Triste tysker-brakker som "turistattraksjon"
Av Marit Johansen

Jeg har vært i kontakt med Norsk Folkemuseum og fortalt de at min familie bodde som nærmeste nabo i mange år. Ute på det som i dag er parkeringsplasser, sto to tyskerbrakker som huset tvangsevakuerte fra Kvalsund i mange år etter krigen. De ble ivrige og fant en artikkel om dette folket og boforholdene der. Under er et bilde av artikkelen, mens artikkelteksten følger her:

Rett overfor hovedinngangen til Folkemuseet på Bygdøy ligger to skrøpelige brakker fra krigens dager. De stikker seg sørgelig ut i de naturskjønne omgivelsene. Det er ikke til å unngå at strømmen av turister som daglig passerer stedet, må merke seg de sunnhetsfarlige brakkene der 6 familier fremdeles er nødt til å holde hus.

Verst har det vært å holde det rent her, forteller fru Antona Johansen som sammen med sin mann, bror og tre barn har bodd i en av brakkene i over tre år.

Jeg skurer golvene to ganger om dagen, men like lite synes jeg det hjelper. Riktig ille er det når vanntilførselen stopper, og det hender rett som det er. Om vinteren kan vi bruke bare ett av de to rommene våre. Det andre er for kaldt og veggene mugner, forteller fru Johansen. Tilsynsrådet har nylig vært på befaring og i disse dager blir det sendt en inntrengende henstilling om at brakkene blir revet, får Arbeiderbladet opplyst av formannen murmester Arthur Nordlie. Det kan ikke være tvil om at brakkene er fullstendig defekte, sier Nordlie. Eieren av brakkene, generalkonsul Hjalmar Christensen Manholt, sier selv at det er umenneskelig å ha folk boende et sted hvor ikke en gang takene er tette. - Ingen er mer interessert i å få revet brakkene enn jeg. Det skulle vært gjort allerede for fem år siden, forsikrer generalkonsul Christensen Manholt. Men det går ikke å rive noe som helst så lenge det bor familier i brakkene. Det må skaffes leiligheter først. Ved vår henvendelse til Leiegårdskontoret får vi av kontorsjef Erling Krohn, opplyst at det arbeides med saken.

Avisutklipp fra Arbeiderbladet 27.06 1956

Avisutklipp fra Arbeiderbladet 27.06 1956