Mij Pak Je Niet In

EIgen verpakking welkom!

Mij Pak Je Niet In spoort burgers aan om afval te vermijden door met eigen potjes te winkelen of eten af te halen.

Locaties om afvalarm te winkelen in kaart gebracht:

Op de kaart en via de gelijknamige Facebookpagina worden adressen gedeeld waar je welkom bent met je eigen verpakking. In de openbare Facebookgroep kan je vragen stellen en ideeën delen rond verpakkingsarm winkelen.

Mij Pak Je Niet In probeert op deze manier de drempel te verlagen en het 'Zero Waste Shopping' voor iedereen mogelijk te maken.

WAAROM doen we dit?

Per jaar zorgen Belgen voor meer dan 1,8 miljoen ton verpakkingsafval. We zijn dan wel kampioen in het recycleren, verpakkingen vermijden is veel logischer en beter voor het milieu.

Een winkelier vragen of je aankopen kunt laten verpakken in je eigen potjes, is voor veel mensen een brug te ver. Daarom bedacht Mij Pak Je Niet In een label voor winkels én een kaart, zodat iedereen weet waar je welkom bent met eigen potjes.

WIE trekt het?

Mij Pak Je Niet In is opgericht in 2014 door Grietje Vandaele met de steun van Stad Gent. Grietje kreeg logistieke ondersteuning van Ludwig Henry, die zich verdiept in wetgeving en voorbeelden wereldwijd. Timelab zorgde voor overlegmomenten met specialisten. Later versterkte Zero Waste voortrekker Veerle Colle de kerngroep, met de focus op communicatie.

Mij Pak Je Niet In werkt bottom up: alle deelnemers die nuttige informatie aandragen, trekken het initiatief mee.

TROTS op ...

Oorspronkelijk was Mij Pak Je Niet In een Gents initiatief. De eerste adresjes op de kaart waren dan ook in Gent. Het is mooi om te zien hoe burgers van heel Vlaanderen de kaart uitbreiden. Heel wat duurzame organisaties in andere steden en gemeenten geven hun initiatieven het Mij Pak Je Niet In-label mee.