Wat zegt het FAVV?

BOODSCHAPPEN DOEN EN JE EIGEN DOOSJES MEENEMEN: NATUURLIJK!

Het is een groeiende trend: geen verpakking van de winkel gebruiken wanneer je boodschappen doet. Meer en meer Belgen mikken immers op een duurzame, milieuvriendelijke consumptie en minder afval is daarvoor essentieel. Het FAVV staat 100% achter zo’n consumptie met ‘zero waste’, zolang die in overeenstemming blijft met de wet en de consument geen risico loopt.

COVID-19 wijziging:

Ook in tijden met extra maatregelen ivm COVID-19, blijven we je graag informeren. Het FAVV laat weten dat bulkverkoop nog steeds kan. Ook mag je nog steeds met je eigen zakjes winkelen bij zelfbediening. 'Het risico op infectie in verband met (onrechtstreeks) contact met levensmiddelen blijft momenteel door verschillende internationale gezondheidsorganisaties als verwaarloosbaar beoordeeld ten opzichte van rechtstreeks contact. Dit soort risico's wordt meer bepaald beheerd door een strikte toepassing van de bestaande aanbevelingen en verplichtingen op het gebied van persoonlijke hygiëne, van voedselhygiëne en arbeidshygiëne en door regelmatige reiniging en desinfectie van inerte oppervlakken en voorwerpen.', aldus het FAVV. Aan de verstoog zijn deze hygiënische maatregelen minder goed te controleren, waardoor niet alle zaken het momenteel nog toelaten om daar met eigen potjes te winkelen.

De voedselwetgeving heeft alvast nooit uitgesloten dat consumenten voor hun inkopen hun eigen verpakkingen meenemen naar de winkel. Zo heeft het FAVV al lang en herhaaldelijk ‘ja’ geantwoord op vragen van professionelen en consumenten of dat toegelaten is. Maar er zijn natuurlijk wel een aantal bijzonderheden om rekening mee te houden opdat alles zonder risico verloopt.

  • moet de verpakking (doos, fles, zak, ...) die de consument aan de verkoper geeft proper zijn.

  • moet deze verpakking geschikt zijn om voeding in te verpakken. Een plastic zak die je bijvoorbeeld kreeg bij de aankoop van je schoenen is niet geschikt, de plastic fles van een wasverzachter evenmin. Twijfel je? Er bestaat een uniek logo dat uitsluitsel geeft: staat er een labeltje met een vork en glas op de verpakking, dan is die geschikt voor voeding.

  • moet de verpakking geschikt zijn voor het specifieke gebruik dat je er aan geeft. Om een warme maaltijd of warm voedsel mee te nemen, heb je bijvoorbeeld een verpakking nodig die gemaakt is om warme gerechten te bevatten. En zure voedingsmiddelen worden beter niet meegenomen in een aluminium verpakking wegens een risico op chemische reactie.

  • moet een consument die zijn eigen verpakking aanbiedt, beseffen dat hij dit doet op zijn eigen verantwoordelijkheid. De slager, bakker, het grootwarenhuis of anderen kan dus niet verweten worden dat de verpakking vuil is of aan de basis van een indigestie ligt ...

Uiteraard heeft de bediende van de slagerij, bakkerij, superette, enz. steeds het recht om het gebruik van een verpakking van de consument te weigeren. Het is zelfs zijn plicht erop te wijzen dat het gebruik van deze eigen verpakking de algemene hygiëne in gevaar kan brengen.

Soms klagen consumenten dat een winkelier geweigerd heeft om deze eigen verpakking te gebruiken, want “het FAVV laat zo’n praktijk niet toe”. Maar de winkelier mag niet schermen zo’n zogenaamd verbod van het FAVV: hier is namelijk niets van aan. Het Voedselagentschap bevestigt hierbij nog eens dat dit niet bij wet verboden is en dat je dus om ecologische redenen wel degelijk je eigen verpakking naar de winkel mag meenemen. Als je rekening houdt met de hierboven vermelde bijzonderheden tenminste.

De fabrikant van de verpakking is verplicht om de consument te informeren over de gebruiksvoorwaarden van het materiaal dat bestemd is om levensmiddelen in te bewaren: ofwel op het etiket, ofwel door logo’s op de verpakking zelf.

Bron: website FAVV