Enregistraments

Per fer un enregistrament de música cal ser un bon enginyer, es clar. Però també cal ser músic. Amb l’ús de tècniques multimicrofòniques i multipistes digitals es tendeix a repartir micròfons per la sala i enregistrar comptant amb la postproducció. No és suficient. Un enregistrament també implica:

  • Coneixement de l’acústica de la sala. La sala és un instrument més, i cal saber interpretar-la. Al igual que la resta d’instruments n’hi ha de bones i de dolentes, i en cada cas cal treure-li el millor partit
  • Complicitat amb els músics. Cal que el tècnic conegui be la partitura (a mb tot el que això implica) i pugui prendre decisions abans i durant l’enregistrament.
  • Us del material idoni: l’element més important en la cadena d’enregistrament son els micròfons. No m’ho creia fins que he tingut el meu parell de schoeps.

Mostra dels darrers enregistraments

DEF (Dotras-Escuadra-Forcada Project)

Àlbum “Overture”

LLuís Escuadra-Piano

Xavier Dotras-Rhodes

Dani Foprcada-Percussion

Javier Juanco-Guitar

Schumann: Drei Romanzen

Vicent Montalt, Oboe

Josep Buforn, Piano

Sound: Marc Dalmases

Vídeo: Mònica serrano

Barcelona, 15.03.2018

LA FERLANDINA – MUSIC OF A MASQUE

Fernanda Sánchez, soprano

Néstor Pindado, baix

Meritxell Tiana, violí

Anna Casademunt, viola de gamba

Ariadna Cabiró, clavicèmbal

Stanislas Germain, arxillaüt

Enregistrament i postproducció: Marc Dalmases i Jordi Ferrer

Amparo Lacruz. 2xBACH – Prelude in G Major / Sarabande in d minor

Amparo Lacruz, Cello

Isabel López, Dance

Ricardo Iscar, Video

J. S. Bach

Prelude in G Major, from Suite for cello n.1

Sarabande in d minor from Suite for cello n.2

Elisenda Fabregas

Colores Andaluces for cello & piano was written for cellist Françoise Groben and premiere at Celloherbst in Germany in 2006. Published by Friedrich Hofmeister. This work consists of five movements:

I. Tres morillas

II. Duende

III. Nana

IV. El Jinete

V. Zapateado

Mirage by Elisenda Fábregas, was commissioned for the San Antonio International Piano Competition in memory of Andrew Russell Gurwitz and it was premiered at the San Antonio International Piano Competition by Silver Medalist Roger Wright at Ruth Taylor Hall, Trinity University, San Antonio, Texas. The New York premiere was performed by Gold Medalist Mi-Jung Im at Merkin Concert Hall in New York in 1998.

It is published by Hidden Oaks Music Co. and is available at http://elisendafabregas.com

IN NOMINE – Conjunt de violes

Enregistrament realitzat a la Capella de l’Esperança de Barcelona el passat divuit d’abril de l’any 2015 a càrrec de:

Eulàlia Fantova: Mezzo soprano.

Sergi Casademunt: Viola d’arc tenor.

Anna Casademunt: Viola d’arc baixa.

Xavier Puertas: Violone en sol.

Stanislas Germain-Thérien: Viola de mà

L’eix principal de l’enregistrament son madrigals de Pere Alberc i Vila (Vic, 1517 – Barcelona, 1582), organista, orguener i compositor del Renaixement català.

OAJC – A. Schönberg, Verklärte Nacht I La Nit Transfigurada

Enregistrament realitzat l’11 d’Abril del 2014, amb l’orquestra de l’Auditori Josep Carreras de Vila-Seca, sota la direcció de Xavier Pastrana. Aquesta obra tant significativa del XX va ser escrita l’any 1899 per Arnold Schönberg i està inspirada en un poema del mateix nom de Richard Dehmel. Feia temps que tenia a la llista de tasques pendents conèixer aquesta obra tant extraordinària, per això va ser un privilegi inesperat poder escoltar-la de tant a prop. Al vídeo en podreu escoltar i gaudir un fragment. Felicitats a tots, OAJC, per aquest vídeo tant extraordinari!

Santuario della Madonnetta

L’organista Guido Iotti presenta l’enregistrament realitzat al Santuario della Madonnetta de Gènova. L’orgue històric data del 1732, amb una modificació posterior del 1844. Un entorn de luxe per a un orgue meravellós i una gent molt acollidora.

Variacions Goldberg

Enregistrament realitzat del 28 al 30 de Juliol a la sala de cambra de l’auditori de Girona. Miquel Vilalba interpreta al piano les Variacions Goldberg de J.S.Bach. Producció musical de Martí Ferrer. Han estat uns dies d’immersió a una de les obres fonamentals de la història de la música. El disc ja el podeu trobar a Aglae Música.

FRANCESC VALLS i la GUERRA de SUCCESSIÓ

Enregistrament del disc REX GLORIÆ, amb música de Francesc Valls, realitzat a la capella de l’Esperança de Barcelona durant el més de març del 2014 amb el següent repartiment.

Ulrike Haller, soprano

Nuno Mendes i Meritxell Tiana, violins

Pep Borras, fagot,

Anna Casademunt, violone,

Guido Iotti, clavecí-orgue,

Igor Davidovics, arxillaüt

Sergi Casademunt, vdg

Disc indispensable per a conèixer la música que sonava a Barcelona fa tres cents anys.

