M 9 CURS E-Learning

 Business StartUp

Concepte fundamentale de marketing

Concepte fundamentale de marketing

Ce este marketingul și de ce este bine să știi să spui povești? Află totul despre arta comunicării în piață și maximizează-ți impactul cu sfaturile lecției numărul 9 din cadrul Cursului “Cum să devii un antreprenor mai bun”. 

Înainte de toate - ce înseamnă marketing? Marketingul e un instrument - iar meșteșugarul care îl utilizează este antreprenorul. Antreprenorul folosește marketingul pentru a oferi produse și servicii de calitate oamenilor care au nevoie de ele.

Marketing eficient înseamnă comunicare eficientă. În comunicare, emițătorul transmite un mesaj receptorului. În marketing, emițătorul este firma. Comunicarea se întâmplă prin intermediul mai multor canale (în mediul offline sau online) care duc la receptor. Receptorul, după cum ai ghicit, este publicul țintă. 

În marketing, cuvintele trebuie folosite precum chibriturile. Ce fac chibriturile? Foc. Ce trebuie să faci tu, ca marketer? Să aprinzi flăcări în publicul tău țintă. Trebuie să îi faci să simtă ceva, să le captivezi atenția și să le stârnești interesul. De asemenea, precum focul care provoacă arsuri, marketingul eficient lasă urme.

Urmele acestea rămân în mintea publicului țintă. Un mesaj bine transmis rămâne cu potențialul consumator multă vreme după ce a fost receptat. Mai jos vei afla cum faci o campanie eficientă de marketing, ce trebuie să cunoști pentru a face asta și de ce oricine poate învăța să facă marketing.

A.I.D.A.

O campanie eficientă de marketing folosește principiile A.I.D.A.

Un marketer bun e un bun comunicator. Un marketer genial e un excelent povestitor. Ca antreprenor, trebuie să creezi o poveste în jurul brandului tău. Ca în orice poveste, trebuie să existe un erou și un răufăcător. Eroul este chiar produsul tău iar răufăcătorul este problema clienților care trebuie soluționată.

Să transmiți un mesaj nu este atât de ușor. Nu contează doar ce anume comunică mesajul - contează și cum comunică. Sunt o mie de moduri de a transmite același mesaj, dar la bază sunt 4. O poveste poate fi spusă în 4 moduri distincte:

În marketing modalitățile de povestire (storytelling) sunt la fel. Mesajul brandului poate fi comunicat în aceleași 4 dimensiuni:

Alege ce funcționează cel mai bine pentru tine și mesajul pe care dorești să-l transmiți. Cum faci asta? Simplu - comunici folosind canalele pe care le frecventează consumatorii țintă. Vrei ca serviciile tale să fie disponibile publicului larg, indiferent de vârstă? Folosește un spot-TV. Vrei să vinzi tinerilor? Folosește animații sau Ad-uri pe Instagram sau Facebook. Utilizează cât mai mult din informațiile documentate pentru studiul personas pentru a defini cel mai eficient canal de comunicare.

Incubatorul de afaceri virtual inovativ platforma E-Learning Business NetworkSt@rtUp 

Website Custom E-Learning Business NetworkSt@rtUp  https://sites.google.com/view/e-startup

BLOG-ul NetworkSt@rtUp  blogspot.ro: https://netstartup.blogspot.ro/

BLOG-ul NetworkSt@rtUp  wordpress.com: https://netstartupro.wordpress.com/

Pagina E-Learning Business NetworkSt@rtUp Facebook https://www.facebook.com/BusinessNetStartUpRo

GRUP E-Learning Business NetworkSt@rtUp Facebook https://www.facebook.com/groups/netstartupro

Pagina E-Learning Business NetworkSt@rtUp LinkedIn https://www.linkedin.com/company/netstartup

Cele 4 fundamente ale Marketingului (The 4 P’s of Marketing) sunt următoarele: Produs, Preț, Promovare, Plasare.

 O strategie eficientă de marketing ține cont de A.I.D.A. și de cele 4 fundamente ale marketingului. Poate că pare complicat, dar crede-mă - nu e deloc așa. Să faci marketing este, de fapt, mai simplu decât crezi. Oricine o poate face! Un bun marketer nu trebuie să aibă calități înnăscute sau vreun talent inedit - un bun marketer este o persoană creativă, cu spirit analitic, care înțelege cum funcționează mintea consumatorului. Pe scurt, un bun marketer este un antreprenor care spune o poveste. Iar antreprenorii nu se nasc - antreprenorii se fac.

Asta înseamnă că oricine poate învăța să folosească marketingul. O campanie de marketing pornește de la un plan simplu, dar bine stabilit, care ține cont de dorințele consumatorilor țintă, de problemele lor și de cum pot înțelege cât mai bine mesajul și povestea ta. Tot ce trebuie să faci este să-ți faci temele și să cunoști elementele care stau la baza construirii unei campanii de marketing. 

Șablonul unui plan de marketing: