Maalari tasoittaa, maalaa ja tapetoi rakennusten seiniä ja entisöi huonekaluja sekä muita tuotteita. Maalarit voivat tehdä myös matto- ja laattatöitä sekä koristemaalaustöitä. Maalarit työskentelevät metalli- ja rakennusteollisuudessa, maalausliikkeissä, huonekaluteollisuudessa, automaalaamoissa tai työllistävät itsensä yrittäjinä. 

Käytännönläheisessä koulutuksessa oppiminen tapahtuu pitkälti työsaleissa ja työkohteissa töitä tekemällä. Opintojen aikana kehitetään myös asiakaspalvelu- ja yhteistyötaitoja, sillä työhön kuuluu asiakkaiden kohtaamista ja yhteistyötä muiden rakennusalan toimijoiden kanssa. Opiskelija oppii tuntemaan pintakäsittelyalalla käytettäviä laitteita ja koneita sekä omaksuu työturvallisen, ympäristötietoisen ja taloudellisen työskentelytavan.

Rakennusmaalauksen osaamisalan suorittanut maalari osaa tehdä korjaus- ja uudisrakennusmaalaustöitä. Hän osaa myös tapetoinnin, tasoitetöiden ja ruiskumaalauksen perusteet. Rakennusten sisäpuolisten pintojen maalauksen ja tapetoinnin lisäksi hänellä voi olla erikoisosaamisena julkisivujen pintakäsittelyt tai monipuolisten pientalokokonaisuuksien maalaustyöt. Lisäksi hän osaa maalata eri materiaaleista olevia rakennusosia ja kalusteita.

Rakennusalalla pintakäsittelyalan perustutkinnon suorittaneet työllistyvät maalaus-, tapetointi-, laatoitus- ja lattianpäällystystöihin. Metalliteollisuudessa tarvitaan ruiskumaalareita, jauhemaalareita, korroosionestomaalareita, kumi-, muovi- ja laattapinnoittajia sekä metalliruiskuttajia, sinkitsijöitä ja muita pintakäsittelijöitä. Tuotemaalauksessa tarvitaan monitaitoisia pintakäsittelijöitä tuotteiden sekä kiinteitä rakennusosia maalaamisen, lakkaamiseen ja värjäämiseen.