Tietotorien nettivinkkausten materiaalit

Tampereen kaupunginkirjasto

Avaa materiaali klikkaamalla otsikkoa. Materiaalin voi tulostaa tai ladata omalle laitteelle esikatselunäkymän oikean yläkulman painikkeilla.


Kaikki materiaalit lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

Muistot talteen digitarinana (Lielahti 11.2.2020)

Digitaalisessa tarinankerronnassa yhdistämme tarinankerrontataitomme ja digitaaliset keinot. Digitarinan voi tehdä millä tahansa laitteella, jolla voi yhdistää kuvia ja ääntä. Tässä materiaalissa esitellään Windows 10-käyttöjärjestelmän mukana tulevat Puheentallennus- ja Videoeditori -sovellukset.

Millaisia kielitaidon apuvälineitä internetistä löytyy? Tutustutaan hyödyllisiin kääntäjäohjelmiin ja sanakirjoihin.

Älypuhelimen päivitys (Sampola 4.2.2020)

Pidä älypuhelimesi päivitykset ajan tasalla, jotta laite ja siinä olevat sovellukset toimisivat moitteetta. Tule kuulemaan, miten ja milloin päivityksiä tehdään ja mitkä niistä ovat kaikkein tärkeimmät.

Suomen sotahistoria netissä ― 1939-1945 (Hervanta 31.1.2020 ja Metso 29.1.2020)

Toisen maailmansodan aikana Suomen kohtalonhetket olivat käsillä. Tapahtumat koskettivat koko kansakuntaa, ja sitä kautta monia henkilöitä. Mitä noista tapahtumista ja henkilöistä on löydettävissä internetissä? Nettivinkkauksessa marssimme Talvisodasta Lapinsotaan kuvien ja henkilöiden viitoittamana.

Turvaa ja hyötyä älypuhelimesta (Tesoma 31.1.2020 ja Sampola 8.10.2019)

Puhelin on hätätilanteessa hyvä apuväline, ellei akku ole tyhjä. Puhelimestasi löytyy ehkä Suomi 112 -sovellus, mutta miten se toimii? Tule kuulemaan vinkkejä, mitä puhelimella voi yllättävissä tilanteissa tehdä.

Tietojeni poistaminen netistä (Hervanta 24.1.2020)

Kuinka poistat jälkesi netin syövereistä? Nettivinkkauksessa käydään läpi eri selainten asetuksia sekä niiden sivuhistorian poistaminen. Tarkistetaan myös Google-tilin yksityisyysasetukset kuntoon ja turvallisiksi.

Vertaile, älä maksa liikaa! (Sampola 21.1.2020)

Millaisen puhelinliittymän valitsen? Tarjous vai listahinta? Rajoittamaton vai datakatto? Voisin säästää oikeanlaisella datapaketilla, mutta miten ihmeessä arvioin omaa datan kulutustani? Entä milloin netti kannattaa jakaa omasta puhelimesta?

Jäähyväiset tunnuslukulistoille? (Sampola 10.12.2019, Metso 12.2.2020)

EU:n maksupalveludirektiivi muutti maksamisen käytäntöjä. Turvaa tuo vahva tunnistautuminen, josta tuli pakollista mm. verkkomaksamisessa. Tule kuulemaan, mistä on kysymys ja miten pankkien tunnistautumispalvelut muuttuivat. Onnistuuko tunnistautuminen jollain muulla tavalla, jos niin miten?

Kuvien ja tarinoiden Instagram (Lielahti 5.12.2019)

Instagram on suosittu kuvien jakopalvelu. Tutustutaan tähän monipuoliseen sosiaalisen median sovellukseen ja kokeillaan kuvien jakamista sekä tarinoiden tekemistä.

Mitä virukset ja haittaohjelmat ovat? Miten varmistan, että tietokoneeni tai älylaitteeni on suojattu? Miten asioin turvallisesti Internetissä? Tutustutaan tietokoneen ja älylaitteiden tietoturvaan.

Tietokoneesi tärkeimmät päivitykset (Hervanta 29.11.2019 ja 17.01.2020, Koilliskeskus 21.01.2020)

Microsoftin tuki Windows 7-käyttöjärjestelmälle loppuu 14.1.2020. Miten siirtyminen Windows 10-käyttöjärjestelmään tapahtuu? Käydään läpi Win10:n tietoturvaa ja opetellaan tarkistamaan sekä käyttöjärjestelmän että tärkeiden sovellusten päivitykset.

Tubetus ja Vlogit (Hervanta 22.11.2019)

Mitä tubetuksella ja vloggaamisella tarkoitetaan? Tutustutaan tubetuksen ja vloggaamisen maailmaan ja käydään läpi YouTubesta tutun ilmiön sanastoa sekä videoiden yhteydessä näytettävien mainosten merkitystä.

Seuraa mediaa netissä (Sampola 19.11.2019)

Mistä löydät luotettavia uutisia ja miten netin uutiskanavia voi seurata? Tunnetko Ampparit-nimisen verkkopalvelun? Kannattaako uutiskirjeitä tilata? Tutustutaan verkkomedioihin ja niiden toimintatapoihin.

SOME - suomen kielellä (Hervanta 15.11.2019)

Mikä ihmeen SOME? Vinkkauksessa käydään läpi sosiaaliselle medialle tyypillisiä piirteitä ja siellä käytettävää some-sanastoa. Tutustutaan myös #hashtagien ja emojien käyttöön sekä tehdään emojien tunnistustehtäviä.

Maailman suosituin ja suurin yhteisöpalvelu voi herättää paljon askarruttavia kysymyksiä, joten täältä voit löytää niihin vastauksen. Tärkeää on myös käydä asetukset läpi ja muuttaa ne itselleen sopiviksi.

Ahdistaako algoritmi? (Lielahti 7.11.2019)

Algoritmi on kuin kakkuresepti, eli lista yksityiskohtaisia ohjeita, joita tietokone käy lävitse jonkin tehtävän suorittamiseksi. Miksi algoritmi voi ahdistaa, jos se on vain sarja tarkalleen seurattavia ohjeita? Miten ja missä algoritmit näkyvät elämässäsi?

Tuntuuko sinusta joskus, että et oikein tiedä mihin päädyit tai miten osasit oikeaan paikkaan - internetissä? Käydään läpi oikealle nettisivulle osaamisen alkeita, kuten selaimen osoiterivin ominaisuuksia, hakukoneiden toimintoja sekä osoitehuijauksia.

Vaikka olisit matkalla lähelle tai kauas, Google Maps on oiva apuri! Voit etsiä lähimmän kahvilan, matkustaa virtuaalisesti Venetsiaan tai tallentaa suosikkipaikkojasi. Vinkkauksessa tutustutaan karttoihin, reittien hakuun ja muihin ominaisuuksiin.

Kirjojen ystävä, oletko lukenut tai kuunnellut kirjaa älylaitteeltasi tai tietokoneen näytöltä? Laitteen mukana kirjasi kulkevat sinne, minne sinäkin. Tule nettivinkkaukseen tutustumaan e-kirjojen ja e-äänikirjojen mahdollisuuksiin.

Älypuhelin skannerina -toimiiko? (Koilliskeskus 23.10.2019)

Voiko älypuhelimella skannata? Miten saan tiedoston tai kuvan skannattua pdf-muotoon käden käänteessä ja lähetettyä sen vaikka sähköpostilla eteenpäin? Katsotaan muutamalla sovelluksella kuinka se onnistuu.

Tietoteknisen laitteen hankinta (Tesoma 18.10.2019 ja Metso 27.11.2019)

Korvaako tabletti tietokoneen? Mikä laite sopisi minulle? Perehdytään laitteen hankinnan perusasioihin.

Tutustutaan kirjaston tarjoamiin aineistoihin joita voit lukea ja kuunnella omalla älylaitteellasi tai tietokoneellasi. Tule tutustumaan miten lainaat e-kirjan tai kuuntelet äänikirjaa kännykälläsi.

Haluatko pitää itsestäsi parempaa huolta? Tule vinkkaukseen tutustumaan, millaisia nettipalveluja ja -sovelluksia on tarjolla omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Käsittele kuvia kännykällä (Hervanta 20.9.2019)

Kuvien ottaminen älypuhelimella on yleistä, ja niinpä kännyköihin on tarjolla myös monia hyviä kuvanmuokkausohjelmia. Tutustutaan kuvien käsittelyyn ja jakamiseen mobiililaitteella.

Miten jaan netin puhelimesta? (Koilliskeskus 17.9.2019)

Pätkiikö nettiyhteytesi? Oletko paikassa, jossa ei ole langatonta lähiverkkoa? Ei hätää, jos sinulla on älypuhelin. Sen avulla voit jakaa langattoman lähiverkon tietokoneelle, tabletille tai muulle nettiyhteyttä tarvitsevalle laitteelle. Miten? Tule kuulemaan!

