M 5 CURS E-Learning
Business StartUp
Cum să formezi o echipă de vis
Cum să formezi o echipă de vis
Cum găseșți co-fondatorul perfect? Dar mai întâi, cum ar trebui el sau ea să arate? Dar o echipă de vis pentru startup-ul tău? Formarea unei echipe de co-fondatori și creșterea unei culturi de management într-o tânără companie poate să fie o reală provocare, dar poate conferi și foarte multe satisfacții. Noi te vom ajuta să navighezi această complexitate în cadrul lecției 5 din Cursul “Cum să devii un antreprenor mai bun”.
Felicitări! Ai acum un plan de afaceri validat, cunoști bine piața și ai chiar un produs gata de lansare. Faza pregătitoare și exploratorie se apropie de sfârșit și este momentul să începi aventura antreprenorială.
Însă ca în orice aventură, este nevoie să ai tovarăși de drum. Un proverb african enunță:
"Dacă vrei să ajungi repede, mergi singur. Dacă vrei să ajungi departe, mergeţi împreună"
Un studiu asupra șanselor de succes a startup-urilor arată că numărul optim de co-fondatori nu este 1, ci undeva între 2 sau 3. Conform Startup Genome, companiile cu mai mult de un fondator vor obține cu 30% mai multe investiții, vor crește baza de clienți de trei ori mai repede și sunt la un risc mult mai mic de a crește nesustenabil de repede. În plus, dacă nu ai deja ceva bani puși deoparte, cel mai probabil nu îți vei permite să angajezi resurse, așadar va trebui să cauți pe cineva cu o abordare antreprenorială, dispus(ă) să împartă riscul cu tine.
Cu alte cuvinte, dacă nu ai deja un co-fondator, poate că ar fi bine să începi să cauți unul.
Avantajele sunt multiple:
Împărțirea efortului. Pare evident dar mulți oameni nu iau în calcul acest lucru, pentru că se gândesc doar la împărțirea succesului. Până atunci însă va trebui împărțit efortul și un număr de 2-3 co-fondatori este ideal pentru a distribui echitabil atât realizările cât și greutățile.
Două capete gândesc mai bine ca unul și niciun om nu e bun la toate. De cele mai multe ori, abilitațile unui co-fondator tehnic sunt completate de un bun om de vânzări sau cu fler de marketing. Sau un vizionar are nevoie de un partener tehnic. Un co-fondator care să îți complementeze abilitățile și cunoștințele tale este cea mai bună resursă pe care o poți identifica.
Sprijin emoțional. De multe ori activitatea antreprenorială este foarte stresantă sau epuizantă. Vor fi multe momente când vei vrea să renunți la tot, indiferent cât de ambițios ești. În acele momente este bine să ai un partener care să te sprijine și să înțeleagă exact prin ce treci.
Teză, antiteză, sinteză. Nu poți să îți analizezi obiectiv propriile prejudecăți, așa cum nu poți să vezi propriile puncte oarbe. De aceea este vital să existe o persoană la fel de implicată că tine, alături de care să poți să analizezi multifațetat orice decizie importantă.
Fondurile de investiții preferă startup-urile cu cel puțin doi co-fondatori. Motivele de mai sus și multe altele creează o preferință clară în piață pentru accesul la investiții. Va fi mult mai greu să obții finanțare ca antreprenor unic.
Decizia de a avea sau nu un co-fondator (sau mai mulți) este una complet personală și ține de contextul personal și profesional. Deși există motive pentru care este bine să existe un optim de 2-3 co-fondatori, fiecare poveste este unică și nu există un răspuns corect sau greșit pe această temă.
Însă dacă vei alege să cauți co-fondatori, te putem ajuta cu câteva sfaturi despre cum să îi găsești și cum să îi recunoști:
În primul rând, trebuie să te decizi de ce fel de co-fondator ai nevoie lângă tine. Ai o idee grozavă de aplicație mobilă, dar nu știi să codezi? În mod clar ai nevoie de un co-fondator tehnic. Sau ai deschis un lanț de cafenele dar nu prea te pricepi la logistica horeca? Ar fi bine să îți găsești un specialist în acest domeniu. Pentru această analiză este necesar să poți să faci un pas în spate și să te privești obiectiv. Ce abilități îți lipsesc? De ce cunoaștere specializată ar fi nevoie pentru a putea livra propunerea valorică către client (a se vedea secțiunea resurse cheie de la lecția anterioară).
Activează-ți rețeaua profesională. Este mult mai probabil să înființezi o companie alături de un fost coleg de muncă sau de studii decât alături de un străin - pentru că deja vă cunoașteți stilurile personale și ați mai lucrat împreună. Așadar, dacă nu ai deja un coleg în minte, gândește-te cu ce fost coleg ți-ar plăcea să lucrezi și dă-i un mesaj pe LinkedIn.
Participă la evenimente și conferințe ale industriei. Ce loc mai bun să găsești experți într-un domeniu decât evenimentele de profil ale industriei? Poți caută pe site-uri dedicate, precum Meetup.com, unde poți filtra în funcție de teme de interes. Sau, în domeniul IT, la un hackathon.
Revino în facultate. Mai ales dacă te afli la început de drum în cariera profesională și nu ar reprezenta o diferență de vârstă prea mare, revenirea pe holurile facultății poate reprezenta o excelentă metodă pentru a găsi un partener capabil. Uneori este de folos să iei legătura cu profesorii pentru a disemina apelul pentru co-fondatori în rândul studenților săi.
