Naturkunskap 1

HurDetFunkar

Det är som det är och det blir som det blir och under tiden så finns mycket att lära. Här tänkte jag samla sådant jag kommer över som jag tycker är riktigt bra och inspirerande om naturkunskap. Vem är då jag? Jag heter Anna Malmberg, gymnasielärare i matematik och fysik som driver sidan HurDetFunkar vilken är tänkt att vara en skolhjälp på gymnasienivå i både matematik och fysik.

Allt som är bra fascinerar mig och att så mycket som är bra är fritt att ta del av fascinerar nästan ändå mer. Här vill jag bjuda på delar av det skafferi jag hittat. De filmer jag presenterar ligger oftast på Youtube och har du inget betalkonto där så kan du ändå se filmerna utan reklamavbrott om du använder webbläsaren Chrome. När du är i Chrome klickar du på Appar  längst upp till vänster och går till web store, i web store söker du tillägget AdBlock som du installerar och lever lycklig så länge du ser till att öppna filmerna i Chrome. PS de flesta filmer går även att få textade om du klickar på inställningar, det lilla kugghjulet till höger längst ner på filmen. 

Förutom filmer så gillar jag poddar där jag har många favoriter, i skrivandes stund så lyssnade jag på två avsnitt i kanalen, Lära Från Lärda ." Konsten att tänka klart" med författaren Christer Sturmark är superbra. Här snackas vetenskapligt förhållningssätt, begrepp som öppenhet, kritiskt tänkande och rationalitet https://poddtoppen.se/podcast/936408776/lara-fran-larda-en-fackbok-och-en-forfattare/250-konsten-att-tanka-klart-med-christer-sturmark.  Livet liksom vetenskap är som en hög tårta och ska man bygga på höjden så ska man börja med grunden. Det finns alltid olika tekniker att göra grunden stabil, rucka den, gör om, testa nytt och  och prova igen.

Läs boken  E=mc²  av David Bodanis eller se filmen Einstein's Big Idea, https://www.youtube.com/watch?v=S-B2P8hMvdc, 1h, 50min, ligger på Documentary Archive. På ett enkelt och pedagogiskt sätt förklaras här komplicerade fysikaliska samband så att du verkligen får ett grepp om vad det handlar om. I övrigt är det här ett fascinerande stycke vetenskapshistoria där du möter en rad fängslande gestalter: Einstein, Emilie Du Chatelet (Voltaires älskarinna som spelade en avgörande roll för att bestämma vad massa egentligen är), Antoine Lavoisier och hans fru Lavoisier och hans fru Marie-Anne Pierrette Lavoisier. Här finns också historier om Michael Faraday (en enkel bokbindarlärling som bidrog till vår förståelse av magnetism och kraftfält) och många andra som offrat all sin kraft och energi för att förklara hur världen fungerar. I filmen ser du stjärnor som Aidan McArdle, Shirley Henderson, Steven Robertson och den är regisserad av Gary Johnstone.



Att förstå naturvetenskap handlar om att förstå vad vi ska och kan observera. Det finns nog inga som kan visualisera så som Patterson Hume och Donald Ivey i deras presentation "Frames of Reference" 27min. Jag önskar att jag kan hitta fler som denna och ska därför se vad jag hittar på sidorna http://www.afana.org/psscfilms.htm och https://archive.org/details/frames_of_reference också. The Illusion of Gravity | Spacetime ledde mig till Patterson och Donald

Av påkostade dokumentärer så slår nog Professor Jim Al-Khalili både antalet filmer och kvaliteten  på dom. Starta gärna med att se The Story of Electricity - BBC Documentary https://www.youtube.com/watch?v=NUUeGianTKM 2h, 55min. Den version jag lagt upp här ligger på ADVEXON TV men Jim Al-Khalili  har också massor med bra filmer på kanalen som heter spark.



Derek Muller är känd för sin Youtube-kanal Veritasium. Derek är helt enastående på att förklara naturvetenskap i korta filmer och experiment. Väl värd att grotta runt i. En annan liknade kanal som är bra är, Action lab med Steve Mould 



En favorit jag har med korta och förklarande naturvetenskapliga filmer är Paul Hewitt som skrivit boken Conceptual Physics, en bra kanal att se mycket av det Hewitt levererat är Marshall Ellensteins kanal.

Läroboksknutet material

Fredriks filmer Heureka 1

Simuleringar

Skjutmått Skjutmått (vascak.cz). Dra uppe eller nere, ladda om sidan om den krånglar

Phet Colorado, lättanvända simuleringar där en del är riktigt bra

Appar om fysik, Walter Fendt, finns på svenska om du scrollar ner

Java simuleringar från C.K.Ngs

The Physics Classroom, svår att hitta på med bra konceptuella övningar

Georgios smedja i fysik och matematik, många Geogebra applets
Diverse

Jimmy Gustafsson har en jättebra sida med genomgångar i fler ämnen än fysik, dock med Ergo som kurslitteratur

Fysikstugan, ett gäng som alla läst Naturvetenskap på gymnasiet med mycket bra material. Tyvärr översållad med reklam så det gäller att inte trycka fel på länkar. De gånger jag referera dit ger jag direktlänkar, men se upp så du inte trycker på reklam.

UGGLANS FYSIK, Ett digitalt läromedel för högstadiet.

Naturvetenskap för högstadiet, från Nordiska Gnostiska Enheten har en del bra artiklar

Naturvetenskap.org, bra sida om kraft och rörelse men bättre på kemi

Studera smart, har inte hela kursen men några bra förklaringar

Fysik A och B från Anders Andersson, gamla kurser som får nytt liv på HurDetFunkar

ckfysik.se, Christian Karlssons länksamlingar och studiehjälp

JohanMatteFysik, Gymnasieskolan Spyken, LUND. Det går att hitta en del bra här

Math.se har en del bra förklaringar på svåra begrepp

Wikiskola.se som har en del bra förklaringar och bra fysikbilder

Roliga experiment med bra förklaringar, som kan göras hemma

Binogi, bra förklaringar till mer än fysik, en betaltjänst där mycket går att komma åt gratis

The Physics Classroom, svår att hitta på men bra konceptuella övningar

Det finns ett gäng olika enhetsomvandlare på nätet, de flesta har begrensningar. Prova gärna WOLFRAMALPHA som är så mycket mer än en enhetsomvandlare. Peta in vad som helst och den ger allt den har som kan presenteras i siffror!

En längre lista på storheter och enheter

Nationellt resurscentrum för fysik, NRCF


Stay tuned så lägger jag upp mer bra förslag här varefter jag hittar dom:)