Zo timmer je zelf een eenvoudige betonbekisting!

In de bouw wordt vaak gebruik gemaakt van een bekisting om een vloer of fundering te maken. Een bekisting is een mal waar beton in wordt gegoten. Zo blijft de vloeibare betonmortel in model totdat deze is uitgehard. Het is een handig hulpmiddel dat je zelf ook prima kunt maken. Zoals wanneer je een onderhoudsvrij terras wilt storten of een stabiele ondergrond nodig hebt voor het metselen van een muurtje om je tuin. In dit blogartikel leg ik je uit hoe je zelf een eenvoudige betonbekisting kan maken.

Stap één: meten is weten

Bepaal eerst de maten van je vloer of fundering, zodat je de beton bekisting hierop aan kunt passen. Heb je alles nog eens goed nagemeten? Dan is het tijd voor stap twee!


Stap twee: verzamel de materialen

Met de juiste maten in de hand, kun je op weg naar de bouwmarkt om de benodigde materialen aan te schaffen. Je hebt houten panelen, schroeven, palen, beugels en accuboormachine nodig. Voor de houten panelen raad ik betonplex aan. Dit is relatief goedkoop en heeft een glad, waterdicht oppervlak. De meeste bouwmarkten hebben een zaagservice, waarbij je de panelen gratis op maat kunt laten zagen.


Stap drie: betonbekisting in elkaar zetten

Zodra je alle materialen in huis hebt, kun je beginnen met het in elkaar schroeven van de bekisting. Gebruik indien nodig beugels of andere steunen om de bekisting in positie te houden tijdens het monteren.

 Stap vier: bekisting plaatsen en zekeren

Nadat je de bekisting hebt gemonteerd, plaats je deze op de grond of op een plat oppervlak. Controleer of alles waterpas staat, voordat je verder gaat. Zodra alles correct is gepositioneerd, schroef je de betonbekisting vast aan palen, zodat deze niet omhoog drijft wanneer je er beton in giet.

 Een leuk hobbyproject

En dat is alles wat er te weten valt over het zelf maken van een betonbekisting! In het begin lijkt het misschien een hele toer, maar door de bovenstaande stappen te volgen, wijst het zichzelf en kan iedereen zijn eigen betonbekisting maken zonder een bouwvakker in te huren! Dus wees niet bang om het te proberen, want het is niet moeilijk en bovendien een leuk hobbyproject!

Ben je ook benieuwd hoe een  professionele bekisting wordt gemaakt? Je vindt het antwoord achter de link.