Pregătește ceva să le arăți. Ar putea să pară contraintuitiv, mai ales când cauți un co-fondator care să te ajute să realizezi MVP-ul, dar un potențial co-fondator trebuie să fie tratat precum un potențial client sau investitor. Este nevoie să îi faci și lui un pitch, să-l convingi că merită să devină co-fondator alături de tine. De pildă, poți utiliza business model canvasul realizat la lecția anterioară.
Încearcă să găsești un alt antreprenor și nu doar un expert. De pildă, probabil crezi că ai nevoie de un expert tehnic, dar în realitate ai nevoie de un alt antreprenor cu abilități tehnice. Dacă partenerul tău nu are o perspectivă sau abordare antreprenorială și se comportă ca un angajat, acest lucru va crea frustrare de ambele părți și parteneriatul nu va rezista.
Definește clar rolurile și împărțirea companiei. Este adevărat că la început de drum antreprenorii poartă foarte multe pălării, însă este important ca responsabilitățile și structura acționariatului să fie clar definită de la început.
Lasă-te ghidat(ă) de chimie. Până la urmă, pentru orice co-fondator, asumarea acestei poziții implică multe riscuri - va intra într-o activitate antreprenorială neremunerată, cu singura promisiune că va putea ajunge să dețină o parte dintr-o companie de succes într-o bună zi. Pentru a lua această decizie, nu este nevoie doar ca persoana să fie complet convinsă de idee și de potențialul ei; trebuie să existe și o puternică compatibilitate personală și de valori cu partenerul său. Caută oameni cu care știi că ai putea să petreci mult timp lucrând împreună; dacă găsești un excelent profesionist care însă te irită, parteneriatul nu va funcționa pe termen lung.
Dar poate că tu ești în fericita situație când, cu sau fără co-fondator, ai reușit deja să lansezi cu succes produsul și compania ta prinde tracțiune în piață. Numărul de clienți crește exponențial și echipa inițială de co-fondatori are resursele împinse la limită - e timpul să crești echipa, de această dată cu angajați - o provocare serioasă, în condițiile în care problemele de echipă sunt responsabile de 23% dintre startup-urile eșuate.
Dincolo de co-fondatorii inițiali, cum poți pune bazele unei echipe solide, alături de care să crești compania dincolo de nivelul de startup?
Cunoaște-te pe tine. Poate sună a clișeu, dar orice echipă bună pornește de la un lider care se cunoaște pe sine. Este foarte important să îți poți estima corect atât abilitățile și cunoștințele profesionale, dar și personalitatea și stilul de muncă. Fie că ne place sau nu, personalitatea proprie va avea o influență majoră asupra culturii în companie. Nu doar că prin cunoașterea propriilor limitări putem să ne completăm echipa cu abilitățile necesare, dar prin cunoașterea propriei personalități ne putem căuta colegi compatibili cu stilul de management.
Înconjoară-te de oameni mai capabili ca tine. Antreprenorii sunt oameni cu multe pălării dar încetul cu încetul rolurile bine definite și procedurile trebuie să înlocuiască improvizația antreprenorială. Și în acel moment vei vrea să găsești oameni care să fie mai buni ca tine pe segmentul lor de expertiză.
Nu construi o echipă pentru un startup. Încearcă să găsești oameni cu calități care să le permită să scaleze compania de la nivelul de startup la cel de corporație. Asta nu înseamnă că vei vrea să angajezi oameni cu comportament de manager de corporație, ci persoane dispuse să crească într-un asemenea rol.
Angajează oameni cu abilități complementare, dar valori similare. Omogenitatea nu stimulează creativitatea, dar prea multă eterogenitate poate conduce la fricțiuni.
Angajează oameni care înțeleg importanța unei culturi axată pe client. Nu toată lumea este făcută pentru legătura cu clienții sau sunt oameni buni de vânzări, dar chiar și cei din departamente administrative sau tehnice trebuie să înțeleagă importanța oferirii de valoare către clientul final.
Nu angaja după pedigree academic. Încearcă să testezi direct abilitățile profesionale și cunoștințele necesare pentru compania ta.
Pentru primii angajați poți să oferi și pachete de vesting (posibilitatea ca angajații să obțină părți sociale din companie dacă reușesc să atingă anumite ținte care țin de performanța lor profesională). Acest lucru îi va impulsiona să crească alături de companie și va ajuta la păstrarea talentelor.
Incubatorul de afaceri virtual inovativ platforma E-Learning Business NetworkSt@rtUp
Website Custom E-Learning Business NetworkSt@rtUp https://sites.google.com/view/e-startup
BLOG-ul NetworkSt@rtUp blogspot.ro: https://netstartup.blogspot.ro/
BLOG-ul NetworkSt@rtUp wordpress.com: https://netstartupro.wordpress.com/
Pagina E-Learning Business NetworkSt@rtUp Facebook https://www.facebook.com/BusinessNetStartUpRo
GRUP E-Learning Business NetworkSt@rtUp Facebook https://www.facebook.com/groups/netstartupro
Pagina E-Learning Business NetworkSt@rtUp LinkedIn https://www.linkedin.com/company/netstartup