Paperityöt internetissä saattavat tuntua joskus haasteellisilta ja aiheuttaa harmaita hiuksia. Vinkkauksessa perehdytään erilaisten nettilomakkeiden täyttämiseen, tallentamiseen ja tulostamiseen.

Lumoudutko vanhoista asioista? Finna.fi -verkkopalvelu on suomalaisten arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoista kiinnostuneelle melkoinen karkkikauppa. Historiallisista verkkolähteistä innostuneelle Finna on ihan ehdoton.

Pinterest - inspiraation ihmemaa (Koilliskeskus 7.5.2019)

Harrastatko jotakin? Tarvitsetko uusia ideoita tai etsitkö tapoja toteuttaa ajatuksesi? Pinterest on sinun paikkasi. Tässä suositussa yhteisöpalvelussa jaetaan kuvia ja linkkejä ja kerätään omia leikekirjoja.

Selviytymispaketti digiongelmiin (Hervanta 12.4.2019)

Kun törmäät ongelmaan tietotekniikassa, mitä teet? Vinkkauksessa esitellään ongelmanratkaisukeinoja tietokoneen ja kännykän kanssa eteen tuleviin pulmatilanteisiin. Tutustutaan myös uuteen suomi-digi -sanakirjaan!

Kuvataan kännykällä! (Hervanta 5.4.2019)

Älypuhelimella valokuvaaminen on helppoa - vai onko? Tutustutaan kännykkäkameran ominaisuuksiin ja kuvausnikseihin. Katsotaan myös kuvien siirtoon sekä säilytykseen liittyviä asioita. Vinkkauksessa käytetään esimerkkilaitteena Android -puhelinta.

Piippaako älypuhelimesi jatkuvasti turhanpäiväisiä ilmoituksia? Täyttyykö puhelimesi yläpalkki oudoista merkeistä? Vinkkauksessa kerrotaan mitä ilmoitukset ovat, mitkä niistä ovat hyödyllisiä, miten niitä voi hallita ja miten turhista ilmoituksista pääsee eroon.

Vanhan älylaitteen uusiokäyttö (Hervanta 22.3.2019)

Jäikö vanha Android -puhelimesi tai tablettisi tarpeettomaksi? Vanhan mutta toimivan laitteen voi valjastaa vaikkapa kaukosäätimeksi tai valvontakameraksi! Tule kuuntelemaan mitä kaikkea voit tehdä käytöstä poistetulla älypuhelimella.

Oletko luopumassa vanhasta älypuhelimestasi? Haluatko varmistua, etteivät puhelimestasi tiedot päädy väärin käsiin? Entä tietojen siirtäminen uuteen laitteeseen? Käydään läpi, mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon kun vanhasta puhelimesta siirrytään uuteen.

Tietokoneen näppäinkomennot (Hervanta 8.3.2019)

Monille tietokoneen toiminnoille löytyy hiiriohjauksen lisäksi näppäinkomento. Näppäinkomentojen käyttö voi helpottaa ja nopeuttaa tietokoneella työskentelyä. Vinkkauksessa käydään läpi pikanäppäimiä ja harjoitellaan niiden käyttöä.

Tuntuuko sinusta, että maksat Yleisradioveroa turhaan? Tunnetko jo Ylen nettipalvelut? Vinkkauksessa perehdytään Ylen nettisivujen tarjontaan laajasti. Tutustu Yle-tunnukseen ja ota suosikkiohjelmasi haltuun - voit katsoa niitä milloin haluat!

Vastaanota viranomaisten viestit ja päätökset sähköisesti, asioi toisen puolesta ja tarkista viranomaisten rekistereissä olevat tietosi.

Netissä, sosiaalisessa mediassa ja jopa omassa kännykässä voi törmätä uskottaviin huijausyrityksiin. Huijarit pyrkivät käymään lompakollasi tai vähintään kalastelemaan tietojasi. Mihin voi luottaa ja mihin ei? Miten selvittää, onko joku aito vai feikki? Tehdään myös leikkimielinen testi, jossa kokeillaan tunnistaisitko nettihuijarin tai tietojenkalasteluyrityksen.

