Εστίες Χίου

Μελέτη Περίπτωσης

Η Χίος είναι νησί του ανατολικού Αιγαίου, ενώ είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας (842 km2) με ακτογραμμή 213 km. Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου αποτελείται από τα νησιά Χίος, Ψαρά, Αντίψαρα και Οινούσσες. Διοικητικά χωρίζεται σε τρεις δήμους, με μεγαλύτερο τον δήμο Χίου, ο οποίος καταλαμβάνει ολόκληρο το νησί της Χίου. Σύμφωνα με την εθνική απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε το 2021, ο πληθυσμός της περιφερειακής ενότητας Χίου υπολογίζεται κοντά στους 51.692 κατοίκους.

Η Χίος χαρακτηρίζεται από σημαντικές ακαδημαϊκές δραστηριότητες, καθώς είναι έδρα 4 διαφορετικών πανεπιστημιακών τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ειδικότερα, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, βρίσκονται στο νησί, με περισσότερους από 700 φοιτητές να εγγράφονται σε κάθε ακαδημαϊκό έτος. .

Ο κύριος στόχος αυτής της μελέτης ήταν να εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής ενός συστήματος κοινής χρήσης ποδηλάτων ή ηλεκτρονικών πατινιών (με σταθμούς), προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ημερήσιες εκδρομές των φοιτητών (κατοίκων των εστιών).

Οι ακαδημαϊκές εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου και η λέσχη σίτισης της πανεπιστημιούπολης βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, ενώ οι πανεπιστημιακές εστίες βρίσκονται στην περιοχή Τάγμα (περίπου 3 χλμ. έξω από το κέντρο της πόλης).

Η μόνη δημόσια συγκοινωνία που λειτουργεί στο νησί είναι τα λεωφορεία της Χίου, με ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Αυτό προκαλεί μειωμένη συνδεσιμότητα και προσβασιμότητα για τους φοιτητές που μένουν στις φοιτητικές εστίες, με τις συνήθεις εναλλακτικές μετακίνησης να είναι το ταξί, το περπάτημα, το car-pooling και το ωτοστόπ. Τέλος, πρέπει να τονιστεί η απουσία της κατάλληλης υποδομής μικροκινητικότητας στο νησί.

Η μειωμένη συνδεσιμότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς οδηγεί σε:

Περιορισμένη κινητικότητα: Η έλλειψη δημόσιας υπηρεσίας λεωφορείων περιορίζει την κινητικότητα και την ανεξαρτησία των φοιτητών. Οι φοιτητές ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, κοινωνικές δραστηριότητες και ευκαιρίες απασχόλησης κατά τις βραδινές ώρες. Τα περισσότερα τμήματα του Πανεπιστημίου έχουν μαθήματα μέχρι τις 21:00.

Οικονομικός αντίκτυπος: Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι φανερός τόσο στους φοιτητές, όσο και στην κοινωνία του νησιού. Οι φοιτητές στη Χίο πρέπει να πληρώσουν υψηλότερο χρηματικό ποσό για υπηρεσίες ταξί από τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις. Αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει τους φοιτητές από το να επιλέξουν να σπουδάσουν στη Χίο, ή ίσως ακόμη και να καταφέρουν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους (αν έχουν ήδη εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο).

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις: Η απουσία δημόσιων συγκοινωνιών οδηγεί στη χρήση λιγότερο βιώσιμων μέσων μεταφοράς, όπως τα αυτοκίνητα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες εκπομπές άνθρακα και σε περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής.

Ωτοστόπ: Οι μαθητές βασίζονται σε άλλες μη αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις.