Tietotorien DIGIvinkkausten materiaalit
Tampereen kaupunginkirjasto
Avaa materiaali klikkaamalla otsikkoa. Materiaalin voi tulostaa tai ladata omalle laitteelle esikatselunäkymän oikean yläkulman painikkeilla.
Kaikki materiaalit lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Liikaa digiä? Vinkkejä digikuormittumisen hallintaan (Tesoma 17.11.2023 ja Sampola 21.11.2023)
Ärsyttävätkö jatkuvat ilmoitukset puhelimellasi? Tuntuuko, että sinulla on digiähky? Tule kuuntelemaan miten voit hallita tietotulvan määrää laitteellasi.
Digiolkkari: Digitaalinen elämäni ja kuolema (Teams 8.11.2023 )
Meiltä kaikilta jää myös digitaalista perintöä. Oletko miettinyt mitä se tarkoittaa sinun kohdallasi? Olkkarissa keskustelemme, kuinka voimme helpottaa läheistemme surutyötä ilmaisemalla oman digitahtomme. Vieraana digiolkkarissa Olli Hämäläinen ATK Seniorit Mukanetti ry:stä.
Digivinkkaus: Tietokoneen pikanäppäimet (Sampola 10.10.2023 ja Tesoma 13.10.2023 )
Tuottaako hiiren käyttäminen sinulle ongelmia? Onneksi ongelmaan löytyy ratkaisu. Tule kuuntelemaan, mitä kaikkea pystyt tekemään tietokoneen näppäimistöllä ilman hiirtä.
Kansiot kuntoon ja tiedostot talteen (Koilliskeskus 19.9.23 ja Hervanta 6.10.23 )
Muistitikku tietokoneeseen ja tiedostot selailuun! Mutta hetkinen, sisältö ei avaudukaan itsestään esille. Mistä se löytyy? Tutustutaan Windowsin resurssienhallintaan ja erillisten muistivälineiden, kuten muistitikun käyttöön.
Tekoäly - uhka vai mahdollisuus (Metso 6.9.23 ja Hervanta 8.9.23 )
Hyödynnämme päivittäin niin paljon tekoälyä, ettemme enää edes tiedosta sitä. Mitä siis on tekoäly ja onko siitä oikeasti mitään hyötyä?
Taiteilu digitaalisesti (Hervanta 21.4.)
Kiinnostaako digitaalisen taiteen tekeminen, mutta et tiedä mistä aloittaa? Vinkkauksessa tutustutaan mitä tarvikkeita ja ohjelmistoja markkinoilta löytyy digitaalisen taiteen luomiseen.
Älypuhelimen käyttö ja jakaminen langattomana verkkona (Hervanta 24.3.)
Miten älypuhelimeni internet-yhteyttä voidaan käyttää toisella laitteella ja miten saan älypuhelimeni kytkettyä langattomaan verkkoon?
Tiedonhaku kameralla (Tesoma 10.3. ja Sampola 14.3.2023)
Minkälaista tietoa kuvalla voi hakea? Tutustumme muun muassa kasvien tunnistamiseen kameralla, tekstin kopioimiseen kuvasta sekä moniin muihin Google Lens -sovelluksen käyttötapoihin.
Apua, missä mun kännykkä on! (Lielahti 2.3.2023 ja Metso 26.4.2023)
Miten suojata älypuhelimesi ja sen sisältö mahdollisen katoamisen tai varastamisen varalta. Miten laitetta voi etsiä? Miten toimia, kun sitä ei etsinnöistä huolimatta löydy.
Muokkaa kuvia kännykällä (Metso 22.2.)
Miten älypuhelimella tai tabletilla otettuja kuvia voi muokata? Tutustutaan maksuttomiin kuvankäsittelyohjelmiin sekä kuvien jakamiseen mobiililaitteesta.
Tunnista Huijaus! (Tesoma 10.2. ja 14.2. Sampola)
Tutustutaan digitaalisiin huijauksiin ja kalasteluihin, miten ne toimivat ja miten niitä voi tunnistaa!
