تحلیل بنیادی یا فاندامنتال چیست؟

برای اندازه گیری ارزش ذاتی اوراق بهادار با توجه به فاکتورهای مهم مالی و اقتصادی از روش تحلیل بنیادی که یکی از سرفصل‌های اصلی آموزش بورس در تبریز می‌باشد، استفاده می‌شود. تمامی عواملی که روی قیمت یک اوراق بهادار اثر گذار است در تحلیل بنیادی مورد بررسی قرار می‌گیرد. یافتن یک رقم جهت مقایسه با قیمت سهم در بازار هدف نهایی تحلیل بنیادی است.

به این صورت که با انجام تحلیل بنیادی به این نتیجه می‌رسیم که آیا قیمت سهم بالاتر از ارزش ذاتی آن است یا پایین‌تر، تا برای خرید یا فروش سهام تصمیم درستی بگیریم.

تحلیل بنیادی در واقع مقابل تحلیل تکنیکال است. در تحلیل تکنیکال اطلاعات پیشین هر سهم بررسی می‌شود تا تحلیل‌گران جهت حرکت احتمالی هر سهم در آینده را پیش بینی کنند.

مفهوم تحلیل بنیادی

دریافت این مسئله که آیا قیمت سهام موجود در بازار به درستی تعیین شده است یا نه یکی از مهم‌ترین مسائلی است که تحلیل‌گران همیشه به دنبال کشف آن هستند. در این روش برای کشف سهامی که به درستی قیمت گذاری نشده‌اند از دیدگاه ماکرو به میکرو تحلیل انجام می‌شود.

برای انجام تحلیل بنیادی تحلیل‌گران عموما برخی موارد را به ترتیب مورد بررسی قرار می‌دهند که در ادامه توضیح خواهیم داد.

  1. اولین قدم در تحلیل بنیادی بررسی وضعیت کلی اقتصاد و قدرت صنعت خاص است.

  2. بعد از آن به بررسی عملکرد شرکت پرداخته می‌شود.

  3. در آخر قیمت سهم شرکت مورد بررسی قرار گرفته و ارزش آن تعیین می‌شود تا با مقایسه آن متوجه شوند آیا ارزش سهم بیشتر یا کمتر از ارزش ذاتی آن است یا خیر.

در تحلیل بنیادی، تحلیل‌گران از اطلاعات عمومی استفاده می‌کنند تا قیمت سهام یا اوراق بهادار را بررسی کنند. به عنوان مثال برای کشف ارزش یک سهم در این روش می‌توان از اطلاعاتی مانند نرخ بهره، وضعیت کلی اقتصاد، تغییرات موجود در اعتبار صادر کننده سهام و غیره استفاده کرد.

برای سهام، جهت بررسی ارزش پایه شرکت و پتانسیل رشد این شرکت در آینده از اطلاعات زیر استفاده می‌کنند و تحلیل انجام می‌دهند:

  • درآمد شرکت

  • سود کسب شده

  • بازگشت سرمایه

  • حاشیه سود

  • رشد در آینده

نکته: با وجود اینکه تحلیل بنیادی عموما برای بررسی ارزش سهام استفاده می‌شود، اما از این روش می‌توان برای بررسی اوراق بهادار دیگر نیز استفاده کرد. به طور کلی، اگر شما عواملی مانند اقتصاد کلان و جزئیات شرکت صادر کننده سهام را در تحلیل خود در نظر می‌گیرید؛ در واقع مشغول به انجام تحلیل بنیادی می‌باشید.

پیشنهاد سرمایه گذاری با انجام تحلیل بنیادی

تحلیل‌گران اصولا به دنبال کشف ارزش ذاتی سهام از طریق بررسی اطلاعات عمومی منتشر شده هستند. ارزش بدست آمده توسط هر تحلیل‌گر در واقع تنها نظر شخصی آن فرد می‌باشد که ممکن است با قیمت آن سهم در بازار متفاوت باشد.

در صورتی که تحلیل‌گر ارزش ذاتی یک سهم را بیش از قیمت موجود آن در بازار تخمین بزند، پیشنهاد خرید منتشر می‌کند و در صورتی که ارزش سهم را کمتر از قیمت موجود در بازار بداند، پیشنهاد فروش به دارندگان سهام می‌دهد و افرادی که دنبال کننده این تحلیل‌گر هستند می‌توانند بر طبق پیشنهاد آن عمل کنند.