Turhauttaako radiokanavien tarjonta? Unohditko kuunnella suosikkiohjelmasi? Tiesitkö että netistä löytyy laaja valikoima laadukasta, tuotettua puheohjelmaa monenlaisista aiheista, ilmaiseksi. Kuuntelu onnistuu vaikkapa älypuhelimella missä ja milloin vain. Tule nettivinkkaukseen ja löydä podcastit!

Tutustutaan kirjaston tarjoamiin aineistoihin joita voit lukea ja kuunnella omalla älylaitteellasi tai tietokoneellasi. Tule kuulemaan miten lainaat e-kirjan tai kuuntelet äänikirjaa kännykälläsi.

Maksaisinko mobiilisti? (Hervanta 1.2.2019)

Mikä on mobiililompakko ja miten kännykkää voi käyttää lähimaksamiseen? Tutustutaan mobiilimaksamiseen eli älypuhelimen käyttöön rahaliikenteen välineenä.

Tutustutaan Snapseediin, joka on Googlen kehittämä kattava ja ammattimainen kuvanmuokkausohjelma mobiililaitteelle.

Tutustutaan älypuhelimen ohjelmistojen sekä Android -käyttöjärjestelmän päivityksiin ja tietoturvaan.

#risuaita eli hashtag on etenkin sosiaalisessa mediassa esiintyvä aihetunnisteen symboli. Miten sitä käytetään ja miksi?

Osta turvallisesti verkosta (Sampola 20.11.2018, Tesoma 14.12.2018)

Verkkokauppojen suosio kasvaa. Vinkkejä turvalliseen nettiostamiseen.

Sovelluksia älylaitteeseen (Hervanta 30.11.2018)

Älypuhelimiin ja tabletteihin on tarjolla sovelluksia eli ohjelmia joka lähtöön. Vinkkauksessa tutustutaan sovelluskaupan käyttöön ja maksuttoman sovelluksen hankintaan sekä poistamiseen.

WhatsApp:in uudet ominaisuudet (Hervanta 23.11.2018)

Tutustutaan suositun ja maksuttoman WhatsApp -viestiohjelman käyttöön sekä uusiin ominaisuuksiin.

Markkinoilla on monenlaisia laitteita ja sovelluksia joilla voi seurata ja mitata terveyttään, kuntoaan ja vaikkapa unensa laatua. Millaisia ne ovat, miten ne toimivat ja kuka niitä käyttää? Tutustutaan älyterveyssovelluksiin ja -laitteisiin.

Selaimen lisäosat ja asetukset (Koilliskeskus 13.11. ja Sampola 11.9.2018)

Mikä on selaimen lisäosa? Tarvitaanko lisäosia? Tutustutaan myös selaimien asetuksiin.

Haloo, kuuleeko tabletti? (Hervanta 9.11.2018)

Joitakin tabletin ja älypuhelimen toimintoja on mahdollista ohjata kosketusnäytön ohella äänen avulla. Vinkkauksessa tutustutaan Android -älylaitteiden ääniohjaukseen: miten se toimii ja mitä sillä voi tehdä?

Millaisia kielitaidon apuvälineitä internetistä löytyy? Tutustutaan hyödyllisiin kääntäjäohjelmiin ja sanakirjoihin.

Unohtuiko salasana? (Sampola 30.10.2018 ja Tesoma 30.11.2018)

Tutustutaan salasanan palautustoimintoihin erilaisissa palveluissa. Entä miten laaditaan turvallinen salasana?

Tutustutaan maksuttomaan Paint.net-ohjelmaan, jolla voit muokata valokuviasi helposti.

Tietoni Facebookissa (Hervanta 19.10.2018)

Mitä tietoja jaat itsestäsi Facebookissa ja kenelle? Vinkkauksessa käydään läpi, miten voit päivittää omia tietojasi ja muokata yksityisyysasetuksiasi.

Vinkkauksessa esitellään tietotorin uudet Windows 10 -asiakaskoneet sekä uusi, tietoturvallinen asiakastulostusjärjestelmä. Miten taataan käyttäjän tietoturva yhteiskäytössä olevilla laitteilla?

Älypuhelin haltuun: asetukset ja akunkesto (Hervanta 21.9.2018)

Tutustutaan älypuhelimen ja tabletin asetuksiin, opetellaan hallitsemaan omaa laitetta ja katsotaan kuinka akunkeston voi maksimoida.

Asetukset

Akunkesto

Älylaitteiden tilit: mitä ne ovat? (Lielahti 6.9. & Hervanta 14.9.2018)

Mitä tarkoittaa älylaitteen tili ja miksi sellainen täytyy olla? Selvitellään älypuhelimen ja tabletin käytön perusasioita.

Unohtuiko salasana? (Koilliskeskus 4.9.2018)

Tutustutaan salasanan palautustoimintoihin erilaisissa palveluissa. Entä miten laaditaan turvallinen salasana?

Rahat tai tieto! - Nettihuijarit (Hervanta 27.4.2018)

Miksi meitä huijataan? Mitä nettihuijarit haluavat ja miten välttää huijauksen ja tietojen kalastelun kohteeksi joutuminen? Tutustutaan nettihuijauksen “nykytrendeihin”.

Facebook-julkaiseminen (Hervanta 20.4.2018)

Voit julkaista Facebookissa esimerkiksi kuvia, videoita ja linkkejä. Kokeillaan Facebookin julkaisu- ja jako-ominaisuuksia ja tutustutaan julkaisujen yksityisyysasetuksiin.

3D-mallinnus-työpaja (Sampola 23.3.2018)

Työpajassa opeteltiin 3D-mallinnusohjelma Tinkercadin käyttöä ja luotiin yksinkertaisia 3D-malleja. Opiskelijoiden järjestämä.

Eroon nettimainonnasta (Hervanta 23.3.2018)

Ärsyttääkö nettisivujen ja Facebookin mainonta? Tutustutaan maksuttomiin ohjelmiin, joiden avulla voit estää mainosten näkymisen.

Katsotaan miten Windows 10 -tietokoneen resurssienhallinta toimii ja kuullaan vinkkejä sen käyttöön

Onko nettiadressin allekirjoittamisesta hyötyä? Internet helpottaa tavallisen ihmisen mahdollisuuksia vaikuttaa yhteisiin asioihin. Tutustutaan millaisia asukkaan ja kansalaisen - eli sinun! apuvälineitä internetistä löytyy.

Selaimen asetukset ja lisäosat (Hervanta 2.3.2018)

Osaatko säätää tietokoneesi internet-selaimen asetuksia? Entä miten saat selaimesta pois vahingossa asentuneet lisäosat? Käydään läpi tavallisimmat lisäosat, niiden asentaminen ja poistaminen sekä asetuksia.

Voiko video valehdella? Mistä tiedät että netissä olevassa valokuvassa on sitä mitä siinä sanotaan olevan? Tutustutaan valokuvan ja videon faktan tarkistamisen keinoihin.

Varmuuskopionti (Sampola 20.2.2018)

Miksi, mitä ja milloin kannattaa varmuuskopioida? Tule kuulemaan, miten otat käyttöön varmuuskopioinnin apuvälineitä — mieluummin ennen kuin tietosi tuhoutuvat!

Nykyajan niksipirkka: YouTube (Hervanta 9.2.2018)

Video on erinomainen väline monenlaisten asioiden kertomiseen ja opettamiseen. Ohjevideoita löytyykin joka lähtöön munankeitosta mehiläistarhaukseen. Opetellaan etsimään Youtube -videopalvelusta ohjevideoita.

Historiaa verkossa (Sampola 6.2.2018)

Tiesitkö, että voit kotikoneellasi tutustua esimerkiksi taidekokoelmiin, vuonna 1918 ilmestyneisiin Aamulehtiin, katsoa Niskavuori-elokuvia tai hakea tietoa talvisodan tapahtumista?​

Internetin avulla muokataan mielipiteitä ja sen vaikutukset politiikkaan ovat merkittäviä. Tutustutaan propagandan käsitteeseen ja propagandaan verkossa. Millaisia ilmenemismuotoja sillä on? Mitä keinoja voit käyttää propagandan tunnistamiseen ja tiedon suodattamiseen?

Mobiililaitteiden tietoturva (Lielahti 4.1.2018)

Tutustutaan älypuhelimen ja tabletin tietoturvaan. Mitä virukset ja haittaohjelmat ovat, mistä niitä voi päästä laitteellesi ja miten niitä vastaan voi suojautua.

Opetellaan liikkumaan kansiorakenteessa ja käsittelemään tiedostoja. Nettivinkkauksessa tutustutaan Windows 10:n resurssienhallintaan.

