Nieuws

16-02-2023 Museumarchieven: binnenkort meer nieuws over stand van zaken Taskforce


Na het symposium in mei 2022 is het wat stil geweest op deze website en socials. Dat betekent niet dat de Taskforce heeft stilgezeten. 


Er is een onderzoek met bijdrage van het NDE gedaan om verder in kaart te brengen wat er speelt bij musea, het rapport is klaar en binnenkort zullen we dat publiceren. Ook is er contact geweest met verschillende opleidingen zoals de Reinwardt academie en de UVA dat resulteerde in stages en kennisuitwisseling met diverse musea. Daarnaast zijn er gesprekken gevoerd net verschillende partijen over hoe de Taskforce doorgezet kan worden in een duurzame vorm. 


Namens de Taskforce,

Roosmarijn Ubink, Michiel Goosen en Tom Quist



Op de hoogte blijven

Zodra er nieuws is melden we dat op deze website, maar hou  ook onze andere kanalen in de gaten:  LinkedInpagina en Twitter van de Taskforce Museumarchieven. De presentaties van het eerste symposium op 8 juni 2021 zijn hier terug te zien en het symposium van 16 mei 2022 is terug te zien via deze link 


Contact opnemen?

Heb je een vraag over de Taskforce of wil je aansluiten of samenwerken? Neem dan contact op met de taskforce via een van onze social media kanalen

 

 

 



22 april 2022 - programma symposium bekend - schrijf je snel in!


Op 16 mei 2022 organiseert de Taskforce Museumarchieven het tweede symposium over museumarchieven. Het symposium vindt plaats in het Auditorium van het Rijksmuseum op 16 mei 2022 van 12.30 – 17.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur)

 

Musea zijn zich steeds vaker bewust van het belang van museum brede archivering. Toch vertaalt dit zich nog onvoldoende naar beleid en beperken informatieplannen zich vaak hoofdzakelijk tot het beheren en ontsluiten van de collectie informatie. Sinds de verzelfstandiging van rijksmusea in de jaren ’90 zijn de meeste musea niet meer gehouden aan de Archiefwet, maar een vervangend kader met bijbehorende beheersinstrumenten is nooit opgesteld. Er is bij musea behoefte aan capaciteit, kennis, handreikingen en instrumenten. Doel van dit symposium is om musea te helpen en te inspireren bij de professionalisering van de eigen informatiehuishouding en archivering. Samen staan we sterker en komen we verder!

 

We hebben een interactief programma samengesteld waarin aandacht besteed wordt aan wat het museumarchief eigenlijk is, de verschillende functies van archief en aan de diversiteit aan deelarchieven in musea. Daarnaast is er aandacht aan gesprekstafels voor best practices, actuele thema’s en uitdagingen als hybride museumarchieven; de balans tussen ICT- en archivistische principes; de nut en noodzaak van selectielijsten, digitalisering en online toegankelijkheid. Naast de tafel moderatoren zijn er diverse experts op de diverse gebieden aanwezig. Volg ons op social media om op de hoogte te blijven wie er aanschuift. 


Ook is er aandacht voor de rol van museumarchieven bij het onderzoek naar koloniale collecties in erfgoedsector besproken worden. Afsluitend vindt een panelgesprek plaats met onder andere Vera Carasso, directeur van de Museumvereniging, Bert de Vries, voorzitter van de KVAN (Koninklijke Vereniging Archiefsector Nederland) en Tamara van Zwol, manager houdbaar bij Netwerk Digitaal Erfgoed. Gezamenlijk wordt besproken en onderzocht hoe de initiatieven van de Taskforce Museumarchieven verder vormgegeven kunnen worden, met als doel om duurzaam archiefbeheer binnen Nederlandse musea te helpen verwezenlijken.

