COMPONENTA WEB UTILA

STARTUP  / ANTREPRENORIAT 

E-Learning Business

Antreprenoriatul este un contribuitor cheie in dezvoltarea si creșterea economiei oricărei tari

INCUBATORUL DE AFACERI VIRTUAL INOVATIV - Platform E-Learning  Business NetWorkSt@rtUp

Ministerul Economiei anunță, luni, că lansează o a doua ediție a Măsurii 1, de ajutoare de stat de câte 2.000 de euro pentru firme, cu noi categorii de beneficiari eligibili față de prima ediție.

Noua sesiune de înscreri la „Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile” va avea loc în perioada  12-22 octombrie 2021, pe același portal de granturi IMM: https://granturi.imm.gov.ro.

Măsura 1 face parte din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanța de urgență nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, cu completarile si modificarile ulterioare, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020.

Sesiunea a II a pentru micrograntul de 2.000 de euro

Sesiunea a II -a de depunere a cererilor va avea loc in perioada 12-22 Octombrie 2021

Actualizare 06 Septembrie 2021. Ministerul Economiei  a anuntat pe pagina de internet ca relanseaza Masura 1, “Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile”.

Astfel, persoanele eligibile pot depune cererea pentru micrograntul de 2.000 euro in perioada 12-22 Octombrie 2021.

Conform comunicatului:„Relansarea măsurii de sprijin care oferă Ajutor Financiar Nerambursabil sub formă forfetară în valoare de maxim 2.000 euro/beneficiar, sumă care poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente măsurii, vine cu serie de noutăți în plus față de facilitățile oferite în prima sesiune, respectiv:

Vezi mai jos toate codurile CAEN eligibile.

Măsura 2: Cum se procedează cu anunțurile/comunicatele de presă obligatorii

Relansarea măsurii de sprijin care oferă Ajutor Financiar Nerambursabil sub formă forfetară în valoare de maxim 2.000 euro/beneficiar, sumă care poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente măsurii, vine cu serie de noutăți în plus față de facilitățile oferite în prima sesiune, respectiv:

Reamintim că, în urma primei ediții a Măsurii 1, au rămas necheltuiți 65 de milioane de euro, adică două treimi din bugetul total disponibil.

În perioada 12-21 octombrie 2020, la prima sesiune a Măsurii 1, s-au înscris 29.250 de solicitanți. 19.615 de solicitanți au fost admiși la finanțare, iar 9.635 au fost respinși, în prima fază. După ce au fost admiși, mulți dintre beneficiari nu și-au semnat contractele în timpul-limită stabilit prin procedura Măsurii 1 sau au încălcat alți termeni procedurali.

Astfel, 11.876 de solicitanți de microgranturi fie au fost respinși din start, fie au fost admiși dar li s-au reziliat contractele de finanțare pentru că nu au parcurs anumite proceduri obligatorii după ce au fost admiși.

La Măsura 1, beneficiarii eligibili erau din rândul unor agenți economici (SRL, PFA etc.) fără angajați în anul 2019.

De precizat că, în această perioadă, Guvernul Cîțu traversează o criză politică de amploare, miniștrii USRPLUS, între care și ministrul Economiei, Claudiu Năsui, și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, și-au anunțat demisiile. 


Anexa 1. Coduri CAEN eligibile la PFA-uri pentru grantul de 2000 euro

Pentru a fi eligibila pentru incasarea micrograntului activitatea PFA/II/IF/Profesie Liberala trebuie sa fi inceput inainte de 1 octombrie 2019 in unul din domeniile de activitate din lista de mai jos:

Ordinul 690 subliniaza, inca o data, ca toti profesionistii, indiferent de forma de organizare, sunt eligibili pentru micrograntul de 2.000 de euro.

La aceasta data, stim ca din cele 100 milioane euro ajutor Covid pentru micii intreprinzatori, s-au consumat sub 40%. Si asta din cauza ca ordonanta initiala a fost prost scrisa, doar profesionistii organizati ca PFA au putut obtine micrograntul.

Sesiunea a II -a de depunere a cererilor va avea loc in perioada 12-22 Octombrie 2021

Conform comunicatului:„Relansarea măsurii de sprijin care oferă Ajutor Financiar Nerambursabil sub formă forfetară în valoare de maxim 2.000 euro/beneficiar, sumă care poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente măsurii, vine cu serie de noutăți în plus față de facilitățile oferite în prima sesiune, respectiv: