Regulamentul de Ordine Interioara

REGULAMENT

asociaţiei de proprietari din

str. Nerva Traian nr. 19A-25A bl. 1 si 2


CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1. – (1) Prezentul regulament de condominiu, denumit în continuare regulament, reprezintă documentul de ordine interioară al asociaţiei de proprietari New Times Residence, cu sediul în str. Nerva Traian nr. 19A-25A, bl. 1, camera 1, denumită în continuare asociaţie de proprietari, care conţine totalitatea instrucţiunilor, normelor, regulilor care stabilesc şi asigură ordinea şi buna funcţionare a condominiului.

(2) În aplicarea prezentului regulament, organele asociaţiei de proprietari şi proprietarii din condominiu vor ţine cont de următoarele principii:

a) principiul egalităţii în drepturi şi obligaţii, în condiţiile legii, indiferent de statutul social;

b) principiul tratamentului egal, al egalităţii între proprietari şi al excluderii oricăror privilegii sau discriminări;

c) principiul colaborării pentru apărarea drepturilor şi a intereselor comune ce derivă din dreptul de proprietate comună indiviză;

d) principiul asumării şi respectării hotărârilor şi deciziilor luate în cadrul organelor asociaţiei de proprietari cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare, indiferent de opinia personală sau de modul în care au votat;

e) principiul transparenţei totale în ceea ce priveşte acţiunile sau inacţiunile care pot afecta dreptul de proprietate comună indiviză sau condominiul;

f) principiul adoptării unei atitudini decente, corecte şi civilizate în toate raporturile din cadrul asociaţiei de proprietari şi din cadrul condominiului;

g) principiul respectului reciproc în interacţiunea dintre proprietarii din condominiu.

Art. 2. – (1) Prezentul regulament conţine regulile şi condiţiile de folosinţă a părţilor comune ale condominiului şi normele de conduită şi bună vecinătate dintre proprietari.

(2) Dispoziţiile prezentului regulament se completează cu dispoziţiile Legii nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.

(3) Dispoziţiile prezentului regulament sunt adoptate în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare şi nu derogă de la acestea.

Art. 3. – Prezentul regulament al condominiului a fost iniţiat de Presedintele asociatiei de proprietari, a fost dezbătut şi adoptat în adunarea generală a asociaţiei de proprietari din data de 24 septembrie 2021, cu acordul majorităţii proprietarilor din condominiu, în conformitate cu prevederile Legii nr. 196/2018, şi va fi adus la cunoştinţă, prin afişare la avizier sau prin înmânarea unei copii conforme a acestuia, tuturor proprietarilor, în termen de 7 zile de la adoptare.

Art. 4. – Regulamentul condominiului nu poate impune nicio restricţie exercitării drepturilor proprietarilor în afara celor care sunt justificate prin destinaţia imobilului, aşa cum este prevăzută în proiectul tehnic şi cartea tehnică a construcţiei.

Art. 5. – (1) Toţi proprietarii, precum şi chiriaşii din condominiu, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată sau persoanele aflate în tranzit în condominiu sunt obligate să respecte prezentul regulament.

(2) Responsabilitatea informării chiriaşilor şi a persoanelor care tranzitează condominiul referitor la prevederile regulamentului condominiului aparţine proprietarului.

CAPITOLUL II

Folosinţa părţilor comune ale condominiului

Art. 6. – Fiecare proprietar/locatar poate folosi, în condiţiile legii şi acordului de asociere, atât spaţiul care constituie bunul principal, cât şi părţile comune, fără a aduce atingere drepturilor celorlalţi proprietari şi fără a schimba destinaţia clădirii.

Art. 7. – Fiecare proprietar/locatar poate exercita folosinţa bunurilor comune, cu condiţia să respecte destinaţia acestuia şi să permită exercitarea folosinţei de către ceilalţi proprietari în condiţii normale.

Art. 8. – (1) Proprietarii din condominiu au obligaţia de a menţine şi întreţine curăţenia proprietăţii comune, să protejeze şi să menţină aspectul şi integritatea clădirii.

(2) Proprietarii din condominiu sunt obligaţi să respecte întocmai măsurile stabilite de autoritatea administraţiei publice locale pentru asigurarea igienei publice şi salubrităţii, precum şi regulile elementare de igienă în gospodăria sau locuinţa proprie, astfel încât să nu creeze disconfort vecinilor şi să nu constituie pericol pentru sănătatea publică a comunităţii.

Art. 9. – (1) Proprietarul este obligat să asigure întreţinerea spaţiului care constituie bunul principal, astfel încât clădirea să se păstreze în stare bună.

(2) În cazul părţilor comune atribuite proprietarilor în folosinţă exclusivă, potrivit art. 43 din Legea nr. 196/2018, aceştia au obligaţia de a menţine şi întreţine curăţenia proprietăţii comune aflate în folosinţă exclusivă pe cheltuială proprie, fără realizarea de modificări constructive sau utilizarea în alte scopuri a acesteia.

Art. 10. – Instalaţiile comune se utilizează numai conform destinaţiei acestora. Instalaţiile şi bunurile comune care necesită, conform legislaţiei în vigoare, verificări periodice nu pot fi utilizate fără efectuarea reviziilor sau fără obţinerea avizelor de funcţionare.

Art. 11. – (1) Este interzisă depozitarea oricăror obiecte pe proprietatea comună, dacă prin acest fapt se împiedică utilizarea normală a clădirii sau a părţilor comune sau dacă se aduce atingere drepturilor celorlalţi proprietari.

(2) Este interzisă abandonarea oricăror obiecte pe proprietatea comună.

Art. 12. – Este interzisă blocarea sau obturarea căilor de acces în condominiu sau în proprietăţile individuale.

Art. 13. – Proprietarii din condominiu pot efectua, în cadrul proprietăţii individuale, lucrări de modificare şi modernizare a proprietăţii, cu condiţia ca acestea să nu contravină reglementărilor legale în vigoare, esteticii exterioare a imobilului/condominiu, proiectului iniţial al imobilului, instalaţiilor sanitare ale condominiului, să nu deterioreze sau să afecteze proprietăţile individuale sau pe cele comune şi să nu încalce drepturile de folosinţă ale celorlalţi proprietari, conform proiectului clădirii.

Art. 14. – Dacă proprietarul unei locuinţe ori al unui spaţiu cu altă destinaţie provoacă daune oricărei părţi din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligaţia să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparaţii, în condiţiile legii.

Art. 15. – Accesul la scarile de intrare in Bloc se face dinspre Str. Nerva Traian. Toate caile de acces, sunt dotate cu sistem de inchidere. Accesul la subsol se face prin scarile exterioare/interioare amplasate in incinta, cu acces din partea de nord vest a terenului.

CAPITOLUL III

DISCIPLINA FINANCIARA

Art. 16. – Toți proprietarii din condominiu sunt obligați sa participe la exploatarea, întreținerea si reparația proprietății comune.

Art. 17. – Cotele de participare sunt stabilite prin lege, Statut, Hotărâre a Adunării Generale sau decizie a Comitetului Executiv si sunt incluse in lista lunara cu cotele de participare la întreținerea condominiului.

Art. 18. – Termenul de plata scadent al întreținerii este cel prevăzut in Hotărârile Adunării Generale, iar după 30 de zile de la acest termen proprietarii care nu si-au achitat cotele vor fi încadrați la restanțieri si se vor calcula penalități de întârziere in sarcina acestora. Penalitățile de întârziere se stabilesc prin Statut si/sau prin Adunare Generala a Asociației de Proprietari. Ordinea in care se acoperă datoriile scadente este: restanta, penalitățile aferente, cota curenta.

Art. 19. – După 90 de zile de la termenul scadent, potrivit legii, Asociația de Proprietari are dreptul de a acționa in instanța proprietarii restanțieri, pentru recuperarea datoriilor si a tuturor cheltuielilor ocazionate de aceste proceduri.

