Provoc bucuria de a învăța

Tu când ai învățat ultima oară ceva nou?

În majoritatea cazurilor, răspunsul este ”Pffff, în fiecare zi înveți ceva, nu știu, mereu apar lucruri pe care le înveți. Omul, cât trăiește, învață.”. Și este foarte adevărat! Suntem puși în fel de fel de situații care ne obligă să ne adaptăm, să preluăm noi informații, să le interpretăm și să le folosim.

Când ai învățat ultima oară ceva nou, în mod intenționat?

Pentru că ai vrut, ți-ai dorit, nu pentru că ai fost nevoit? De cele mai multe ori, la această întrebare, răspunsurile întârzie și sunt de legate de școala de șoferi, rețete culinare, examene sau în cel mai bun caz, o limbă străină. Motivele sunt multe și cât se poate de reale: prioritățile zilnice, lipsa unui mediu propice, confortul, motive ce pot fi depășite de un singur lucru: bucuria, satisfacția, motivația pe care ne-o oferă un lucru nou învățat.

Schimbarea nu e ușor de gestionat!

Fie că ți-ai schimbat telefonul mobil, ai un televizor nou cu o telecomandă diferită, la birou ai un software actualizat sau șefii au luat decizia de a face lucrurile diferit așa că ai bombănit puțin, ai spus că era mai bine înainte, după care ai învățat și ai spus la un moment dat, cu bucurie, ”eu știu”, ”e ușor”, ”stai că îți arăt eu!”.

Bucuria de a ști!

Bucuria asta e și mai mare atunci când vorbim despre ceva mai provocator decât simpla învățare/dezvățare și anume, despre ”ce aș putea învăța, astfel încât să îmi fie mai ușor?”, ”ce aș putea să fac astfel încât să-mi fie mai bine”, ”ce ar trebui să știu în plus pentru a face lucrurile mai eficient?”, ”ce m-ar ajuta să evoluez?”, ”ce mi-ar deschide noi orizonturi?”, ”ce m-ar ajuta să cresc în plan personal sau profesional?”, ”cum aș putea fi mai fericit?”.

Cunosc mulți oameni care s-au bucurat pe deplin de răspunsurile și mai ales acțiunile ce au venit în urma acestor întrebări. Vrei să te bucuri de experiența învățării continue?