M 3 CURS E-Learning

 Business StartUp

Piața și produsul - cum să atingi product market fit

Piața și produsul - cum să atingi product market fit

Cum poți să te asiguri că piața este pregătită pentru produsul tău și că există suficient interes? Ce poți să faci pentru a ajunge acolo? Cum poți să-ți minimizezi riscurile în dezvoltarea unui nou produs? Învață cum să găsești compatibilitatea produs-piață în lecția a 3-a din Cursul “Cum să devii un antreprenor mai bun”. 

În cursul lecției anterioare am vorbit despre analiza de piață și cum informațiile obținute ne pot ajuta să ne validam strategia de afaceri, planurile de marketing și nu în ultimul rând, produsul. Obiectivul oricărei companii este să creeze valoare pentru clienții săi. Pentru a atinge acest scop, informațiile obținute despre nevoile clienților sunt utilizate pentru a iniția un proces de rafinare a produsului inițial, aflat de multe ori la momentul analizei în stadiu de concept sau uneori în formă de produs minim viabil (MVP).

Obiectivul este atingerea unei compatibilități a produsului cu piața, care în literatura de specialitate în engleză este cunoscută sub nume de product market fit. Cum o recunoaștem și cum putem ajunge la această compatibilitate reprezintă tema fundamentală a acestei lecții.

Pe scurt, putem spune că un produs are o puternică compatibilitate cu piața atunci când satisface o puternică necesitate în piață. Un indicator larg utilizat pentru a cuantifica această sinergie este regula celor 40% - dacă cel puțin 40% dintre clienții intervievați dintr-un eșantion relevant consideră că ar fi foarte dezamăgiți dacă nu ar mai avea acces la un produs sau serviciu anume, înseamnă că acel produs sau serviciu are o puternică compatibilitate cu piața. Cum percepția în piață a unui produs este fundamentală pentru succesul comercial al companiei care îl oferă, compatibilitatea piață-produs reprezintă culminarea cu succes a procesului de lansare inițială a produsului, primul pas pe care o nouă companie îl face în lumea afacerilor.

Cum poți ajunge și tu acolo?

Și nu uita - deși pe moment un feedback negativ poate să fie dureros, pe termen lung, îți poate salva afacerea. O pastilă amară luată la timp poate trata multe boli ascunse.

7. Într-un final, cum îți dai seama că ai ajuns acolo? Analiza performanțelor sub sau peste media industriei poate să fie aplicată la mulți indicatori, în funcție de piața în care activezi. Cum însă multe afaceri în ziua de azi au o componentă online, următorii indicatori sunt general valabili:

5. Testează, testează, testează. Nu te lăsa pradă inerției, chiar dacă înregistrezi un succes moderat cu prima variantă a produsului. Testează funcționalități care consideri că pot avea succes. Testează și modele de business similare centrate în jurul unui produs. Păstrează-ți flexibilitatea și fii dispus(ă) să pivotezi dacă iepurele sare din altă parte decât te așteptai. Însă încearcă să minimizezi riscul asupra procesului operațional. Nu investi mult timp și mulți bani în aceste teste, ci încearcă să le faci cât mai frugal:

6. Ține minte că nu este vorba doar despre tine. Istoria piețelor de tehnologie a ultimelor decenii a fost martoră a nenumărate cazuri în care sincronizarea a fost mai importantă decât alți factori. Produse precum primele tablete (2001) au fost lansate prematur, înainte ca piața să fie pregătită pentru ele, ulterior alți producători devenind celebri pentru modelele lor. Ce poți face?