Luistervaardigheden
oefenen n.a.v.
de KOALAtest

SCHARNIERMOMENTEN: EEN VLOTTE OVERSTAP VAN KLEUTER NAAR LAGER ONDERWIJS

Leerlingen die het lager onderwijs instromen met een onvoldoende schoolse taalvaardigheid Nederlands lopen een verhoogd risico op leerachterstand. Deze leerlingen moeten vroegtijdig opgespoord worden om hen tijdig extra stimulansen te geven en zo hun taalvaardigheid verder te ontwikkelen. Door de vervroeging van de leerplicht tot 5 jaar wilde Ben Weyts een taaltest ontwikkelen die vroeger afgenomen wordt dan de huidige SALTO-test.

Binnen dit project hebben we in eerste instantie de ontwikkelde KOALA-test grondig doorgenomen. We keken mee in het werkveld hoe de implementatie van deze nieuwe test verliep, hoe de testafname gebeurde en welke stappen erna worden gezet. We focussen op remediëringsmogelijkheden voor kleuters die minder scoorden op de test.

In tweede instantie betekent ‘samen opleiden’ ook dat we de studenten in ons project wilden betrekken. Samen met enkele derdejaars studenten hebben we via hun onderzoeksopdracht gekeken hoe er remediërend aan de slag kan gegaan worden na het afnemen van de KOALA-test. Ze testten bestaande materialen uit of ontwikkelden nieuwe materialen.

Ten slotte implementeren we de nieuwe materialen in combinatie met bestaande materialen via een online tool. De selectie gebeurde na analyse van de remediëringsmaterialen om de volledige inhoud van de KOALA-test te kunnen remediëren. De indeling van de website werd ook zo gemaakt.

We staan we open voor feedback en aanvullingen!

Nele De Jaeger en Riet Gheysen

nele.dejaeger@vives.be

riet.gheysen@vives.be

Wat na de Koalatest? | Hogeschool VIVES