על ילידים ומהגרים דיגיטליים

מרק פרנסקי (Marc Prensky) כותב ומרצה בענייני חינוך היה הראשון שהתייחס למושגים "יליד דיגיטלי" (Digital Native) ו"מהגר דיגיטלי" (Digital Immigrant).

פרנסקי מתייחס לאלה שנולדו לאחר 1980 כילידים לדור המחשבים ואלינו שנולדנו כמה שנים קודם כמהגרים דיגיטליים.

כששמעתי לראשונה את המושגים האלה, במסגרת למודי לתעודת הוראה למדעים, התקוממתי.

אני מהגר דיגיטלי ?

אני שלמדתי מדעי המחשב, באחד המחזורים הראשונים, כשהמסלול נכנס לאוניברסיטת תל אביב, אני שלמדתי אלקטרוניקה בתיכון ושעבדתי כשלשים וחמש שנה בתעשיית ההי-טק בארץ.

אני מהגר ?

כן! התשובה היא כן!!

ולא קשה להגיע למסקנה הזו. כשאני רואה את הילדים שלי שולחים מסרונים, משחקים, משתמשים באפליקציות שונות אני משתכנע, אני אכן מהגר.

מה מאפיין מהגרים דיגיטליים, למשל הם מדפיסים אימיילים (אני לא), מתקשים לקרא מסמכים במחשב, עדיין מתייקים ""hard copy למרות שהדו"ח מהבנק נשלח באימייל.

אך תופעה מיוחדת, שייכת למהגרים היותר מבוגרים, היא התופעה של אי ניתוק של שיחת טלפון. פעם היו מניחים את הטלפון בעריסתו, היום, במכשירים הניידים, צריך לסיים שיחה בתנועה או בלחיצה על כפתור. רבים שוכחים לעשות זאת, לפעמים זה מאוד משעשע.

אתה כאילו מסיים שיחת טלפון וממשיך לשמוע מהצד השני "פרשנות" על השיחה שכרגע סיימתם.

יום אחד מישהו התקשר לתת לי עצה שלא באמת בקשתי. העצה הייתה יכולה להיות טובה, אך לא התאימה למציאות ונבעה מאי ידיעת העובדות. בכל אופן הייתי מנומס והודיתי למציע.

השיחה "נסגרה" ואני שומע את המציע ממשיך לדבר עם מישהו בסביבתו "הצעירים של היום לא מקשיבים". אהבתי, זה מקרוב יצאתי לפנסיה ויש מי שבעיניו אני עדיין נחשב "צעיר".

כדי שלא להישאר עם ה"פרשנות", אני הוסיף שמי שלא הקשיב היה דווקא ה"מציע", בגילי, אני כבר יודע שבדרך כלל אתה מאשים אחרים במגרעות של עצמך.

.

למשל ביבי במשפט "הם מפחדים!".