Tietokoneen tietoturva (Hervanta 17.11.2017)

Tutustutaan tietokoneen tietoturvaan. Mitä virukset ja haittaohjelmat ovat, miten niitä voi päästä tietokoneelle ja miten niitä vastaan voi suojautua.

Tabletti työvälineenä (Hervanta 10.11.2017)

Taulutietokone eli tabletti on kätevä laite viihteeseen, viestintään ja verkkosurffailuun. Mutta sopiiko se työvälineeksi? Tutustutaan tabletin mahdollisuuksiin työkäytössä, esimerkiksi tekstin- ja kuvankäsittelyyn tabletilla sekä langattoman näppäimistön mahdollisuuksiin.

Facebook on suuren suosionsa takia houkutteleva alusta myös virusten ja haittaohjelmien levittäjille. Lisäksi sen kautta yritetään yleisesti kalastella tietoja markkinointitarkoituksiin. Katsotaan miten voit estää Facebook-virusten tarttumisen koneellesi ja välttää tietojen kalastelun.

Terveydeksi! (Koilliskeskus 25.10.2017)

Tamperelaisten terveyssivustot ja -palvelut.

Mitä kaikkea älypuhelimella voi tehdä? Tutustutaan puhelimen peruskäyttöön ja sovelluksiin.

Ohjelmia älypuhelimeen (20.10.2017 Hervanta)

Älypuhelimiin on saatavilla runsaasti sovelluksia monenlaisiintarkoituksiin. Mistä niitä saa ja mitä ne maksavat? Tutustutaan sovellustarjontaan ja sovelluksen asentamiseen.

Joka kodin virtuaalitodellisuus (13.10.2017 Sampola)

Nettivinkkauksen aluksi tehdään pikakatsaus joka kodin virtuaalitodellisuuden(VR) tekniikoihin ja sovelluksiin, jonka jälkeen kokeillaan Google Cardboard-laseilla Android-älypuhelimiin tehtyjä sovelluksia(mm. Jurassic VR, Temple Rider).

Onko älypuhelimesi muisti täpötäynnä? Ennen kuin marssit puhelinkauppaan, tule nettivinkkaukseen katsomaan miten voit vapauttaa muistitilaa esimerkiksi poistamalla turhia sovelluksia.

Millaisia uhkia meihin kohdistuu? Mitä on yksityisyyden suoja?

Windows 10 -tehokäyttö (29.9.2017 Hervanta)

Vinkkauksessa käydään läpi Windows 10 -tietokoneen asetuksia ja niksejä. Tule katsomaan, miten saat enemmän irti Windows 10 -käyttöjärjestelmästäsi ja estät esimerkiksi hidastavien ohjelmien automaattisen käynnistymisen koneellasi.

Muokkaa kuvia mobiililaitteella (22.9.2017 Hervanta)

Tiedätkö miten voit muokata kännykällä tai tabletilla ottamia kuvia? Tutustutaan mobiililaitteiden kuvankäsittelysovelluksiin ja niiden asentamiseen omalle laitteelle.

Esineiden internet (5.5.2017 Hervanta)

Esineiden internetillä tarkoitetaan internet-verkon laajentumista laitteisiin ja koneisiin. Laitteita voidaan hallita ja ne voivat aistia sekä viestiä internetin kautta. Millaisia laitteita internetissä jo on? Millaisia tulevaisuudennäkymiä uusi teknologia tarjoaa?

Milloin seuraava nysse tulee? Mitä reittiä se ajaa? Vinkkauksessa tutustutaan mm.bussiaikataulujen seuraamiseen netin avulla sekä muihin hyödyllisiin liikennepalveluihin ja -sovelluksiin.

Löydä juuresi netistä (18.4.2017 Sampola)

Miten voi löytää tietoa omista esi-vanhemmistaan netin avulla? Vinkkauksessa tutustutaan internetistä löytyviin avoimiin sukututkimuksen ja Suomen historian tiedonlähteisiin.

Google-tilin mukana saat käyttöösi hyödyllisiä sovelluksia. Tutustumme nettivinkkauksessa Google Keep -muistiinpanosovellukseen. Miten sovellusta käytetään tietokoneella ja mobiililaitteessa ja mitä hyötyä siitä on?

Tapahtumista on ilmoiteltu perinteisesti sanomalehdissä. Internet-aikana lehti-ilmoittelu kärsii inflaatiosta, netti kun on kätevin tiedonhakuväline. Opetellaan käyttämään tapahtumakalentereita ja etsitään ajankohtaista tietoa tapahtumista.

