LinkedInTwitter

EL CONSUM RESPONSABLE

15 de març de 2023

Gestos quotidians per impactar positivament en el medi ambient

En una societat com la nostra, on l'oferta de productes i serveis és diversa i en continu creixement,  consumir sempre comporta una elecció.  La decisió final es pot basar en infinitat de motius, però el que és clar és que com més informació i reflexió hi hagi darrere, més conscient serà la tria. I la consciència ha d'anar acompanyada de responsabilitat.

Què és el consum responsable?

El consum responsable és optar per una elecció que porti implícits una sèrie de valors i efectes favorables per al planeta i la societat. A més, de retruc, sovint suposen un interessant estalvi per l'economia domèstica. 

A grans trets, el consum responsable es basa a evitar malgastar els recursos, aprofitant al màxim la vida útil dels productes, i adquirir béns i serveis d'empreses que respectin els drets laborals i, en definitiva, els drets humans.

Consum i consumisme

En pràcticament totes les èpoques de la història de la humanitat, les persones hem hagut d'adquirir béns i serveis a altres, ja que és impossible poder autoabastir-se d'absolutament tot. És a partir del segle XX quan aquesta necessitat es converteix en una tendència que augmenta exponencialment amb el que coneixem com el consumisme.  

Es tracta d'una forma de produir  i de consumir de forma ràpida i excessiva, amb productes de curta durada i, sovint, de mala qualitat. A través d'aquest model,  les empreses fabricants busquen lucrar-se produint de la manera més barata possible, moltes vegades en països on no es respecten del tot els drets humans. Des de la perspectiva de les persones consumidores, es tracta d'adquirir de forma constant i compulsiva més articles dels necessaris, deixant-se portar pel que la publicitat vol vendre, sense reflexionar sobre la necessitat ni els valors ètics, socials i mediambientals de la seva producció.  Així, doncs, el consumisme s'oposa totalment al que entenem per consum responsable.

Dia mundial del consum responsable

El 15 de març de l'any 1962, el president dels EUA John F. Kennedy va pronunciar un discurs reivindicant els drets de les persones consumidores, tot destacant quatre aspectes clau:  la seguretat, la lliure elecció, accés fàcil a una informació  clara i concisa i el dret a ser tingudes en compte.  L'any 1983, l'ONU va establir aquest dia com a efemèride per reivindicar, reconèixer i legitimar els drets de les persones consumidores d'arreu del món. 

El paradigma actual, a més, posa èmfasi a les responsabilitats i deures que també tenim les persones consumidores i que es tracta d'una causa col·lectiva, ja que es busca el benefici del planeta. 

Objectius de desenvolupament sostenible: 12. Producció i consum responsables

El consum i la producció mundials (forces impulsores de l'economia global) depenen de l'ús dels recursos naturals que, quan s'extreuen de manera excessiva, tenen efectes destructius sobre el planeta. El progrés econòmic i social aconseguit durant el darrer segle ha estat acompanyat d'una degradació mediambiental que està posant en perill els mateixos sistemes de què depèn el nostre desenvolupament futur (i certament, la nostra supervivència).

El consum i la producció sostenibles consisteixen a fer més i millor amb menys. Es tracta, també,  de desvincular el creixement econòmic de la degradació mediambiental, augmentar l'eficiència de recursos i promoure estils de vida sostenibles.

Així mateix,  poden contribuir substancialment a la mitigació de la pobresa ia la transició cap a economies verdes i amb baixes emissions de carboni.

Les etiquetes dels productes

Les persones consumidores de béns i serveis, sense distinció d'ingressos ni origen social, tenim tot un seguit de drets que estan protegits per diverses normatives i codis de consum, però és important conèixer-los per saber si pot ser que s'estiguin vulnerant.  

Per exemple, sovint les etiquetes i embalatges de productes mostren informació falsa o expressament confusa per fer creure que el producte és molt millor del que realment és. En altres situacions, les persones consumidores podem fer un mal ús del producte sense voler-ho, perquè no es fan cas de les indicacions que es faciliten per a una òptima conservació i, per tant, allargar la vida dels materials. 

Entendre la composició nutricional dels aliments o saber llegir una etiqueta de rentatge són aspectes rellevants per consumir de forma més conscient. 

Alguns exemples:

El consum responsable i la prevenció de residus

Repensa: Consumir menys i millor

El consum responsable porta implícits una sèrie de valors i efectes que afavoreixen el planeta, l'economia domèstica i el conjunt de la societat. La primera pregunta que cal plantejar-se és si cal adquirir un producte i de quina forma. Consumir més del que necessitem suposa un malbaratament de recursos, de diners i, molt sovint, d'espai físic. 

És aconsellable normalizar que la compra de productes nous no és l'única opció, sinó que  hi altres formes que en fomenten la circularitat: compartir, llogar, donar,  adquirir i vendre en circuits de segona mà, etc. 

També cal repensar la forma de consumir sub-ministraments com energia, carburant i agua. El pas cap a la transició energètica és positiu pel medi ambient, ja que redueix la petjada de carboni i pot abaratir el cost.



Redueix: Prevenir la generació de residus 

El pas més important per la gestió dels residus és minimitzar-ne la generació. A més de no comprar més del que necessitem, hem d'intentar fer-ho de forma més sostenible.

En molts comerços, sobretot en botigues online, els productes van exageradament embalats i sovint porten molts materials que no es poden reutilitzar. Moltes vegades és perquè venen de lluny, però d'altres és perquè no se'n fa un ús racional.

Com a persones consumidores tenim la possibilitat de reduir l'ús de plàstics i altres materials comprant a granel amb envasos reutilitzats, evitant els articles d'un sol ús, portant la bossa per anar al supermercat i prioritzant el comerç de proximitat.


Reutilitza: Els recursos del planea són limitats 

L'objectiu és allargar la vida útil dels materials per reduir l'extracció de noves matèries primeres. Un envàs es pot reomplir del mateix producte o buscar alternatives i donar-li una nova funció: el que és important  fer-los circular perquè algú els aprofiti.

Hi ha diversos circuits per donar sortida a objectes que tenim en desús, com roba, llibres, electrodomèstics, vehicles, etc. Promoure la prevenció de residus també és reparar o objectes que es trenquin o s'espatllin. 


Recicla: Recollida selectiva per facilitar el reciclatge

O, més ben dit, separa. Quan un producte acabi la seva vida útil, separa'l correctament i diposita'l al contenidor de la fracció adequada. Perquè el tractament del reciclatge sigui més efectiu, és important seguir les indicacions que proposen els centres gestors, respecte a materials que es poden dipositar als contenidors o la forma de fer-ho.

A través del reciclatge, els materials es poden tractar per tornar a convertir-los en matèries primeres i elaborar nous productes, reduint així l'extracció de més materials naturals.

Tot plegat, les erres de la sostenibilitat serveixen perquè la vida dels productes sigui el màxim de circular i l'eliminació final sigui l'últim recurs.

Informa't, reflexiona, adquireix

Consumir menys i millor. El consum responsable porta implícits una sèrie de valors i efectes que afavoreixen: el planeta, la societat  i l'economia domèstica. A l'hora d'adquirir un producte, és recomanable fer-se un sèrie de preguntes: és una necessitat o un desig? Aquest producte durarà? Es podrà reusar o reciclar?


L'Agència Catalana de Consum defineix el consum responsable de béns i serveis com aquell que tenint en compte diversos criteris, com els ennumerats a continuació, 

Racional

Un consum racional i reflexiu permet planificar quins productes es volen adquirir o quins serveis cal contractar, i comparar-ne les característiques i el preu. D’aquesta manera, s'eviten compres impulsives i poc satisfactòries. A més, la compra planificada permet controlar les despeses, ajustar-se al pressupost disponible i evitar problemes greus com ara el sobreendeutament.

Solidari

El comerç just és una forma alternativa de comerç que es basa en la producció, distribució i comercialització dels productes tenint en compte criteris ètics i aspectes mediambientals.  L’objectiu és  contribuir al desenvolupament sostenible de les economies més desfavorides dels països més pobres, i assolir així unes relacions més equitatives entre les economies d’aquests països i les dels països rics del nostre planeta.