Art. 20. – Niciun proprietar nu se poate sustrage de la plata obligațiilor financiare. Obligațiile financiare își au originea in Codul Fiscal, Legea 196/2018, Statutul Asociației, hotărâre a Adunării Generale si ROI–ul Asociației, documente cu putere de lege, opozabile tuturor proprietarilor.

Art. 21. – 1) Orice proprietar poate contesta, motivat, cota de participare la cheltuieli in termen de 30 zile de la afișarea Listei lunare, putând invoca argumente de nelegalitate sau statutare.

2) Contestația se face in scris si se adresează Președintelui Asociației de Proprietari. Contestațiile nemotivate nu vor fi luate in considerare.

3) Președintele are obligația de a soluționa contestația in termen de 10 de zile de la data comunicării acesteia.

4) In cazul in care proprietarul contestatar nu este mulțumit de răspunsul primit de la Președinte, acesta are dreptul de a se adresa instanței de judecata pentru valorificarea dreptului sau.

5) Nici contestația, nici acțiunea in instanța, nu au caracter suspensiv, sumele continuând a fi datorate si penalitățile de întârziere putând fi calculate si imputate. Doar rezolvarea favorabila (parțiala sau totala) a contestației sau admiterea acțiunii (parțial sau total) in instanța înlătura obligația de plata contestata, in sensul celor decise de Comitetul Executiv, respectiv de instanța.

Art. 22. – Toți Proprietarii dintr-o Clădire vor suporta în totalitate cheltuielile legate de utilizarea, întreținerea și conservarea Spațiilor Comune din Clădirea respectivă.

Art. 23. – Toți Proprietarii din Condominiu vor suporta în totalitate cheltuielile legate de utilizarea, întreținerea și conservarea Căilor de Acces și a Terenului.


CAPITOLUL IV

Norme de conduită şi bună vecinătate dintre proprietari

Art. 24. – Drepturile proprietarilor din condominiu nu pot fi lezate de nicio acţiune sau inacţiune a celorlalţi proprietari din condominiu, de chiriaşi, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată sau persoanele aflate în tranzit în condominiu.

Art. 25. – Asociatie de proprietari din care fac parte toți proprietarii din condominiu răspund in solidar de administrarea proprietății comune a condominiului. In cazul in care un proprietar, prin acțiunile sau inacțiunile sale, aduce atingere siguranței sau desfășurării normale a activității Asociației, cu referire la cotele comune de proprietate, Asociația va avea dreptul de a solicita si obține de la proprietarul respectiv daune echivalente cu prejudiciul produs celorlalți proprietari.

Art. 26. – Fiecare Proprietar/ Chirias intelege si accepta faptul ca mentinerea standardului de calitate a blocului constituie nu numai o obligatie morala, ci reprezinta un deziderat menit sa prezerve valoarea comerciala a acestuia si a fiecaruia dintre Imobile.

Art. 27. – (1) Niciun proprietar nu poate, prin orice acţiune sau inacţiune, aduce atingere dreptului celorlalţi proprietari din condominiu de acces la serviciile de utilităţi publice.

(2) Proprietarii apartamentelor şi ai spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă deconectaţi de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al clădirii au obligaţia să îşi asigure o altă sursă de încălzire.

Art. 28. – Este interzisă restricţionarea accesului pe părţile comune a proprietarilor din condominiu, cu excepţia cazurilor expres prevăzute de legislaţia în vigoare.

Art. 29. – (1) Este interzisă introducerea şi/sau depozitarea în cadrul condominiului a oricăror substanţe periculoase sau a substanţelor poluante, a deşeurilor, precum şi a oricăror materiale şi/sau bunuri care, prin natura lor sau printr-o greşită întrebuinţare, pot conduce la apariţia unor situaţii periculoase, punând astfel în pericol viaţa şi siguranţa proprietarilor/locatarilor sau integritatea clădirii.

(2) In cazul in care un proprietar are nevoie de spatiu pentru depozitarea deseurilor in urma unei amenajari sau renovari, acesta va cere acordul presedintelui asociatiei de proprietari privind locul de depozitare al deseurilor care vor fi depozitate conform legislaţiei în vigoare.