Microsoftin OneNote (Metso 1.2.2023)
Muistiinpanot aina hukassa ja sikin sokin? OneNote rientää apuun!
Digivinkkauksessa tutustutaan Microsoftin ilmaiseen OneNote-ohjelmaan ja sen peruskäyttöön. Ohjelmasta on saatavilla laitteille asennettavat sovellusversiot sekä nettiselainversio.
Verkkosivuja ja sovelluksia ulkoiluun (Hervanta 27.1.2023)
Oletko miettinyt, miten voisit soveltaa älypuhelintasi tai internettiä ulkoiluun ja retkeilyyn? Tule kuuntelemaan vinkkejä verkkosivuista ja sovelluksista, jotka auttavat sinua löytämään uusia tapoja nauttia ulkoilusta ja retkeilystä.
Pidä itsestäsi huolta Finchin seurassa (Hervanta 2.12.2022)
Finch on itsehoitosovellus ja virtuaalilemmikki yhdistettynä toisiinsa. Digivinkkauksessa tutustutaan yhdessä Finch - self care widget pet - nimisen mobiilisovelluksen ominaisuuksiin ja kuinka näistä ominaisuuksista voi olla iloa ja apua omassa arjessa.
Arkistojen aarteita - Sukututkimuksen lähteet netissä (Metso 30.11., Tesoma 9.12.)
Kiinnostaako sinua sukututkimus? Tutustutaan yhdessä erilaisiin netistä löytyviin suvun tutkimisen lähteisiin ja aineistoihin.
Älylaitteiden kierrättäminen ja uusiokäyttö (Hervanta 25.11.2022, Koilliskeskus 29.11.2022)
Löytyykö kotoasi vanha älylaite, joka lojuu käyttämättömänä kaapin pohjalla? Jos haluat kuulla mitä entisellä älylaitteellasi voi tehdä, niin tule kuuntelemaan vinkkejä älylaitteen kestävästä käytössä, uusiokäytöstä ja kierrättämisestä.
Pöllön siivin kielimatkalle (Sampola 15.11.2022, Tesoma 18.11.2022.)
Haluaisitko aloittaa uuden kielen opiskelun verkossa? Tutustumme vinkkauksessa kielenoppimissovellus Duolingoon ja teemme pikakatsauksen muutamiin muihin sovelluksiin ja verkon lähteisiin, joista voi olla kieliopinnoissa hyötyä.
Kurkistus Google-tilin asetuksiin (Hervanta 11.11.2022.)
Tuntuuko sinusta, että olet Google-tilisi ruorissa? Jaatko sijaintisi jatkuvasti? Mistä kaksivaiheisen tunnistautumisen saa päälle? Pulahdetaan yhdessä Google-tilin asetuksiin.
Digiolkkari: Seuraa sähkönkulutustasi! (Teams 9.11.)
Huolestuttaako sähkölasku? Valtakunnallisessa Datahub –palvelussa voit seurata kotisi päivittäistä sähkönkulutusta. Tutustutaan myös sähkösopimusten kilpailuttamisen apuvälineisiin.
Salasanat - Avain turvalliseen huomiseen?
Sukelletaan salasanojen ihmeelliseen maailmaan, niiden erilaisiin muotoihin, tyyppeihin, säilytystapoihin ja kokeillaan kuinka kauan tietokoneella menisi murtaa salasana?
Digimaailma - suomen kielellä (Hervanta 28.10.22 ja Koilliskeskus 7.3.23)
Mikä ihmeen NFC ja datakatto? Vinkkauksessa käydään läpi mediassa usein vastaan tulevia digitaalisia termejä ja tutustutaan myös sosiaalisen median tyypillisiin piirteisiin, kuten emojien käyttöön ja niiden merkityksiin.
Kuvankäsittelyn ABC Gimp-sovelluksella (Hervanta 14.10. Koilliskeskus 25.10. Metso 2.11.)
