schemă de stat a fost aprobată în luna august de Comisia Europeană. Sprijinul a fost acordat sub forma microgranturilor, a granturilor pentru capitalul de lucru sau a granturilor pentru investiții. 

Termenul-limită de depunere a aplicațiilor: 29 ianuarie 2021.

APEL DE PROPUNERI PENTRU RESTAURAREA ZONELOR UMEDE ȘI TURBĂRIILOR

Prin acest apel de propuneri se urmărește îmbunătățirea stării ecologice în habitatele selectate și refacerea zonelor umede și a turbăriilor.

Finanțare oferită:

Suma totală alocată din bugetul Programului RO-Mediu este de 3.550.000 Euro. Aplicanții pot obține între 700.000 Euro și 900.000 Euro, care reprezintă între 90 și 100% din valoarea totală a proiectului. Proiectul poate fi implementat în parteneriat cu una sau mai multe entități din România și/sau Statele Donatoare (Norvegia, Islanda, Liechtenstein).

Termen-limită pentru aplicare:

Criterii de eligibilitate: 

Cum aplici:

INNOVATORS FOR CHILDREN 2021

Innovators for Children este un accelerator care își propune să valideze soluții scalabile și de impact care oferă copiilor și adolescenților acces la un sistem medical mai bun și la condiții de viață îmbunătățite.

Ajuns la a treia ediție, Innovators for Children 2021 este un program dezvoltat de Impact Hub Bucharest în parteneriat cu Fundația Botnar, Impact Hub Basel și Fundația Vodafone România.

Finanțare oferită 

Termen-limită pentru aplicare:

Criterii de eligibilitate 

Cum aplici 

SOCIAL ENTREPRENEURS NATION - PENTRU AFACERI SOCIALE DIN REGIUNILE NORD-VEST ȘI VEST

Social Entrepreneurs Nation este implementat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România și va include cursuri de formare pentru viitorii antreprenori sociali, sprijin în dezvoltarea modelului propriu de business prin sesiuni de mentorat și consiliere și oferirea unei finanțări cuprinse între 55.000 euro și 100.000 euro pentru implementarea ideii de business.

Finanțare oferită:

Cele mai bune 30 de planuri de afaceri vor beneficia de o finanțare situată între 55.000 Euro și 100.000 Euro (echivalent în lei), în funcție de numărul de locuri de muncă asumate, după cum urmează:

Termen-limită pentru aplicare:

Criterii de eligibilitate:

Cum aplici:

EWA - Empowering Women in Agrifood 2021

EWA - Empowering Women in Agrifood este un program pilotat în 2020 de către Impact Hub Bucharest și EIT Food. Succesul ediției pilot a dus la desfășurarea unei noi ediții în 2021, cu 8 țări europene implicate și finanțări de 10.000 de euro pentru idei sau startupuri din domeniul agroalimentar, conduse de femei. 

În cadrul ediției din 2020, 10 antreprenoare au fost selectate pentru a primi mentorat personalizat și individual și două dintre ele au primit finanțare de 10.000, respectiv 5.000 euro.  

Finanțare oferită

Termen limită pentru aplicare: 

Criterii de eligibilitate:

Pot aplica femei din Romania care: 

Cum aplici: 

Programul #ÎnStareDeBine

O inițiativă Kaufland România și Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, programul #ÎnStareDeBine granturi nerambursabile organizațiilor neguvernamentale (ONG-urilor) din România în domenii precum: cultură, sport și viață sănătoasă pentru grupurile vulnerabile. 

Finanțare oferită:

Citește și


Fondul pentru Fapte Bune (ediția a șaptea) 

Este un program de finanțare de tipul „cerere de propuneri” și a fost conceput pentru a sprijini organizațiile neguvernamentale din România care dezvoltă proiecte adresate categoriilor defavorizate în domeniile sănătății, educației și serviciilor sociale.  

În ediția aceasta vor fi susținute proiecte din domenii precum: protecţie socială, ocuparea forţei de muncă, educaţiei, sănătate, mobilitate, prevenirea violenței domestice și abandonului familia sau inițiative care promovează incluziunea socială şi încurajează participarea activă a beneficiarilor la activități economice și sociale.  

Finanțare oferită:

Termen-limită pentru aplicare:  

Criterii de eligibilitate:  

Cum aplici: