Martis dies

INTRODUCTIE, EEN KLEIN BEETJE HISTORIE, ZOMAAR....

De Romeinen hadden de gewoonte om de zeven dagen van de week naar de voornaamste hemellichamen te noemen. De hun bekende planeten (afgezien van de Aarde) droegen namen van Romeinse goden. De dinsdag heette bij hen Martis dies, een verwijzing naar de planeet Mars die op zijn beurt was genoemd naar de oorlogsgod Mars. De Germanen namen die gewoonte over, maar zij gebruikten de namen van hun eigen goden als bron voor de namen van de dagen. Dinsdag is dan afgeleid van de lokale naam van de god Týr die in gelatiniseerde vorm is gevonden in inscripties aan de muur van Hadrianus als 'Thingsus'. Deze vorm van Mars verwijst via Mars Thingsus naar 'Mars van het ding', waardoor dit "Mars in de vorm van god" van het recht betekent.

Een andere theorie is dat de Nederlandse naam dinsdag genoemd is naar de 'dingen' zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Týr als god van de rechtspraak.

Het zou kunnen zijn dat de naam dinsdag werd afgeleid van disdag, wat op zijn beurt terug te brengen is tot *tiwas-daga. Het komt veel voor dat t door d vervangen wordt en omgekeerd (zoals degel omgezet naar tegel of Torniacum omgezet naar Doornik). Het is mogelijk dat de vorm disdag naar dinsdag werd omgezet via disendag (onder invloed van sonnendach en manendach), of onder invloed van de n in woensdag.

INFORMATIEVAARDIGHEDEN

Je hebt het al begrepen, vandaag ga je aan de slag met informatievaardigheden.

We laten je even kennismaken met de BIG6. Waarom? Omdat het een manier is waarmee je ook jouw studenten kunt helpen de juiste informatie te vinden, te ordenen, te verwerken en te presenteren.

STARTEN MET ONDERZOEK OP INTERNET

De eerste verkenning van een onderzoek doe je eigenlijk altijd door te kijken op Wikipedia Pagina's. Daarmee kun je een aantal zoekwoorden formuleren.

Daarna doorloop je eigenlijk de 6 stappen van het BIG6 Model. 

Hieronder vind je een schematische weergave van dat model.

Misschien klinkt de tekst in bovenstaande video soms wat belerend.

Don Zuiderman legt wel goed uit hoe je het BIG6 model toepast en waarom.


Hou je van een spelletje? Wil je je studenten eens uitdagen?

DE UITDAGINGEN VAN VANDAAG:

Je gaat aan de slag met 2 zoekopdrachten. 

Uitdaging 1

Dit mythologisch beest leefde in moerassen en voor elk afgeslagen hoofd kreeg hij er twee terug. 

Hoe heette dit beest?

Uitdaging 2

Een wereldberoemd persoon die ook  Il cenacolo maakte, deed een uitvinding waarbij men de relatieve vochtigheid van lucht kon meten. 

Hoe heette die uitvinding?

uitdaging 3

Emoji worden door veel mensen gebruikt om een tekst te verduidelijken. Hiernaast staat een titel van een liedje van een bekende engelse popartiest.

Wat is de titel van deze hit?