 

Wanneer: maandag 16 mei 2022

Waar: Auditorium Rijksmuseum Amsterdam

Hoe laat: 12.30 – 17.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur)

Programma: Het programma en de praktische informatie vind je via de symposiumpagina van het Rijksmuseum Amsterdam

 

Kosten: deelname is gratis

Aanmelden: Schrijf je snel in via archief@rijksmuseum.nl  (uiterlijk op 9 mei 2022)


Op de hoogte blijven

Wil je in de tussentijd op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van museumarchieven? Hou dan de website. LinkedInpagina en Twitter van de Taskforce Museumarchieven in de gaten. De presentaties van het eerste symposium op 8 juni 2021 zijn hier terug te zien.

 

 

 ---------------------------------------------------------------------


HET SYMPOSIUM IS MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Stedelijk Museum Amsterdam, Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). De REE archiefsystemen, GMS digitaliseert, Museumvereniging en KVAN (Koninklijke Vereniging Archiefsector Nederland). 

 



31 maart 2022 - Op maandag 16 mei 2022 organiseren we het tweede symposium over museumarchieven in Amsterdam. De taskforce is dankbaar voor de genereuze steun van het Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Stedelijk Museum Amsterdam en de samenwerking met het Netwerk Digitaal Erfgoed. De komende weken wordt het programma definitief gemaakt. Hou onze website en social media in de gaten voor het definitieve programma en sprekers. 


Linkedin: https://www.linkedin.com/groups/12650260/ 

Twitter: https://twitter.com/museumarchieven?s=20&t=ZzktVb_0ImBG44KicFpmtg



Casus gezocht voor onderzoek digitale informatiehuishouding musea

17 februari 2022 - De taskforce Museumarchieven voert in voorjaar 2022 met als partner het NDE een klein onderzoek uit naar de (digitale) informatiehuishouding van musea. Met het onderzoek wordt beoogd aan de hand van een viertal praktische casussen / best practices de uitdagingen, wensen, eisen en behoeften te inventariseren van musea op het gebied van digitaal archief- en informatiebeheer. De vraag die centraal staat in het onderzoek is hoe deze wensen, eisen en behoeften kunnen worden gekoppeld aan bestaande en/of nieuw te ontwikkelen tools en samenwerkingen voor kennisuitwisseling. Musea krijgen daarnaast ook handvatten (do’s and don’ts) voor het implementeren van goed informatie- en archiefbeheer in hun instelling.


We zijn nog op zoek naar twee casussen. Heb je voor jouw museum interesse? Heb je een best practice die je wilt delen, of weet je een interessante casus, neem dan snel contact op via  r.ubink@rhcvechtenvenen.nl. 


 

Achtergrond: 

Uit recent onderzoek naar de staat van het informatie- en archiefbeheer binnen de Nederlandse museumsector is gebleken dat Nederlandse musea behoefte hebben aan kennis, instrumenten en heldere kaders op basis waarvan zij hun (digitale) informatiehuishouding en archieven in dienen te richten. Sinds de verzelfstandiging van veel musea zijn de Archiefwet en de daaruit volgende selectielijsten niet meer op van toepassing, een vervangend kader voor inrichting en beheer, met bijbehorende beheersinstrumenten is nooit opgesteld, zeker niet voor de digitale archieven en informatie. Er is behoefte aan praktijkvoorbeelden (best practices) van goed informatiebeheer en bestudering van casussen die kunnen leiden tot het nader in kaart brengen waaraan behoefte is. Dit project kan in deze kennisbehoefte voorzien.


In de taskforce nemen de volgende musea deel: Centraal Museum, Museum van Wereldculturen, Mauritshuis, Museum Het Schip, Teylers Museum, Rijksmuseum, Van Goghmuseum.