Haluaisitko osata jälkikäsitellä valokuviasi, niin vasta otettua kuin valokuva-albumissa säilytettyjä? Tule kuuntelemaan kuinka tärkeitä kuviasi voidaan ehostaa entisestään.
Pysy kartalla! - Oppaana Google Maps (Metso 12.10. ja Sampola 18.10.)
Tutussa paikassa tai vieraassa kaupungissa? Pääkirjasto Metson vinkkauksessa tutustutaan Googlen Maps -palvelun tarkempaan käyttöön ja ominaisuuksiin.
iPhonen alkeet—peruskäyttö haltuun! (Sampola 4.10.2022))
Sampolassa ihmetellään iPhonen toimintaa. Tutustaan iPhonen perustoimintoihin, ohjainkeskukseen ja Applen hyödyllisiin sovelluksiin, kuten esimerkiksi viesti-, kartta- ja sääsovelluksiin.
Enemmän irti Google-tilistäsi (Metso 28.9.2022 ja Hervanta 30.9.2022)
Jos käytät Gmailia sinulla on jo Google-tili, jolla saat käyttöösi monta arkea helpottavaa ja huvittavaa palvelua. Tutustutaan hyödyllisiin Googlen työpöytäsovelluksiin kuten Drive, Keep, Kuvat, Gmail, Kalenteri ym.
Älylaitteiden parhaat ilmaissovellukset (Hervanta 16.9.2022 ja Koilliskeskus 20.9.2022)
Älylaitteilla työskentely, viestintä ja rentoutuminen täysin ilmaiseksi on helpompaa kuin koskaan ennen. Halusit sitten pitää budjetin kurissa tai ottaa parempia valokuvia, melkein kaikkiin tarpeisiin löytyy sovellus!
Lomakuvat talteen! - Kuvatiedostojen hallinta ja tallennuspaikat (Sampola 6.9.2022, Tesoma 9.9.2022)
Kuvat täyttävät laitteen ja tallennustila on lopussa - tuttu tilanne?
Digivinkkauksessa tutustumme mobiililaitteiden kuvatiedostojen hallintaan ja erilaisiin säilytyspaikkoihin.
Edge-selaimen kolme pistettä (Lielahti 1.9.2022)
Oletko koskaan ihmetellyt, mitä Edge-selaimen oikean yläkulman kolme pistettä kätkevät? Tässä digivinkkausmateriaalissa esitellään Edgen asetukset ja työkalut, joilla voit helpottaa ja tehdä selaimen käytöstä turvallisempaa.
Paranna tietoturvaasi – ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen (Tesoma 13.5.2022, Sampola 17.5.2022)
Google vaatii käyttäjiltään kaksivaiheista tunnistautumista, mutta sen käyttöönotto on mahdollista myös muissa verkkopalveluissa. Mitä kaksivaiheinen tunnistautuminen tarkoittaa ja miksi sen käyttö kannattaa?
Varo huijausta netissä! (Metso 16.3.2022)
Netissä vaanii monia huijauksia. Millaisia ne ovat, miten ne voi tunnistaa ja tärkeimpänä: miten ne voi välttää?
Netin käytön hiilijalanjälki - miten voin pienentää päästöjäni? (Sampola 1.3.2022, Tesoma 1.4.2022)
Netin käyttö kuluttaa luonnonvaroja. Tämä koskee niin Google-hakuja kuin sähköpostin käyttöä puhumattakaan videoiden katselusta. Vinkkauksessa perehdytään älylaitteiden, tiedonsiirron ja nettipalvelimien energiankulutukseen. Mitä voin itse tehdä omien digipäästöjeni pienentämiseksi?
Kannattaako tietoturvasta maksaa? (Sampola 7.12.2021)
Tietoturvaohjelmistoja on kahdenlaisia, maksullisia ja maksuttomia, jotka toimivat saman asian hoitajina eli estämässä tietoturvauhkia tarttumasta tietokoneeseen ja mobiililaitteisiin. Hankkiakko maksullinen tietoturvaohjelmisto vai riittääkö Microsoft Defender? Tarkastellaan vaihtoehtojen eroavuuksia.
