Muziek voor een uitvaart

Welkom op deze website. Bij een uitvaart weten mensen dikwijls niet goed hoe ze een uitvaartdienst kunnen voorbereiden. Uiteraard verwijs ik hiervoor graag naar de priester/voorganger en het rouwcentrum.

Met deze website wil ik graag wat helpen bij de keuze van de muziek. Een persoonlijke inbreng in een uitvaartdienst kan een belangrijke factor zijn binnen een verwerkingsproces. Dit kan via tekstmateriaal (bijbelfragmenten, poëzie, bezinningsteksten ...), maar ook met muziek. Zo wordt een uitvaart iets heel persoonlijks.  

Zoals de schrijver Aldous Huxley het heel treffend schrijft: ‘Na de stilte komt muziek het dichtst bij het zeggen van het onzegbare’

Binnen een kerkelijke uitvaart kan dit natuurlijk ook, in samenspraak met de pastoor of de gebedsvoorganger. Om de sacrale sfeer van een kerkelijke uitvaart te bewaren, vragen we wel te kiezen voor muziek die - zowel muzikaal als verbaal - binnen de context van de liturgie past. Ook de uitvaartondernemer kan u daarbij zeker helpen. 

Voor de muzikale omlijsting kunt u de plaatselijke kerkmusicus/organist contacteren. 

Externe muzikanten brengen hun eigen technische elementen mee. De kerk vooraf bezoeken is sterk aangeraden. In de St.-Michielskerk (Roeselare) is er - behalve een uitstekend orgel (drie klavieren en pedaal) - ook een vleugelpiano (Rönisch) beschikbaar. 

U kunt ook een of meerdere werken op cd laten beluisteren. Hebt u de gewenste muziek niet in uw eigen cd-collectie? Dan vindt u die wellicht wel in de bibliotheek of op het internet, bv. op YouTube. Muziek van YouTube kunt u in een mp3-bestand omzetten. Daarna brandt u deze bestanden op een cd. Toch heeft een originele cd meer kans om door de stereo-installatie van de kerk te worden herkend.

Een usb-stick kan niet in elke kerk. In de St.-Michielskerk (Roeselare) is dit mogelijk. Vraag inlichtingen. Voorzie wel een overzicht, want op een usb staan de nummers alfabetisch, en niet in de volgorde van de misviering. 

Tip 1: het is aan te raden om op voorhand de cd in de kerk uit te testen. Het muziekapparaat aanvaardt niet altijd alle gebrande cd's. U kunt dit testen voor of na een weekendviering, of na afspraak met de koster, organist of de pastoor. Vele kerken zijn in de loop van de week wel af en toe voor het publiek geopend. 

Tip 2: voorzie iemand die het cd-apparaat kan bedienen of vraag aan de koster/organist of hij aanwezig is om dit te doen. 

Tip 3: Ikzelf heb ook een Deezer-account, waardoor ik heel wat nummers (via streaming) kan laten afspelen. Indien u hiervan gebruik wenst te maken, gelieve daarvoor persoonlijk contact op te nemen. Extra luidspreker kan. 

Kristof Desmet - desmet.kr@gmail.com