Art. 30. – In temeiul OUG nr. 68/2016, este obligatorie reciclarea selectiva a deșeurilor fracție uscata; astfel, deșeurile reciclabile vor fi colectate separat in spatiile special amenajate. Este interzisa depozitarea pe spatiile comune a obiectelor si bunurilor individuale sau care trebuie aruncate.

Art. 31. – (1) Este interzisă tulburarea, fără drept, a liniştii proprietarilor/locatarilor din condominiu prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă.

(2) Este interzisă tulburarea liniştii proprietarilor/locatarilor din condominiu între orele 22,00-08,00, 13,00-14,00, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată, precum şi în intervalul 12,00-15,00, de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare.

(3) Cu exceptia lucrarilor urgente, fara de care Apartamentul ar putea suferi pagube importante, lucrarile de reamenajare si intretinere se vor efectua numai intre orele prevazute de lege pentru astfel de activitati, in masura in care acestea implica un nivel de zgomot ce ar putea deranja vecinii.

(4) In cazul unor lucrari de reamenajare sau intretinere Proprietarii vor înștiința asociatia de proprietari privind locatia, durata santierului si folosirea lifturilor.

Art. 32. – Cu exceptia lucrarilor curente de intretinere, Proprietarii nu vor efectua nici un fel de lucrari in cazul in care acestea ar contraveni normelor legale ori ar putea afecta siguranta si/ sau estetica Blocului, inclusiv dar fara sa se limita la instalarea aparatelor de aer conditionat si scurgerea condensului generat de acestea in alt mod decat cel indicat de asociatie de proprietari.

Art. 33. – Este interzisa schimbarea arhitecturii exterioare a Apartamentelor, atat in interiorul spatiilor comune Blocului cat si in exteriorul acestuia. Proprietarii/ Chiriasii pot face numai modificari pentru care au acceptul scris ale tuturor forurilor competente in conformitate cu legile in vigoare.

Art. 34. – Este interzisa plasarea oricaror materiale promotionale (bannere, mash-uri, reclame luminoase, etc) la geamuri sau pe peretii exteriori ai Apartamentului.

Art. 35. – (1) Proprietarii/Locatarii care deţin animale de companie au obligaţia să respecte prevederile legale pentru deţinerea acestora, precum şi obligaţia de a nu tulbura liniştea locatarilor, de a menţine curăţenia pe spaţiile comune, precum şi de a lua toate măsurile necesare pentru a nu aduce atingere drepturilor celorlalţi proprietari.

(2) Este interzisa cresterea, detinerea ori accesul in interiorul Blocului a animalelor periculoase (de ex: caini de lupta sau a caror rasa este recunoscuta ca violenta), veninoase sau incontrolabile.

Art. 36. – În sensul Legii 349/2002 modificată și completată cu Legea 15/2016, este interzis fumatul in spatiile comune închise. Totodată, se interzice consumul băuturilor alcoolice in spatiile comune (parc, parcare, intrare in scara blocului, lift si pe casa scării).

CAPITOL V

ACCESUL SI PARCAREA AUTOVEHICULELOR IN CADRUL CONDOMINIULUI

Art. 37. – (1) Este interzis accesul auto la nivelul parter dintre cele doua blocuri cu exceptia situatiilor de urgenta si a situatiei in care se livreaza mobila sau electrocasnice, greutatea maxima admisa fiind de 3.5 tone.

(2) Este interzisa stationarea pe alt loc de parcare (la exterior sau in subsol) decat cel cumparat/inchiriat, blocarea cailor de rulare, ocuparea mai multor locuri de parcare.

(3) Este interzisa parcarea subterana a autovehiculelor care au montata instalație GPL.

(4) Este permisa amplasarea unui dispozitiv de blocare a accesului la locul de parcare cumparat.

(5) Vor avea acces oricând in incinta condominiului următoarele categorii de persoane si vor avea regim de vizitatori:

  • Personalul de serviciu sau administrație - pe baza de lista nominala.

  • Personalul si utilajele companiilor furnizoare de utilități.