1918 - Kohtalon vuosi. (Hervanta 3.12.2021)
Pian itsenäistymisen jälkeen alkoi Suomessa sisällissota. Mitä tuosta ajasta on löydettävissä netistä? Käymme läpi kuvia, tarinoita ja kohtaloita. Lähde mukaan kapinaraitille, joka johdattaa meidät läpi taistelevan Tampereen.
Saanko julkaista vai en? (Sampola 23.11.2021)
Sisältöjen kopioiminen ja julkaiseminen on digiaikana helppoa. Digivinkkauksessa perehdytään tekijänoikeuksiin ja yksityisyyden suojaan käytännön näkökulmasta. Mitä pitää tietää, jottei vahingossa loukkaa kenenkään tekijänoikeuksia? Toisaalta on hyvä tietää omat oikeutensa kuvien ja muiden sisältöjen julkaisijana. Entä mitä tekemistä yksityisyyden suojalla on julkaisemisen kanssa?
Kuuntele Internettiä! (Hervanta 29.10.2021)
Internet on täynnä erilaisia musiikki-, äänikirja-, radio- ja podcast-palveluja. Käydään läpi erilaisia palveluja ja keskustellaan niistä yhdessä.
Windows 11 tulee - tuleeko minulle? (Sampola 19.10.2021 ja Hervanta 12.11.2021)
Mikä on Windows 11? Onko se ilmainen?Tuleeko se minun koneelleni? Windows 11 on Microsoftin uusin käyttöjärjestelmä, joka tulee saataville Windows 10 koneille alkaen loppuvuodesta 2021, jotka täyttävät vaaditut kriteerit. Käyttöjärjestelmä on ilmainen ja päivitettävissä, mutta vain Windows 10 käyttäjille.
Puhelimen tallennustila lopussa, mitä tehdä? (Sampola 5.10.2021 ja 29.3.2022 )
Puhelin ilmoittaa tallennustilan loppumisesta, miten saan puhelimeeni lisää tilaa? Voisinko esim. valokuvia siirtää puhelimen muistista jonnekin? Sopiiko puhelimeeni lisämuistikortti ja mitä sitä hankkiessa tulee huomioida?
Digi haltuun - YLE:n Digitreenit (Koilliskeskus 28.9.2021 ja Hervanta 1.10.2021)
Tutustutaan Ylen Digitreenit –palveluun, josta löytyy tietoa ja vinkkejä esimerkiksi luotettavan verkkokaupan tunnistamiseen, evästeiden hallintaan ja tekijänoikeudellisiin kysymyksiin. Digitreenejä on tehty jo vuodesta 2016 alkaen.
Varo, se on huijaus! (Hervanta 24.9.2021, Metso 9.11.2021 ja Koilliskeskus 16,11,2021)
Netissä ja puhelimessa vaanii monia huijauksia. Tässä vinkkauksessa tutustumme erilaisiin huijauksiin ja siihen, miten ne tunnistetaan.
Käytä tilejäsi turvallisesti! (Sampola 14.9.2021, Tesoma 1.10.2021 ja Metso 12.10.2021)
Miten voit olla varma, että joku toinen ei käytä kirjautumista vaativia verkkopalvelujasi, esiinny sinuna tai varasta tietojasi? Miksi salasanan laatimiseen kannattaa panostaa? Mitä hyötyä kirjautumisilmoituksista on? Miksi kaksivaiheinen tunnistautuminen kannattaa ottaa käyttöön?
Miksi elämme digiaikaa? - Viestinnän muodonmuutoksia (DigiOlkkari 26.5.2021)
Onko digimedian vallankumouspuheilla katetta mediahistorian valossa? Tiesitkö, että lennätin oli paitsi viestintäväline myös oman aikansa some? Keskustellaan median historiasta ja siitä, miten se vaikuttaa arkeemme.