(zie voor oorspronkelijke artikel: https://theartofinformationblog.wordpress.com/2021/11/04/samenwerking-museumarchieven/

door Eke Blanksma en Maarten Heerlien Rijksmuseum 

4 november 2021 - Samen kom je verder. Dat geldt ook voor het beheer van het museumarchief. Door de informatiemaatschappij en de veranderende rol van musea in de samenleving is duurzaam archiefbeheer binnen het museum belangrijker dan ooit. Dat vraagt om actuele kaders en hulpmiddelen om het archiefregime binnen musea vorm te geven en uit te voeren. Met die motivatie vond op 8 juni 2021 de aftrap plaats van een sectorbrede samenwerking voor archiefbeheer binnen museale instellingen. Doelstelling is om een gezamenlijk gedragen strategie te formuleren voor museaal archiefbeheer en hiervoor de nodige hulpmiddelen te ontwikkelen en duurzaam te onderhouden.  

Het twee uur durende online evenement trok ruim 60 deelnemers en werd geleid door Roosmarijn Ubink, Directeur en streekarchivaris van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, en Maarten Heerlien, Hoofd Collectie Informatie & Archief bij het Rijksmuseum. Ubink, die momenteel onderzoek doet naar de staat van het archiefbeheer binnen Nederlandse musea, presenteerde de voorlopige conclusies uit haar studie. Eerder publiceerde zij hierover al een artikel met de veelzeggende titel Het museumarchief: ondergeschoven kindje? in het vakblad Museumpeil. Na haar presentatie discussieerden de deelnemers over verschillende onderwerpen, zoals de definitie en reikwijdte van het museumarchief, het meervoudig belang ervan en richtlijnen en instrumenten voor archiefbeheer in het museale domein. De resultaten van een uitvoerige enquête die een groot aantal van de aanwezigen vooraf had ingevuld, vormde de leidraad voor deze discussies.

In het laatste deel van de bijeenkomst werden ideeën verzameld voor samenwerkingen. Dat is essentieel en voor de hand liggend. Essentieel omdat er binnen individuele musea vaak weinig draagvlak is voor het ontwikkelen van beleid, infrastructuur en hulpmiddelen voor duurzaam archiefbeheer. Voor de hand liggend omdat de inrichting van een museumarchief, ontleend aan de werkprocessen die de instelling uitvoert, op hoofdlijnen gelijk is voor alle musea en het dus simpelweg efficiënter is om de bovengenoemde zaken in gezamenlijkheid op te pakken. De resultaten van de eerder genoemde enquête hielpen bij de prioritering van op te pakken activiteiten.


Vervolgstappen

Het enthousiasme om te gaan samenwerken bleek groot. De sessie werd gezien als een goed eerste initiatief. Maar bovenal werd de sessie als zeer noodzakelijk ervaren, een startpunt om vraagstukken als structurele kennisdeling, partnerschappen, standaardisatie, een actueel basisselectiedocument (BSD) en handvatten in gezamenlijkheid op te gaan pakken. Ideeën over werkvormen en prioriteiten voor verbetering van Nederlandse museumarchieven waren er volop, zoals het opzetten van een centraal kennisplatform en -forum, het organiseren van vervolgbijeenkomsten en het formeren van werkgroepen om een start te maken met de eerder genoemde vraagstukken. Een aantal personen meldde zich aan om hier samen nader vorm aan te geven. Om een vliegende start te geven aan centrale kennisdeling werd op 8 juni ook een voorlopige website gelanceerd: www.museumarchieven.nl. Op deze site zijn onder andere de presentaties van de online bijeenkomst terug te vinden en is begonnen met het verzamelen van bronmateriaal over archiefbeheer in musea.

Doelstelling is om dit kennisplatform uiteindelijk onder te brengen bij een breder netwerk voor musea of archieven. Dat geldt overigens voor het hele samenwerkingsinitiatief: deelnemers benadrukken vooral de waarde van aansluiting bij bestaande platforms zoals de Museumvereniging en KVAN, in plaats van zelf het wiel te willen uitvinden. Binnen zulke bestaande netwerken kan deze samenwerking een nieuwe expert- of werkgroep vormen, met kruisbestuiving met andere werkgroepen als voordeel. Hierdoor hoopt het samenwerkingsinitiatief de bewustwording over het belang van duurzame museumarchieven verder te vergroten binnen de sector.