  • Politia, Ambulanta, Pompierii si Jandarmeria (si alte organe ale statului, conform normelor legale) au acces liber de a intra in condominiu.

(6) Toți utilizatorii parcării se obligă și acceptă următoarele:

a. să nu utilizeze parcarea pentru activități periculoase, ilegale, imorale;

b. să nu utilizeze parcarea în vederea reparației autovehiculelor, activităților de mentenanță auto sau altor activități de acest gen, inclusiv spalarea acestora;

c. să nu organizeze în parcare nicio reuniune politică, spectacole sau activități comerciale;

d. să nu campeze în parcare și să nu organizeze picnicuri, sporturi sau activități în aria acesteia;

e. să nu distribuie materiale publicitare sau alte afișaje fără acordul scris al asociatiei de proprietari;

f. să nu întreprindă nimic de natură a genera perturbarea ordinii publice, pagube sau inconveniente, atât parcării, cât și utilizatorilor acestora;

g. să nu lase în autovehicule animale nesupravegheate sau substanțe periculoase;

h. să nu lase minorii nesupravegheați în parcare sau în autovehiculele parcate;

i. să nu desfășoare sesiuni/ședințe Foto-Video profesionale fără acordul scris al asociatiei de proprietari;

j. să nu utilizeze claxoanele autovehiculelor;

k. să nu staționeze voluntar autovehiculele cu motorul aflat în funcțiune;

1. să nu polueze cu substanțe inflamabile, periculoase ori de natură organică;

m. să nu inițieze sau să participe la întreceri in cadrul parcării;

n. să păstreze curățenia în cadrul parcării și să arunce resturile în locurile special amenajate;

o. să nu efectueze manevre ce pot fi periculoase pentru ceilalți participanți la trafic;

p. Eventualele avarii produse atât autovehiculelor proprii, cât și altor autovehicule sau instalații de către conducătorii autovehiculelor, pe timpul deplasării sau staționării în incinta parcarii, vor fi suportate de persoanele vinovate, cu excluderea răspunderii asociatiei de proprietari;

q. La parcarea autovehiculului, conducătorul acestuia este obligat să își asigure bunurile lăsate în interiorul autovehiculului prin închiderea ușilor, capotelor motor și portbagajului, a geamurilor, trapei, bușonului rezervor etc., asociatia de proprietari nerăspunzând în niciun fel pentru securitatea acestora;

r. Ocupanților autovehiculelor li se recomandă să nu își lase bunuri de valoare în autovehicule, indiferent de zona în care se află, asociatia de proprietari nefiind responsabila de dispariția acestora;

s. Conducătorii autovehiculelor și ceilalți ocupanți ai autovehiculor sunt obligați să respecte normele P.S.I. specifice (Prevenirea și Stingerea Incendiilor), precum și indicațiile asociatiei de proprietari.

CAPITOLUL VI

Dispoziţii finale

Art. 38. – În cazul nerespectării regulamentului condominiului de către unul dintre proprietari sau chiriaşi, ceilalţi proprietari pot sesiza preşedintele şi/sau comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, cu privire la aceste nereguli.

Art. 39. – În baza prezentului regulament nu sunt stabilite sau aplicate sancţiuni de către organele asociaţiei de proprietari, iar încălcarea prevederilor prezentului regulament nu constituie contravenţie.

Art. 40. – Prezentul regulament se poate modifica/completa cu acordul majorităţii proprietarilor din condominiu şi va fi adus la cunoştinţă, prin afişare la avizier sau prin înmânarea unei copii conforme a acestuia, tuturor proprietarilor, în termen de 7 zile de la adoptarea modificărilor/completărilor.

Art. 41. – Prezentul regulament este adus la cunoştinţă tuturor proprietarilor din condominiu, prin afişare la avizier sau prin înmânarea unei copii conforme al acestuia, în termen de 7 zile de la adoptare.

Art. 42. – Prezentul regulament intră în vigoare în termen de 10 zile de la adoptare, dar nu mai devreme de îndeplinirea obligaţiei prevăzute la art. 41.