Digiolkkari lähtee luontoon! (DigiOlkkari 28.4.2021)
Olkkarin luonto-spesiaalissa tutustutaan laitteisiin ja sovelluksiin retkeilyn ja luonnossa liikkumisen näkökulmasta. Tiedonhaku auttaa etukäteen retken suunnittelussa, mutta laitteesta voi olla monenlaista iloa, hyötyä ja turvaa myös retken aikana.
Google Lens - Hae mitä näet (YouTube 9.2.2021)
Google Lens kuvantunnistussovellus tunnistaa näkemiäsi kohteita kuten esineitä, paikkoja tai eläimiä. Nopeuta hakuja ja käytä Google Lensia!
Mikä ihmeen mobiilivarmenne? (Sampola 24.11.2020)
Se on suomalaisten puhelinyhtiöiden asiakkailleen tarjoama lain vaatimukset täyttävä tunnistusväline. Mobiilivarmennetta voit käyttää useimmissa vahvaa tunnistautumista vaativissa palveluissa, esim. Kela, Poliisi ja Kanta.
Maksaisinko mobiilisti? (Hervanta 6.11.2020)
Miten kännykkää voi käyttää maksamiseen kaupassa tai verkossa? Voinko siirtää sillä rahaa kaverille? Tutustutaan mobiilimaksamiseen eli älypuhelimen käyttöön rahaliikenteen välineenä.
Vanha Windows 7 - Linux tilalle? (Sampola 3.11.2020)
Windows 7 -koneen turvallinen käyttö loppui tammikuussa 2020. Jäikö sinulle hyvä tietokone tyhjänpantiksi? Jospa asentaisit siihen turvallisen Linux-käyttöjärjestelmän ja antaisit koneelle monta vuotta lisää käyttöaikaa, ilmaiseksi.
Tori.fi - Torilla tavataan! (Hervanta 23.10.2020)
Oletko ostamassa vai myymässä? Ota suunnaksi Tori.fi ― koko kansan markkinapaikka.
Evästeet - hyväksynkö vai en? (Tesoma 9.10. ja Sampola 13.10.2020)
Miksi evästeitä pitää jatkuvasti hyväksyä? Mistä kolmansien osapuolien evästeissä on kysymys? Kannattaako selaimien evästeitä säätää? Otetaan näistä selvää!
Uutta Instagramissa Reels - Kelat (Lielahti 1.10.2020)
Reels on Instagramin uusin ominaisuus, jolla voit tehdä lyhyitä videoita. Lisää musiikkia, tekstiä ja tehosteita. Kelaa itsesi somen etujoukkoihin!
#instagram #reels #kelat #some #sosiaalinenmedia #digivinkkaus #videot #tietotorit
Asentaisinko Koronavilkun? (Sampola 15.9., Hervanta 2.10. ja Metso 6.10.2020)
Auta tartuntaketjujen katkaisemisessa ja lataa Koronavilkku. Miten sovellus toimi? Uskallanko asentaa sen puhelimeeni?
Videotallennus Sampolan esityksestä 15.9.2020 (Youtube)
Säästä euroja - kilpailuta netissä. (Koiliskeskus 22.9.2020 ja Hervanta 25.9.2020)
(Hervanta 18.9.2020 ja Koilliskeskus 13.10.2020)
Miten voin hyödyntää nettiä hintavertailuun? Olipa sitten kyseessä sähköliittymä, puhelinliittymä tai vaikka bensan hinta ― vertailemalla voit säästää!
Kenelle jakamani tiedot ja kuvat päätyvät? (Hervanta 18.9.2020 ja Koilliskeskus 13.10.2020)
Miten sosiaalisen median palvelut ja kolmannen osapuolen tahot saavat minusta tietoja? Käydään läpi myös Sitran tekemää digijälkiselvitystä ja katsotaan digiprofiilitestiä, joka auttaa ymmärtämään yksityisyyden merkitystä netissä.
