M 2 CURS E-Learning

 Business StartUp

Cum să desfășori o analiză de piață în 5 pași simpli 

Cum să desfășori o analiză de piață în 5 pași simpli 

Analiza de piață este documentul fundamental care validează o idee de afaceri. Cine îți sunt clienții? Care este competiția și cât de mare este piața? Găsește un răspuns la aceste întrebări și multe altele și definește-ți poziția în ecosistem urmând lecția a 2 din Cursul “Cum să devii un antreprenor mai bun”. 

Înarmați cu o cunoaștere solidă despre sine și despre calitățile unui antreprenor, ați luat decizia să faceți pasul înainte. Aveți pasiunea, aveți motivația și aveți cunoașterea necesară într-o piață. Probabil aveți și o idee generală despre ce produs sau activitate ați dori să lansați, însă simțiți nevoia de o validare. Sau poate că deja sunteți un antreprenor cu experiență, și afacerea funcționează în piață de ceva timp, dar doriți să vă înțelegeți și consolidați avantajul competitiv.

În ambele cazuri, este nevoie să faceți o analiză de piață. Analiza pieței (numită și studiu de piață) reprezintă o colectare structurată de informații din piață pentru a-i înțelege dimensiunea, nevoile clienților și punctele tari și slabe ale competiției. Pe baza acestor informații, o companie poate să extragă insight-uri valoroase care să-i ghideze strategia generală de poziționare în piață, caracteristicile produsului, și multe alte informații extrem de importante.

Analiza de piață este probabil prima și cea mai importantă validare a unei idei în lumea reală și făcută corect, poate să dea aripi sau să zdrobească o idee inițială. Este așadar, al doilea pas natural după definirea inițială a obiectului de activitate pentru o companie.

Realizând o analiză de piață vei afla:

După cum se poate observa, Analiza de piață reprezintă un document foarte important, mlădița din care va rezulta existența și dezvoltarea companiei. 

Așadar, cum putem realiza o analiză de piață și care sunt pașii? O analiză de piață este un document consistent iar adunarea și interpretarea datelor nu va putea fi făcută peste noapte. Este de asemenea foarte important să încercați să adunați date cât mai obiective și mai corecte. Verificați sursele informațiilor și încercați să utilizați cât mai multe date publice. Acolo unde acestea nu sunt suficiente, puteți apela și la rapoarte specializate ale industriei, multe dintre ele contra cost. Nu în ultimul rând, participați la cât mai multe evenimente ale industriei. Acolo vă veți cunoaște și competiția și potențiali parteneri. Vă invităm în cele ce urmează să parcurgem împreună acești pași pentru a realiza o analiză de piață. 

4. Definește-ți și analizează-ți cu atenție competiția:

5. Extrage informații acționabile. Ajungând în acest punct vei avea suficiente informații pentru o foarte bună cunoaștere a pieței, a potențialilor clienți și a competiției. Poți acționa acum pentru a operaționaliza informațiile extrase:

Incubatorul de afaceri virtual inovativ platforma E-Learning Business NetworkSt@rtUp 


Website Custom E-Learning Business NetworkSt@rtUp  https://sites.google.com/view/e-startup
BLOG-ul NetworkSt@rtUp  blogspot.ro: https://netstartup.blogspot.ro/
BLOG-ul NetworkSt@rtUp  wordpress.com: https://netstartupro.wordpress.com/
Pagina E-Learning Business NetworkSt@rtUp Facebook https://www.facebook.com/BusinessNetStartUpRo
GRUP E-Learning Business NetworkSt@rtUp Facebook https://www.facebook.com/groups/netstartupro
Pagina E-Learning Business NetworkSt@rtUp LinkedIn https://www.linkedin.com/company/netstartup