Kimmo Huosionmaa B.Sc.,BBA
Alla linkkejä muille sivuille
Genetiikka ja moraali Tekoäly ja moraali Ilmastonmuutos ICT-alan kehityksestä
Eläimet ihmisen palveluksessa SETI-ohjelma Evoluutio sekä ihmisen rooli
Tulevaisuuden robotti voi olla"Mekaaninen lehmä" syö hiivaa sekä sokeria ja tärkkelystä ja käyttää polttoaineenaan tästä muodostuvaa etanolia
Robottien sekä tietokoneiden valmistamisessa tärkeintä tietenkin on sellainen asia, että ne tarvitsevat virtaa toimiakseen. Jos ajatellaan tilannetta, missä kehitetään robottia, jonka olisi kyettävä toimimaan autonomisesti pitkiä aikoja, niin silloin tietenkin mieleen tulee käyttää aurinkokennoja, mutta niiden ongelmana on se, että siellä missä robotteja eniten aiotaan käyttää, ja joissa ne ovat hyödyllisimpiä eli katastrofeissa, niin silloin niiden voimanlaitteen pitää olla riippumaton aurongon valosta.
Kun tuollainen robotti lähtee tutkimaan esimerkiksi raunioita, niin silloin niiden toimintaa häiritsee auringonvalon puute eikä myöskään viidakoissa ole kovin paljoa valoa, joten tuolloin piikenno voi jäädä alijännitteiseksi. Jos taas robottien käyttöön aiotaan kehittää esimerkiksi RTG (Radio Thermo Generator)-generaattoreita, niin radioisotooppiin perustuvien voimanlaitteiden ongelmana on se, että nämä laitteet ovat äärimmäisen kalliita, ja muutenkin radioisotooppien käyttöä rajoittaa poliittinen vastarinta, jonka takia pitää kehittää muita menetelmiä tuottaa virtaa roboteille, jotka operoivat maan pinnalla.
RTG:tä voidaan toki hyödyntää pitkälle aurinkokunnan ulko-osiin suuntautuvilla tutkimusmatkoilla, mutta niiden käyttöä vastustetaan juuri ydinturman mahdollisuuteen vedoten. Jos ydinpariston pinta murtuu ja sen radioaktiivinen ydin vapautuu maahan, niin silloin edessä on vakava säteilyonnettomuus. Ja mikäli joku terroristi saa tuollaisen RTG:n haltuunsa, niin hän voi sitten levittää sen sisällyksen esimerkiksi ilmanvaihtohormiin. Toki perinteinen polttomoottori on edelleen kilpailukykyinen vaihtoehto, mutta se on verraten äänekäs sekä painava.
Tulevaisuuden robotti voidaan varustaa myös polttokennoilla, jotka voivat toimia monilla erilaisilla polttoaineilla kuten metaanilla, alkoholilla, bensiinillä tai kaikkein käyttökelpoisin aine, mitä noissa välineissä voidaan käyttää. Vety ei näet likaa polttokennojen elektrodeja, ja siksi se on niin loistava valinta noiden välineiden ”ei atomin halkeamiseen perustuvaksi” polttoaineeksi. Mutta se mikä tekee esimerkiksi metaanista sekä alkoholista eli etanolista niin kiehtovia voimalaitteen polttoaineita, on se että noita hiilivetyjä voidaan valmistaa bioteknisesti.
Kaukaisessa tulevaisuudessa ylemmän kuvan tilanne voi olla arkipäivää:
kyborgi lataa itsensä sähköverkosta
Tuo tarkoittaa sitä, että noiden robottien polttoaine voidaan tuottaa siten, että kun se tarvitsee virtaa, niin silloin se käy ostamassa perunoita hiivaa sekä sokeria lähikaupasta, ja käyttää sitten tuon massan etanoliksi joko erillisessä käymisastiassa tai sitten robottiin kiinteästi asennetussa reaktorissa, mikä voisi toimia niin, että robotti syö nuo aineet, ja sitten sen vatsassa tai rungon sisälle asennetussa käymisastiassa alkaa etanolin tuotanto, ja tuo aine sitten johdetaan robotin polttokennoon, joka kehittää virtaa sen toimintaan. Tai sitten voidaan kehittää eräänlainen mekaaninen lehmä.
Tuo robotti joka voi ulkoisesti muistuttaa autoa saattaa imeä sisäänsä biomassaa, joka ohjataan sen kompostiin, ja tuosta sitten muodostetaan metaania, mitä voidaan käyttää polttokennoissa. Keinotekoinen organismi voi toimia erittäin laajalla alueella, ja sen työtehtävät voivat vaihdella erilaisista kartoitustehtävistä tiedusteluun tai jopa taisteluun. Se voi muistuttaa ulkoisesti käärmettä, tai liskoa, jolloin se ei herätä mitenkään huomiota. Tuolloin kyseessä olisi keinonahalla päällystetty mekaaninen runko, jota voidaan kauko-ohjata jostain kaukaa.
Kun ajatellaan esimerkiksi ”James Bond”-elokuvia, niin voidaan kuvitella esimerkiksi keinotekoinen lisko, joka valmistaa sisällään botoksia erityisessä reaktorissa, missä lihaa mädätetään mullan seassa. Ja sitten siihen voidaan lisätä fosforia, jolloin tämä lohikäärme sylkee VX-hermokaasua. Toki robotti voi jäljitellä ulkonäöltään vaikkapa lintua, ja sen sisällä voi olla aseita, eli tuon robotin mahaan voidaan piilottaa konetuliaseita, joiden piippu tulee suusta ulos. Tuollainen keinotekoinen lisko voi tulevaisuudessa olla erittäin tehokas väline tietyissä erikoistehtävissä. Tämä nyt sitten on vain sellaista mielikuvitusleikkiä, mitä harrastan aamupäivän kuluksi.