M 6 CURS E-Learning

 Business StartUp

Cum să-ți construiești un pitch de nota 10

Cum să-ți construiești un pitch de nota 10

Ai trac de scenă? Sau poate ești cel mai carismatic extrovert din încăpere. În oricare dintre situații te-ai afla, noi te vom ajuta să construieșți și să livrezi pitchul perfect pentru a impresiona un investitor. Ce trebuie să spui, cum și cât, află în cadrul lecției cu numărul 6. 

Este adevărat că anumite modele de business permit o creștere organică. Este la fel de adevărat că mulți antreprenori nu doresc să își crească compania dincolo de un anumit nivel, pentru că nu rezonează cu stilul lor de viață. Însă pentru toți ceilalți, va veni un moment când vor trebui să își pitch-uiască compania.

“A pitch-ui” a devenit un verb bine cunoscut în limba antreprenorilor din România, deși nu este în sine un cuvânt din limba noastră maternă. Provenind în englezul “to pitch”, acest verb exprimă un act de persuasiune, un discurs sau o prezentare structurată pentru a convinge pe cineva de ceva. De cele mai multe ori se discută despre pitch-uri investiționale, dar la fel de bine putem vorbi despre un pitch de vânzare pentru clienți, pentru atragerea unui partener cheie sau a unui co-fondator.

În acest caz ne vom referi specific la pitch-urile realizate pentru a convinge un investitor să realizeze o investiție de capital necesară pentru expansiunea accelerată a companiei sau pentru a supraviețui “văii morții” ca start-up (perioada în care investițiile de timp și resurse nu produc încă venituri). Acești investitori sunt fie prieteni sau apropiați cu resurse, fie investitori profesioniști (reprezentanți a unor fonduri de investiții sau business angels - investitori profesioniști care investesc propria avere). În ambele cazuri, și indiferent de forma prin care investiția se va materializa (achiziție de părți sociale sau diverse tipuri de împrumut), investitorii vor căuta răspunsuri la o serie de întrebări cheie despre compania ta. Există cu siguranță aspecte unice pentru fiecare industrie și fiecare investitor are particularitățile sale, dar acestea sunt în general lămurite în etapele ulterioare ale procesului investițional, de-a lungul a multor ore de analiză atentă a documentelor companiei.

Însă nu oricine ajunge în această etapă. De cele mai multe ori, investitorii cu resursele necesare pentru a investi în compania ta sunt persoane extrem de ocupate și probabil căutate de multe persoane. Instanțele în care acest dialog inițial are loc sunt uneori impromptu (de pildă când prinzi un asemenea investitor într-un lift), dar de mult ori sunt organizate și pun la dispoziția antreprenorului un interval de timp limitat. Majoritatea pitchurilor au între 3-5 minute, urmate uneori de încă 5 minute de întrebări. Este foarte posibil să ajungi în situația de a realiza un pitch de 5 minute fără întrebări, de 4, de 3, sau chiar unul dintre faimoasele “elevator pitch”, de doar 20-30 de secunde. Această realitate implică faptul că orice antreprenor ce se află în mod activ în căutare de investitori trebuie să fie capabil să livreze rapid mesajele cheie despre compania sa indiferent de timpul avut la dispoziție.

Ce informații este recomandat să prezinți în acest interval și cum o poți face cât mai eficient și de impact?

Pentru început, trebuie menționat că pregătirea oricărui pitch implicat două aspecte, la fel de importante:

Prima este pregătirea în sine a discursului, ca narativ pe care antreprenorul trebuie să-l livreze cât mai natural și complet investitorilor, fără să uite nici un element. A doua ține de pregătirea suportului video care însoțește prezentarea, numită în jargonul antreprenorial “pitch deck”.

În cele ce urmează vom descrie ce informații este bine să prezentați în cadrul pitch deck-ului - din fericire, până la acest moment aveți din lecțiile anterioare toate elementele necesare pentru a construi un pitch deck de succes:

Primul slide este cea mai bună ocazie de a face o primă impresie foarte bună, de a capta atenția și de a oferi un pic de context. Aici poți să spui o scurtă poveste introductivă, să spargi gheața cu o glumă sau să oferi o informație interesantă sau șocantă despre context care să capteze atenția auditoriului.

Proiecțiile financiare. În continuarea naturală a modelului de afaceri (sau uneori cele doua fuzionează), este de ajuns să prezinți o estimare pe 3-5 ani a veniturilor realizate și a costurilor operaționale. Alți indicatori cheie precum RIR (Rata internă de rentabilitate) sau momentul estimat pentru atingerea pragului de rentabilitate pot fi foarte folositoare. Fii foarte bine pregătit(ă) să prezinți metoda de calcul pentru estimările de vânzări utilizate (rate de conversie, costuri de achiziție al clientului etc).

Suma pe care dorești să o obții. Nu este de ajuns doar să știi de ce suma ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivele strategice. Este nevoie și să fi capabil(ă) să oferi o detaliere. Pregătește-te din timp de asemenea cu un răspuns foarte bine informat asupra a ce oferi la schimb - procentajul din părți sociale sau acțiuni oferit depinde de propria estimare a companiei, care poate fi realizată prin multe metode. Mai multe detalii despre cum iți poți evalua propria companie în lecția următoare!

Slide-ul de încheiere este cel care rămâne pe ecran post-prezentare și iți oferă un sprijin vizual în timp ce răspunzi la întrebări adiționale din partea investitorilor sau rulezi un demo. Folosește-te de această ocazie pentru a afișa elemente de impact legate de tracțiunea ta, de a lăsa datele de contact și evident, de a mulțumi pentru atenție auditoriului.

Incubatorul de afaceri virtual inovativ platforma E-Learning Business NetworkSt@rtUp 

Website Custom E-Learning Business NetworkSt@rtUp  https://sites.google.com/view/e-startupBLOG-ul NetworkSt@rtUp  blogspot.ro: https://netstartup.blogspot.ro/BLOG-ul NetworkSt@rtUp  wordpress.com: https://netstartupro.wordpress.com/Pagina E-Learning Business NetworkSt@rtUp Facebook https://www.facebook.com/BusinessNetStartUpRoGRUP E-Learning Business NetworkSt@rtUp Facebook https://www.facebook.com/groups/netstartuproPagina E-Learning Business NetworkSt@rtUp LinkedIn https://www.linkedin.com/company/netstartup