Flash Playerin poistaminen Windows 10 -tietokoneesta (Youtube 24.6.2020)
Videossa annetaan ohjeet, miten ongelmallisen Flash Player -lisäosan saa poistettua tietokoneelta.
Tietokoneella olevien kuvien jakaminen Google Drive ja Google Kuvat -palveluissa (Youtube 10.6.2020)
Videossa annetaan ohjeita tietokoneella olevien kuvien jakamiseen Google Drive ja Google Kuvat -palveluissa.
Kauppakaverina Googe Keep -muistiinpanosovellus (Youtube 3.6.2020)
Google Keepin avulla tallennat kätevästi muistiinpanoja tai luot luetteloita oman muistisi tueksi ja voit jakaa sisältöä myös kavereille ja perheenjäsenille. Digivinkkauksessa esitellään, kuinka teet sovelluksella ostoslistan ja jaat sen.
Digivinkkauksessa vinkkaamme, miten Windows 10 -tietokoneen tietoturvan, selainohjelman sekä yksittäisen ohjelman päivittäminen tehdään.
Älypuhelimen tärkeät päivitykset (Youtube 6.5.2020)
Digivinkkauksessa käydään läpi Android älypuhelimen tärkeimmät päivitykset. Esimerkkeinä sovellusohjelmien- ja järjestelmäpäivitysten teko.
Kansiot kuntoon - kolme videota resurssienhallinnasta (Youtube 4.5.2020)
Alla oleva video on ensimmäinen kolmen videon sarjasta. Videon lopussa ja sen kuvaustekstissä on linkit seuraaviin videoihin.
Digivinkkauksessa käydään läpi sovelluksen asentaminen ja poisto Android-käyttöjärjestelmässä. Esimerkkisovelluksena on Google Arts & Culture.
Digivinkkauksessa käydään läpi Google Chrome -, Mozilla Firefox - ja Edge-selaimien historiatietojen tyhjentäminen sekä selainten asettaminen Yksityinen ikkuna -tilaan
Kuinka skannaat asiakirjoja tai vaikka lehtiartikkeleita puhelimen tai tabletin Google Drive -sovelluksella.
Älä eksy - Google Maps -kartat puhelimessa (Sampola 29.10.2019 ja Hervanta 21.02.2020)
Vaikka olisit matkalla lähelle tai kauas, Google Maps on oiva apuri! Voit etsiä lähimmän kahvilan, matkustaa virtuaalisesti Venetsiaan tai tallentaa suosikkipaikkojasi. Vinkkauksessa tutustutaan karttoihin, reittien hakuun ja muihin ominaisuuksiin.
Muistot talteen digitarinana (Lielahti 11.2.2020)
Digitaalisessa tarinankerronnassa yhdistämme tarinankerrontataitomme ja digitaaliset keinot. Digitarinan voi tehdä millä tahansa laitteella, jolla voi yhdistää kuvia ja ääntä. Tässä materiaalissa esitellään Windows 10-käyttöjärjestelmän mukana tulevat Puheentallennus- ja Videoeditori -sovellukset.
Älypuhelimen päivitys (Sampola 4.2.2020)
Pidä älypuhelimesi päivitykset ajan tasalla, jotta laite ja siinä olevat sovellukset toimisivat moitteetta. Tule kuulemaan, miten ja milloin päivityksiä tehdään ja mitkä niistä ovat kaikkein tärkeimmät.
Suomen sotahistoria netissä ― 1939-1945 (Hervanta 31.1.2020, Metso 29.1.2020, Lielahti 6.3.2020)
Toisen maailmansodan aikana Suomen kohtalonhetket olivat käsillä. Tapahtumat koskettivat koko kansakuntaa, ja sitä kautta monia henkilöitä. Mitä noista tapahtumista ja henkilöistä on löydettävissä internetissä? Nettivinkkauksessa marssimme Talvisodasta Lapinsotaan kuvien ja henkilöiden viitoittamana.
Turvaa ja hyötyä älypuhelimesta (Tesoma 31.1.2020 ja Sampola 8.10.2019)
Puhelin on hätätilanteessa hyvä apuväline, ellei akku ole tyhjä. Puhelimestasi löytyy ehkä Suomi 112 -sovellus, mutta miten se toimii? Tule kuulemaan vinkkejä, mitä puhelimella voi yllättävissä tilanteissa tehdä.
Tietojeni poistaminen netistä (Hervanta 24.1.2020)
Kuinka poistat jälkesi netin syövereistä? Nettivinkkauksessa käydään läpi eri selainten asetuksia sekä niiden sivuhistorian poistaminen. Tarkistetaan myös Google-tilin yksityisyysasetukset kuntoon ja turvallisiksi.
Vertaile, älä maksa liikaa! (Sampola 21.1.2020)
Millaisen puhelinliittymän valitsen? Tarjous vai listahinta? Rajoittamaton vai datakatto? Voisin säästää oikeanlaisella datapaketilla, mutta miten ihmeessä arvioin omaa datan kulutustani? Entä milloin netti kannattaa jakaa omasta puhelimesta?
Jäähyväiset tunnuslukulistoille? (Sampola 10.12.2019, Metso 12.2.2020)
EU:n maksupalveludirektiivi muutti maksamisen käytäntöjä. Turvaa tuo vahva tunnistautuminen, josta tuli pakollista mm. verkkomaksamisessa. Tule kuulemaan, mistä on kysymys ja miten pankkien tunnistautumispalvelut muuttuivat. Onnistuuko tunnistautuminen jollain muulla tavalla, jos niin miten?
Tietokoneen ja älylaitteen tietoturva (Metso 3.12.2019)
Mitä virukset ja haittaohjelmat ovat? Miten varmistan, että tietokoneeni tai älylaitteeni on suojattu? Miten asioin turvallisesti Internetissä? Tutustutaan tietokoneen ja älylaitteiden tietoturvaan.
Tubetus ja Vlogit (Hervanta 22.11.2019)
Mitä tubetuksella ja vloggaamisella tarkoitetaan? Tutustutaan tubetuksen ja vloggaamisen maailmaan ja käydään läpi YouTubesta tutun ilmiön sanastoa sekä videoiden yhteydessä näytettävien mainosten merkitystä.
Seuraa mediaa netissä (Sampola 19.11.2019)
Mistä löydät luotettavia uutisia ja miten netin uutiskanavia voi seurata? Tunnetko Ampparit-nimisen verkkopalvelun? Kannattaako uutiskirjeitä tilata? Tutustutaan verkkomedioihin ja niiden toimintatapoihin.
SOME - suomen kielellä (Hervanta 15.11.2019)
Mikä ihmeen SOME? Vinkkauksessa käydään läpi sosiaaliselle medialle tyypillisiä piirteitä ja siellä käytettävää some-sanastoa. Tutustutaan myös #hashtagien ja emojien käyttöön sekä tehdään emojien tunnistustehtäviä.
Oikopolku vai umpimähkä - eksyksissä netissä (Metso 5.11.2019)
Tuntuuko sinusta joskus, että et oikein tiedä mihin päädyit tai miten osasit oikeaan paikkaan - internetissä? Käydään läpi oikealle nettisivulle osaamisen alkeita, kuten selaimen osoiterivin ominaisuuksia, hakukoneiden toimintoja sekä osoitehuijauksia.
Älypuhelin skannerina -toimiiko? (Koilliskeskus 23.10.2019)
Voiko älypuhelimella skannata? Miten saan tiedoston tai kuvan skannattua pdf-muotoon käden käänteessä ja lähetettyä sen vaikka sähköpostilla eteenpäin? Katsotaan muutamalla sovelluksella kuinka se onnistuu.
Tietoteknisen laitteen hankinta (Tesoma 18.10.2019 ja Metso 27.11.2019)
Korvaako tabletti tietokoneen? Mikä laite sopisi minulle? Perehdytään laitteen hankinnan perusasioihin.