Koodaus - puhetta tietokoneelle (17.3.2017 Hervanta)

Koodi on kieltä jota tietokone ymmärtää. Kuka koodausta tarvitsee? Miksi sitä opetetaan jo peruskouluissakin? Yleissivistävässä vinkkauksessa kerrotaan helposti ymmärrettävällä tavalla mistä koodauksessa on kyse.

Facebookin sivut ja ryhmät (10.3.2017 Hervanta)

Monen yhteisön ja yrityksen toiminta tapahtuu osittain tai jopa kokonaan Facebookissa. Vinkkauksessa katsotaan miten yritysten sivuja ja kiinnostavia ryhmiä voi löytää, miten niihin voi liittyä ja miten niitä voi itsekin perustaa.

Tietokone ilmoittaa meille monista asioista, mutta osaammeko tulkita mitä se haluaa sanoa?

Bluetooth: Tutustu Sinihampaaseen (20.1.2017 Hervanta, 6.2. Lielahti)

Bluetooth on langaton tiedonsiirtotekniikka, joka korvaa kaapelit laitteiden välillä. Tutustutaan Bluetoothin toimintaperiaatteeseen.

Opettele säätämään tietokoneesi asetuksia. Nettivinkkauksessa kerrotaan kuinka löydät tietokoneesi ohjauspaneelin ja mitä sillä voi tehdä.

Tutustu ohjelmointiin (15.11.2016 Sampola)

Pelejä, animaatioita ja ohjelmia koodataan erilaisilla ohjelmilla. Ohjelmointiharrastuksen voi aloittaa vaikka tekemällä pienen tietokonepelin. Vinkkauksessa esitellään ohjelmointia aloitteleville tehtyjä ja pelien tekoon suunniteltuja Scratch-, Kodu– ja Codecombat- ohjelmointiympäristöjä.

Kuuntele e-musiikkia (1.11.2016 Sampola)

Pirkanmaan kirjaston asiakkaana voit kuunnella musiikkia maksuttomasti internetissä. Naxos-musiikkipalveluissa on tarjolla jazzia, klassista ja maailmanmusiikkia sekä ooppera-, baletti- ja konserttitaltiointeja. Tutustu palveluihin vinkkauksessa!

Tallennetaan netistä (2.12.2016, Hervanta)

Internet-sivuston tallentaminen sellaisenaan ei ole mahdollista, mutta sivujen sisältöjä voi tallentaa esimerkiksi omalle tietokoneelle. Katsotaan miten netistä saa talteen tekstiä, kuvia, ääntä ja liikkuvaa kuvaa, tekijänoikeuksia rikkomatta.

Ruudunkaappaus - kätevä apuväline (25.11.2016, Hervanta)

Opetellaan käyttämään pientä mutta kätevää apuvälinettä nimeltä ruudunkaappaus. Ruudunkaappauksella voit helposti tallentaa kuvan mistä vain tietokoneesi tai älylaitteesi ruudulla näkyvästä kohteesta.

Kuuntele kännykkää! (11.11.2016, Hervanta)

Tutustutaan älylaitteiden musiikkisovelluksiin ja niiden käyttöön. Tiesitkö että älypuhelimesi tai tablettisi voi toimia myös monipuolisena musiikkisoittimena?

CD-levy MP3-tiedostoiksi

Eroon roskapostista (21.10.2016, Hervanta)

Tuleeko sähköpostiisi liikaa mainoksia ja roskapostia? Katsotaan miten roskapostia voi estää tulemasta ja miten viestejä voi suodattaa Gmail-sähköpostissa.

Google Kuvat-palvelu (9.9.2016, Hervanta)

Tutustutaan Google Kuvat -palveluun. Varmuuskopioidaan kuvia pilvipalveluun ja perehdytään palvelun käyttöön sekä tietokoneella että mobiililaitteella.

Internet-ilmiöt eli meemit (15.4.2016, Hervanta)

Sosiaalisessa mediassa leviäviä, usein ironisia tai vitsikkäitä ilmiöitä kutsutaan meemeiksi. Tutustutaan suosittuihin meemeihin ja katsotaan myös, miten meemejä voi itse jakaa.

Tutustutaan mobiililaitteiden eli älypuhelimien sekä tablet-tietokoneiden yleisimpiin symboleihin ja katsotaan mitä ne merkitsevät. Tutkitaan myös laitteiden asetuksia.