Museu de la Música: ‘Les músiques dels 1714s’.

Aquest enregistrament és un encàrreg del Museu de la Música en motiu de l’exposició temporal «Les músiques dels 1714s» en el marc del Tricentenari,

Mostra les transformacions musicals en els anys de la Guerra de Successió i la pervivència de la derrota catalana en les cançons orals i en les creacions musicals inspirades en el mite del 1714. L’enregistrament el vàrem fer a la capella de l’Esperança. Tot un luxe d’enregistrament en plè casc antic de Barcelona. Podeu escoltar l’enregistrament a l’exposició fins el 19 d’octubre.

Orfeó Manresà – Dein ist das Reich

Enregistrament de l’Orfeó Manresà sota la direcció del mestre Lluís Arguijo interpretant la fuga inèdita de Wagner “Dein ist das Reich”. En aquest cas, com que no disposavem d’una bona acústica per a enregistrar aquesta música varem matar el so de la sala amb mantes de llana i cortines. És una mica extrany cantar amb un so tant sec, però amb l’ajuda de “QL Spaces” ens varem poder traslladar a un auditori ideal.

Un plaer poder enregistrar Wagner a “casa” amb els meus! felicitats amics orfeonistes.

OAJC- Música catalana per corda

Enregistrament en directe de l‘orquestra de corda de l’Auditori Josep Carreras de Vila-Seca.

Direcció: Xavier Pastrana

Solistes:

Josep Colomé: violí.

Bernat Castillejo: flauta.

ENSEMBLE O VOS OMNES

Enregistrament de l’Ensemble O Vos Omnes, amb direcciói de Xavier Pastrana i producció musical de Dani Espasa.

L’ENSEMBLE O VOS OMNES es forma a partir d’un conjunt vocal masculí de recent creació. El grup originari està format per 8 cantants amb una dilatada experiència vocal que s’amplia amb tres sopranos quan el repertori ho requereix. Creat el 2009, passa una primera etapa sota la direcció de Martí Ferrer i l’any 2011 en comença una de nova amb Xavier Pastrana com a director. Per les seves característiques vocals, O VOS OMNES és una formació ideal per a interpretar repertori propi del segles XV-XVII. i és per això que les seves últimes actuacions (com el concert inaugural dels Concerts de la Ruta del Císter 2011) han estat centrades en aquesta època.

Orquestra de l’Auditori Josep Carreras

Enregistrament en directe a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca.

Eine Kleine Nachtmusic in G, W.A. Mozart.

Verklärte Nacht, Arnold Schoenberg

Xavier Pastrana, director

Mompou amb Marta Mathéu i Jordi Masó

Enregistrament de la integral de cançons Frederic Mompou editat pell segell Naxos, amb la soprano Marta Mathéu i el pianista Jordi Masó.

Van ser dos dies d’immersió en la meravellosa música de Mompou. Tant sols un comentari: durant l’enregistrament em toca estar concentrat en seguir les partitura i fer totes les anotacions de protocol. Ha estat uns dies desprès, que escoltant les peces enregistrades a la tranquilitat de l’estudi, que he pres consciència tant de la qualitat de l’obra com de la extraordinària sensibilitat dels intèrprets.

Recomano a tothom aquestes cançons interpretades per aquests dos músics excepcionals.

Al següent vídeo podem escolta al Jordi Masó interpretant el Preludi nº 9 de Frederic Mompou, enregistrament fet durant la mateixa sessió.

Germinans – Cor de Noies de l’Orfeó Català – Palau de la Música

Enregistrament realitzat al Palau de la Música Catalana el Juliol del 2011 amb la direcció de Buia Reixach, David Malet a l’Orgue i editat pel segell COLUMNA MÚSICA. Repertori delicios de música espritual per orgue i cor amb obres del barroc fins al XX.

Xavier Montsalvatge

Ja disponible l’enregistrament realitzat a a la sala Oriol Martorell de l’Auditori de Barcelona durant el Juliol del 2011. L’orquestra de cambra BCN 216 amb la direcció de d’Ernest Martinez Izquierdo i la col·laboració de la soprano finesa Pia Freund interpreten obres de Xavier Montsalvatge, algunes d’elles enregistrades per primer cop. Producció musical de Martí Ferrer. Editat per Naxos.

MONTSALVATGE, X.: Piano Music, Vol. 3 (Maso, Villalba) – Calidoscopio / 5 invocaciones al Crucificado

STRANA ARMONIA D’AMORE

Strana Armonia d’Amore és un disc de música italiana de Seicento interpretat per l’ensemble de música antiga l’Albera. El vàrem enregistrar desembre del 2004 a l’Auditori de La Mercè de Girona i editat per “la ma de guido“.

L’ensemble Albera està composat per Jordi Domènech: contratenor, Salvador Parron: Tenor, Sara Parés: flautes de bec, Famhi Alqhai: viola de gamba, Enrike Solinis: tiorba i guitarra barroca, Carles Budó: clavicèmbal.

La capsa de curculles

La capsa de curculles es un llibre – cd, que conté un conte musical il·lustrat. Tant el conte com les cançons son composicions de la Tati Cervià i en Toni Pujol. Aquest conte, a més de l’enregistrament i el llibre, també és un espectacle que la Tati i en Toni ofereixen a les escoles de tot catalunya.