Maksutonta sisältöä laitteeseesi - kirjastosta (Lielahti 3.10.2019)
Tutustutaan kirjaston tarjoamiin aineistoihin joita voit lukea ja kuunnella omalla älylaitteellasi tai tietokoneellasi. Tule tutustumaan miten lainaat e-kirjan tai kuuntelet äänikirjaa kännykälläsi.
Täytä ja tulosta - nettilomakkeet (Hervanta 13.9.2019)
Paperityöt internetissä saattavat tuntua joskus haasteellisilta ja aiheuttaa harmaita hiuksia. Vinkkauksessa perehdytään erilaisten nettilomakkeiden täyttämiseen, tallentamiseen ja tulostamiseen.
Selviytymispaketti digiongelmiin (Hervanta 12.4.2019)
Kun törmäät ongelmaan tietotekniikassa, mitä teet? Vinkkauksessa esitellään ongelmanratkaisukeinoja tietokoneen ja kännykän kanssa eteen tuleviin pulmatilanteisiin. Tutustutaan myös uuteen suomi-digi -sanakirjaan!
Kaikki irti Yle-verosta - Ylen palvelut verkossa (Sampola 5.3.2019)
Tuntuuko sinusta, että maksat Yleisradioveroa turhaan? Tunnetko jo Ylen nettipalvelut? Vinkkauksessa perehdytään Ylen nettisivujen tarjontaan laajasti. Tutustu Yle-tunnukseen ja ota suosikkiohjelmasi haltuun - voit katsoa niitä milloin haluat!
Mobiililaitteen päivitys ja tietoturva (Hervanta 25.1.2019)
Tutustutaan älypuhelimen ohjelmistojen sekä Android -käyttöjärjestelmän päivityksiin ja tietoturvaan.
Selaimen lisäosat ja asetukset (Koilliskeskus 13.11. ja Sampola 11.9.2018)
Mikä on selaimen lisäosa? Tarvitaanko lisäosia? Tutustutaan myös selaimien asetuksiin.
Varmuuskopionti (Sampola 20.2.2018)
Miksi, mitä ja milloin kannattaa varmuuskopioida? Tule kuulemaan, miten otat käyttöön varmuuskopioinnin apuvälineitä — mieluummin ennen kuin tietosi tuhoutuvat!
Android ensimmäisenä älypuhelimena (24.10.2017 Sampola)
Oletko hankkimassa ensimmäistä älypuhelintasi? Mitä tarkoittaa, kun älypuhelimessa on android-käyttöjärjestelmä. Miten Google ja android-puhelin liittyvät toisiinsa? Vinkkauksessa esitellään android-älypuhelimen ominaisuuksia.
Koodaus - puhetta tietokoneelle (17.3.2017 Hervanta)
Koodi on kieltä jota tietokone ymmärtää. Kuka koodausta tarvitsee? Miksi sitä opetetaan jo peruskouluissakin? Yleissivistävässä vinkkauksessa kerrotaan helposti ymmärrettävällä tavalla mistä koodauksessa on kyse.
Tietokoneen asetukset: Ohjauspaneeli (13.1.2017 Hervanta)
Opettele säätämään tietokoneesi asetuksia. Nettivinkkauksessa kerrotaan kuinka löydät tietokoneesi ohjauspaneelin ja mitä sillä voi tehdä.
Tallennetaan netistä (2.12.2016, Hervanta)
Internet-sivuston tallentaminen sellaisenaan ei ole mahdollista, mutta sivujen sisältöjä voi tallentaa esimerkiksi omalle tietokoneelle. Katsotaan miten netistä saa talteen tekstiä, kuvia, ääntä ja liikkuvaa kuvaa, tekijänoikeuksia rikkomatta.
Google Kuvat-palvelu (9.9.2016, Hervanta)
Tutustutaan Google Kuvat -palveluun. Varmuuskopioidaan kuvia pilvipalveluun ja perehdytään palvelun käyttöön sekä tietokoneella että mobiililaitteella.