تحلیل بنیادی کمی و کیفی

واژه فاندامنتال تمام مسائل مربوط به وضعیت مناسب اقتصادی یک شرکت را مد نظر قرار می‌دهد و این مسئله می‌تواند یک اشکال به حساب بیاید. به همین علت فاکتورهای فاندامنتال را به دو دسته کمی و کیفی تقسیم کردند.

فاکتورهای بنیادی کمی با اعداد گزارش می‌شوند و ویژگی‌های قابل اندازه گیری شرکت را در تحلیل مد نظر قرار می‌دهند. منبع اطلاعات کمی، صورت‌های مالی شرکت مانند درآمد، سود، دارایی و… است که می‌توان به صورت عددی و دقیق آن‌ها را اندازه گیری کرد.

فاکتورهای بنیادی کیفی غیر ملموس‌تر هستند. برخی از فاکتورهای کیفی شامل ارزش و نام برند شرکت، درایی‌های شرکت، حقوق ثبت شده شرکت، تکنولوژی شرکت و کیفیت مدیران اجرایی آن است.

بررسی فاکتورهای کیفی مهم در تحلیل بنیادی

چهار فاکتور مهم کیفی که در تحلیل بنیادی جهت بررسی ارزش سهام یک شرکت باید به آن توجه کرد را در ادامه این مقاله از آکادمی مالی ترزم پور توضیح خواهیم داد:

مزیت‌های رقابتی

یکی از مواردی که در موفقیت طولانی مدت هر شرکت مهم است، مزیت رقابتی آن در مقایسه با سایر رقباست و هر شرکت باید این مزایا را حفظ کند. مزیت‌های قدرتمند رقابتی مانند نام برند اپل یا سامسونگ روی بازار گوشی‌های همراه باعث ایجاد فاصله زیادی از سایر رقبای آن‌ها شده و موجب می‌شود رقبا از بازار جا مانده و بازار و سود آن تماما در دست این دو برند قرار بگیرد.

زمانی که شرکت یک مزیت رقابتی در بازار داشته باشد می‌تواند سود زیادی را برای بازه زمانی طولانی حفظ کند و سهام‌داران این شرکت نیز از سود آن بهره‌مند خواهند شد.

مدل کسب و کار

کشف جواب این سوال که یک شرکت دقیقا چه کاری انجام می‌دهد در واقع می‌تواند کشف مدل کسب و کار آن شرکت باشد. در صورتی که مدل کسب و کار یک شرکت فروش پیتزا باشد، آیا این شرکت از این راه سود می‌کند و یا درآمد و صداقت کسب و کار خود را زیر سوال می‌برد؟

اختیارداری در شرکت

سیاست‌های موجود در روابط میان مدیریت، هیئت مدیره و کارگزاران یک شرکت را اختیارداری در شرکت تعیین می‌کند. این سیاست‌ها معمولا در آیین نامه شرکت به همراه قوانین نظارتی ذکر می‌شوند. تجارت با شرکتی که مواضین اخلاقی را رعایت می‌کند و به صورت منصفانه و شفاف مسیر پیشرفت را طی می‌کند، نوعی ارزش برای خریداران سهام آن شرکت است.

در صورتی که یک شرکت بر پایه انصاف و عدالت به صورت شفاف قانون گذاری شود، به احتمال زیاد با سهامدارن خود نیز به صورت شفاف ارتباط برقرار می‌کند که این نکته مهمی است. در صورتی که شما متوجه شفافیت بین سهامداران و مدیریت یک شرکت نشوید به این دلیل است که آن‌ها نمی‌خواهند شما را متوجه کنند.

مدیریت

یکی از مهم‌ترین عوامل سنجش شرکت فاکتور مدیریت است. این مسئله کاملا منطقی است؛ زیرا حتی در صورتی که بهترین مدل کسب و کار را یک شرکت داشته باشد، باوجود مدیریت ضعیف اجرای این مدل شکست خواهد خورد.

برای تحلیل بنیادی شرکت می‌توانید از طریق وب‌سایت آن رزومه هیات مدیره و مدیران ارشد را بررسی کنید تا از سرمایه گذاری و خرید سهام در آن شرکت اطمینان کسب کنید.

منبع