MYGGE-MæRKET

Hvad handler det om?

§1 - Myggemærket må kun bæres af spejdere, der uforsætligt har fået mindst 100 myggestik i alt på lejrture - og desuden kan formidle basal viden om myg og flåter og hvordan man bedst undgår stik og bid.

Rationale: Kun myggestik opnået på lejrture tæller, men de må gerne være fordelt over flere ture. Når man på et tidspunkt har været på så mange lejrture, at man - trods al rimelig påpasselighed - har fået 100 myggestik, så må man regnes for en "ekspert" på området. Det er også en del af mærket, at man har tilegnet sig viden om myg, og forstår at formidle den til andre.

§2 - Myggestik tæller ikke med, hvis lederen vurderer, at spejderen forsætligt har opsøgt disse stik gennem bevidst risikoadfærd.  Sådanne "selvforskyldte" stik tæller ikke med, og bør i grove tilfælde være diskvalificerende i forhold til at kunne opnå mærket.

Rationale: Mærket må ikke blive en opfordring til, at spejderne bærer sig dumt ad eller ligefrem aktivt opsøger myggestik - hvilket ikke er helt ufarligt. Mærket skal opfattes som et sjældent "hædersbevis" til de ganske få, garvede spejdere, der har deltaget på mange lejre - trods myggeplagen - og har opnået stor praktisk erfaring med myg og flåter.

§3 - Introduktion af mærket skal ledsages af mindst ét spejdermøde, der handler om myg og flåter, herunder levesteder, biologi og livscyklus, samt risikofaktorer ved stik (vektorbårne sygdomme, allergiske reaktioner, bakterier i "opkradsede myggestik" og lignende). Mødet - og mærket - har til formål at sikre, at spejderne har viden om, hvordan man bedst beskytter sig (myggeolie, lange ærmer, påpasselighed ved skumring, stillestående vand, skovbryn og så videre).

Rationale: Spejdere bør have basalt kendskab til bidende/stikkende insekter. Det er naturligt at kombinere mærket med et spejdermøde eller to, hvor der er tid til at tale om både myg/mitter og flåter (og evt. også hvepse og bier), så spejderne er forberedt på mødet med dem i naturen. Der er mange gode informationskilder på internettet, f.eks. naturporten.

Sådan gør du!

Optæl dine myggestik efter hver lejrtur f.eks. ved at markere dem med en kuglepen, så du kan holde styr på dem undervejs. Skriv dem ind i Myggemærke-skema'et og få din leder (eller dine forældre) til at bekræfte antallet. Når du engang har fået 100 stik - og du har lært nok om, hvordan man undgår myggestik til at kunne fortælle det til andre - så har du ret til at bære mærket på din uniform!

MYGGEMÆRKET Skema.pdf

Myggestik-skema

Herover kan du downloade det officielle print-selv Myggemærke-skema - men du er selvfølgelig også  velkommen til at bruge dit eget system.

Bestil mærket

Mærkerne koster DKK 20,- stykket (+ porto), og har samme dimensioner og høje kvalitet som de andre mærker fra KFUM-spejderne (broderet, m. overlocket kant).

Bestil ved at sende en mail til nedenstående med emnet "Myggemærke" med dit navn, din postadresse, ønsket forsendelsestype, og det ønskede antal mærker - så vender vi tilbage med pris og faktura hurtigst muligt.

Forsendelsesmulighederne er enten PostNord brev (25 kr) eller sporbar GLS pakkeshop (46 kr). Hvis du gerne vil have sendt mærkerne via GLS har vi også brug for dit mobilnummer og evt. navnet på din foretrukne GLS Pakkeshop.

Mærker bestilles ved mail til:
gruppeleder@kaloeviggruppe.dk

Seneste lagerstatus (2024-02-22): 39 mærker på lager