En l’actualitat podem trobar tant productes alimentaris (el cafè, el cacau, el sucre, la melmelada, la mel, els cereals, els llegums, l’arròs, la xocolata...) com també productes tèxtils (peces de vestir, parament de la llar...) i molts altres productes (joguines, productes d’artesania, llibres, articles de regal...). Els distintius principals que existeixen en relació amb el comerç just són el segell Fairtrade i el distintiu de l’Organització Mundial del Comerç Just (World Fair Trade Organization). Aquests productes es poden comprar a botigues solidàries, en alguns establiments comercials i grans superfícies i a Internet.

Sostenible

Una altra de les claus del consum responsable i sostenible és la reducció de residus. Comprar a granel sempre que sigui possible, triar envasos grans o familiars, i optar pels productes reutilitzables i pels productes reciclats o reciclables pot ajudar a minimitzar l’impacte mediambiental del consum.

Fer un ús eficient i responsable de l’energia també contribueix a la reducció de la contaminació i a la creació d’un futur més sostenible. Algunes accions, com ara aprofitar la llum natural, utilitzar bombetes de baix consum, apagar la calefacció i l’aire condicionat en marxar de casa i fer un bon manteniment dels electrodomèstics, contribueixen a l’estalvi energètic.

De proximitat

El consum de proximitat fa referència a la distància entre el punt d’origen i el de consum del producte. També té a veure amb el consum del producte fresc, de temporada, amb les màximes propietats nutritives. 

Consumir productes i serveis fets en el nostre entorn territorial més proper ajuda a reduir els costos energètics de transport; contribueix a mantenir les petites explotacions familiars agràries i ramaderes i a evitar l’abandonament de zones forestals; afavoreix la conservació d’espècies agroalimentàries autòctones en perill de desaparició, i fomenta el desenvolupament del nostre país.

Compromès amb l’equitat de gènere

Consumir amb responsabilitat també és lluitar contra la desigualtat de gènere. La persona consumidora té llibertat per decidir de no comprar allò que es ven a través d’una publicitat sexista o poc respectuosa envers les dones. Encara avui dia la publicitat continua utilitzant estereotips de gènere per a la promoció i venda de productes i serveis. Els rols assumits tradicionalment es perpetuen i les dones continuen apareixent en espais domèstics, en el paper de mares i de mestresses de casa, i s’associen a qualitats com la dolçor, la fragilitat, la sensibilitat i la passivitat. També se’ls atribueixen valors negatius com l’enveja o la competitivitat. Els homes, en canvi, ocupen càrrecs de direcció i de poder, i es mostren forts, intel·ligents i decidits.

La dona objecte i les relacions sexuals s’utilitzen com a reclam per a la venda de productes adreçats als homes. A més, els arguments per vendre un producte són racionals, si es consideren per a homes, i emocionals en el cas de les dones. El sexisme és especialment present en la publicitat de les joguines: n’hi ha que se segueixen considerant exclusives per a nenes (nines, objectes per a la neteja, cuinetes, etc.) i d’altres que només s’adrecen als nens (cotxes, pistoles, ordinadors, etc.).

Amb el consum responsable, hi guanyem!

Adquirir béns i serveis de forma conscient aporta avantatges, tant  globals com particulars. 

Ambientals : Reducció de la petjada ecològica, perquè es limita l'extracció de matèries naturals i s'allarga la vida dels productes, 

Socials: Moltes vegades, el comerç de de proximitat i el comerç just van vinculat a projectes que generen llocs de treballs i altres tipus de reiserció social. Pel que fa a la projecció corporativa o institucional, la sostenibilitat afegeix valor davant d'una ciutadania cada vegada més sensibilitzada . És important acompanyar 

Estalvi econòmic: Adquirir productes de segona mà, fer-los servir durant més temps o, per exemple, gaudir de descomptes per aliments pròxims a la data de caducitat surt més barat que comprar constantment productes nous i de curta durada.

Bones pràctiques per consumir de forma informada i responsable

Segueuix-nos a les xarxes socials!

LinkedInTwitter