Marty van der Staak

Marty van der Staak (1962) studeerde oorspronkelijk Harmonie, Fanfare en Brassbanddirectie bij Henk van Loo en Gerrit Fokkema waar hij in 1989 met de Amsterdamse Shellharmonie met goed gevolg exame...

..n deed. Later volgde hij de specialisatie-opleiding voor "koordirectie lichte muziek" via het S.N.K. bij John Damsma, Hans van den Brand, Egbert Kenmer en Tet Koffeman waarvoor hij in 1997 eveneens met goed gevolg examen deed.

Al sinds jonge jaren was hij lid van diverse jongerenkoren waarin hij zong en diverse instrumenten bespeelde. Verder was hij jarenlang actief als trompettist bij zijn plaatselijke harmonie, waarvan hij ook gedurende negen jaar de dirigeerstok zwaaide.

Van zijn hand verschenen bewerkingen voor jeugdorkest en meer dan 300 arrangementen voor pop- en jongerenkoren waaronder ook een Mis voor Popkoor en een werk voor harmonie (een flink aantal daarvan inmiddels uitgegeven bij ZOEC muziek en via http://www.jetsebremer.nl/ ) Voorts schreef hij ruim 100 close harmony- arrangementen, veelal voor a capellagroepen waar zelf hij ook muzikaal leider van was.

Verder heeft Van der Staak veel affiniteit met toneel en theater. Zo was hij medecomponist van een achttal eigen musicals en arrangeerde hij topmusicals als "De Man van la Mancha", "Anatevka" (Fiddler on the Roof) en "Les Miserables" voor kleine orkestbezetting. Tevens bewerkte hij de complete opera "Carmen" van Bizet voor kleine bezetting en maakte hij een moderne bewerkingen van klassieke suites; Mendelssohns "A midsummernight's dream|" en Strawinsky's "Vuurvogel". Tijdens deze grote producties werkte hij als muzikaal leider vaak samen met bekende regisseurs als Jan Smeets, Teresa van de Ven en Harold Schraven. Producties werden soms bezocht door meer dan 6000 bezoekers.

Verder was hij betrokken bij de opname en productie van een flink aantal CD's. In 2006 schreef hij de backing vocals voor Ad Grootens (Pater Moeskroen) Eilandskind. In 2007 schreef hij zeven arrangementen voor Cor Bakkers Laccorda en verscheen een van die arrangementen op de duetten-CD Samen met Dre van Andre Hazes.

Momenteel is hij werkzaam in het voortgezet onderwijs als docent muziek.

Gedurende een tweetal jaren was hij toetsenist van Emigrants Daughter, (Keltisch muziektheater) waarmee ook hij in Frankrijk en Ierland optrad en in mei 2004 de eerste studio-cd opnam. Voorts was hij gedurende acht jaar dirigent van vocal group "Gimmick" waarmee hij bij landelijke wedstrijden reeds diverse malen in de top 5 van Nederland belandde.

Tevens was hij muzikaal leider, arrangeur en medezanger van The Groove Factory (2003-2011), waarmee hij in maart 2004 binnen een tijdspanne van een half jaar in 's Heerenbergh de aanmoedigingsprijs in de wacht sleepte voor "meest talentvolle nieuwe groep". In 2007 won deze groep drie prestigieuze prijzen: De publieksprijs in Almelo op het festival voor Vocale ensembles (voorheen 's Heerenbergh), een eerste prijs op het internationaal korenfestival in Veldhoven en tevens werd de groep uitgeroepen tot beste kleine vocal group in Amersfoort op het BALK TOP festival. In april 2008 behaalde The Groove Factory voor de 2e maal op rij de publieksprijs, toegekend door publiek en collega-groepen. Een jaar later volgde op hetzelfde festival een eerste prijs in de categorie kleine groepen van de vakjury.

Op dit moment werkt hij als arrangeur en is hij ook als zanger actief bij het a capella project Mooche, Mooche won op Amusing Hengelo in juni 2012 bij haar allereerste publiekelijke optreden al meteen een 3e prijs van de vakjury. Op het tweede festival waaraan de groep deelnam (De Fendert zingt 2013, BALK-ZUID) volgde daarop De Borghprijs, wederom van de vakjury. Ook in 2014 en 2015 behaalde Mooche opnieuw prijzen van de vakjury in Hengelo op het Nederfestival voor Vocale ensembles (3e in 2014 en 2e in 2015).

Daarnaast is hij ook actief als vocal coach. Zo werkte hij onder meer met het Belgische D-Base, deelnemers aan het bekende SBS-6 programma Sing-off en treedt hij op als jurylid voor BALK.

Marty van der Staak heeft een Practicioner- en een Mastersopleiding NLP gedaan en past deze technieken ook toe tijdens workshops.

Tenslotte werkt Van der Staak regelmatig samen met Tom Bruijns onder de naam Tom en Ties productions.

Componist

Arrangeur

Dirigent

Theater

Zanggroepen

Geluidsdragers