Sprekende muur

Sprekende muur

Wat is een sprekende muur?

Dit is een mat met dertig insteekhoezen waarin er afbeeldingen toegevoegd worden. Onder elke insteekhoes staat een groene knop waar iets kan ingesproken worden.

Doel

Op een speelse manier nieuwe of reeds aangebrachte woorden auditief herhalen en automatiseren. Dit kan telkens aangepast worden in het thema van de week.
Het is de bedoeling om de sprekende muur zelfstandig te gebruiken. Het is wel belangrijk dat je de kleuters blijft observeren om na te gaan of de kleuters de woordenschat al bezitten of niet. Zo is het mogelijk om het aanbod en het niveau telkens bij te sturen.

Alternatieve mogelijkheden met de sprekende muur

Bij de start van een nieuw thema kan men telkens de afbeeldingen van de woordenschat die wordt aangebracht in de insteekhoezen steken. Als KO spreek je telkens het juiste woord dat bij de afbeelding hoort in. Wanneer de kleuter dan op de knop duwt bij een afbeelding kan hij/zij auditief het woord beluisteren. Op deze manier kunnen ze op een speelse manier de woordenschat herhalen en inoefenen. Deze spreken de muur (mat) kan ook bevestigd worden in een hoek zodat dit geïntegreerd kan worden tijdens het spelen (bv. huishoek).

Om te zorgen voor differentiatie is het ook mogelijk om combinaties te maken met woorden, bijvoorbeeld: tuin + stoel = tuinstoel. Dit kan dienen als verdieping voor de taalsterke kleuters.

Het is ook fijn om als KO samen met een kleuter te oefenen met de sprekende muur.

Passende ZILL-doelen bij dit initiatief

MEmw1 Media enthousiast en positief aanwenden

2.5-12j Nieuwsgierig zijn naar media en genieten om ermee bezig te zijn - de wereld van de media met een open houding exploreren


MEva2 Digitale audiovisuele vaardigheden ontwikkelen

2.5-8j Audiovisuele mediamiddelen waarnemen en er zich over verwonderen


MZzo1 Gericht en intens waarnemen met de zintuigen

Zien

Horen

4-6j Spontaan alle zintuigen aanwenden bij het waarnemen - gericht waarnemen van details en nuances - typische beelden, klanken en geluiden, gewaarwordingen, vormen en texturen, geuren, smaken en belevingen (gevoelens) herkennen, onderscheiden en benoemen

4-6j Genuanceerder uitdrukken wat men heeft waargenomen


TOmn1 Een mondelinge boodschap verwerken

Informatie herkennen en selecteren (in mededelingen, vragen, instructies en uiteenzettingen uit verschillende media)

2.5-12j Via mondeling kennismaken met luisterstrategieën:

voorspellen

visualiseren

verbinden met voorkennis over het onderwerp

nadenken over woordbetekenissen

terugblikken

begrip controleren

het luisterdoel voor ogen houden • …