Grote groene B tijd


Van 9 juni tot 24 nov 2024

10e zondag door het jaar

Goed kwaad..............


10e: Echo van eeuwigheid

Clip: Antoine Bodar van 10-6-2012


Hemel en aarde: Wilfred Kemp

Radio van 5-6-2016

*


11e zondag door het jaar

Wat eerst heel klein was.......


11e zondag door het jaar mp4

Clip:Antoine Bodar


Echo van eeuwigheid mp3

Radio van 14-6-2015 met Antoine Bodar


Musica Religiosa mp3

Radio van 13-6-2015 met Elsbeth Gruteke


Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach


H. Aloïsius Gonzaga, kloosterling.

Aloïsius, uit het adellijk geslacht van Castiglione, werd in 1568 bij Mantua in Lombardije geboren. Van zijn moeder ontving hij een godsdienstige opvoeding. Omdat hij zich aangetrokken voelde tot het religieuze leven, deed hij afstand van zijn adellijke rechten ten gunste van zijn broer en trad hij te Rome bij de jezuïeten in. Ten gevolge van een besmettelijke ziekte, opgelopen bij het verplegen van zieken, stierf hij in 1591.

*


12e zondag door het jaar. 

Stormen kunnen...


Echo van eeuwigheid

Radio van 21-6-2015 met Antoine Bodar


Geboorte van Johannes de Doper. 

Zomerzonnewende:  Antoine Bodar


24 juni: Geboorte van de H. Johannes de Doper

Drie maanden na de boodschap aan Maria vieren wij de geboorte van het kind van Elisabet, Johannes, de voorloper van de Heer. Met de komst van deze laatste profeet van het Oude Verbond loopt de nacht der tijden ten einde en gaat de dag van het heil aanbreken. Evenals Jesaja en Jeremia krijgt Johannes reeds bij zijn geboorte zijn bestemming tot profeet voor de volken en wordt hij geheiligd voor zijn toekomstige taak.


Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach

BWV 167, Ihr Menschen, rühmet Gottes Liebe

BWV 7, Christ unser Herr zum Jordan kam

BWV 30, Freue dich, erlöste Schar


Religiosa Musica 

Radio van 20-6-2015 met Elsbeth Gruteke


Tussen hemel en aarde

Radio van 24-6-2018 met Wilfred Kemp


Petrus en Paulus

Vandaag 29 juni viert zowel de Oosters-orthodoxe kerk als de Rooms-katholieke kerk het Hoogfeest van de Heilige Apostelen Petrus en Paulus. Ook de Anglicaanse kerk in Engeland en de Evangelische Kirche in Duitsland kennen dit feest. Het hoogfeest herinnert aan de marteldood van de apostelen Simon Petrus en Paulus (Saulus) van Tarsus.


Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach


13e zondag door het jaar.

Leven overwint......


Echo van eeuwigheid 

Radio met Antoine Bodar van 01-07-2012 mp3

Radio met Antoine Bodar van 28-06-2015 mp3


Religiosa Musica

Radio met Elsbeth Gruteke van 27-06-2015 mp3


H. Thomas, apostel

Van de apostel Thomas is vooral bekend dat zijn weigering om te geloven in Christus’ verrijzenis omsloeg in de belijdenis ‘Mijn Heer en mijn God’, toen hij getuige was van een verschijning van de Verrezene. Met deze woorden drukte hij het geloof van de kerk uit dat hij heel zijn verder leven zou verkondigen. Volgens een bepaalde overlevering zou hij het evangelie gepredikt hebben in India. In feite weten wij echter met zekerheid niets dan hetgeen in de heilige Schrift van hem wordt gezegd. Reeds in de 6e eeuw werd de overbrenging van zijn stoffelijke resten jaarlijks op deze datum gevierd in de kerk van Edessa.


Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach

BWV 24, Ein ungefärbt Gemüte

BWV 177, Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ

BWV 185, Barmherziges Herze der ewigen Liebe

*


14e zondag door het jaar.

Struikelblokken........


Echo van eeuwigheid

Clip met Bodar 14e door het jaar mp4

Radio met Antoine Bodar van 08-07-2012 mp3

Radio met Antoine Bodar van 05-07-2015 mp3


HH. Martelaren van Gorcum

Op 9 juli 1572 werden bij Brielle (Nederland) negentien priesters en kloosterlingen – voor het merendeel inwoners van Gorcum – om hun geloofsgetuigenis gedood. Naast enkele diocesane priesters waren het elf franciscanen, een augustijn, een dominicaan en twee norbertijnen. Ten prooi aan bespotting en mishandeling, hielden zij moedig stand. In 1867 werden zij door paus Pius IX heilig verldaard. Hun relieken rusten gedeeltelijk te Brielle en te Gorcum.


Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach

BWV 88, Siehe, ich will viel Fischer aussenden

BWV 93, Wer nur den lieben Gott lässt walten

*


15e zondag door het jaar.

Uitgestuurd worden...


Echo van eeuwigheid

Clip met Antoine Bodar 15e zondag door het jaar

Radio met Antoine Bodar van 15-07-2012 mp3

Radio met Antoine Bodar van 12-07-2015 mp3


Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach

BWV 9, Es ist das Heil uns kommen her

BWV 170, Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust

*


16e zondag door het jaar.

Geef aandacht aan...


Echo van eeuwigheid: met Antoine Bodar

16e Zondag door het Jaar (b)2012 Clip

2012-07-22 b  bezoek aan de Sint Pieter en het graf van Petrus mp3

2015-07-19 echo.mp3


Religiosa Musica: met Elsbeth Gruteke

2015-07-18 b London.mp3


22 juli Maria Magdalena

Maria Magdalena, Magdala, is een volgeling van Jezus. Samen met andere vrouwen nam zij de zorg voor hem en zijn twaalf apostelen op zich. Mogelijk was zij dus een rijke vrouw. In het Nieuwe Testament lezen we niet hoe of wanneer Jezus en zij elkaar voor het eerst hebben ontmoet, maar waarschijnlijk was dat aan de westelijke oever van het meer van Galilea, waaraan in de tijd van Jezus het dorpje Magdala-Taricheae lag. Deze naam betekent: toren van gezouten vis.  

23 juli Birgitta van Zweden

Birgitta werd geboren in 1303 te Finsta (Zweden). Ze was de dochter van Birger Persson en Ingeborg Bengtsdotter. Haar vader, gouverneur en rechter van Uppland was een welvarende landeigenaar. Op haar dertiende (1316) trouwde Birgitta met Ulf Gudmarsson. Samen kregen ze acht kinderen, vier zonen en vier dochters. Na de dood van haar man in 1344 werd Birgitta een actieve religieuze. In 1346 stichtte ze het eerste klooster van de Orde van de Allerheiligste Verlosser, de birgittinessen, in Vadstena. Ze stichtte ook een mannelijke tak, de birgittijnen. Ze stierf te Rome op 23 juli 1373 en werd begraven in de abdij van Vadstena.

Een bekend werk van Birgitta is: Cantus Sororum, Lied van de zusters

Lumen verum [Cantus sororum] mp3


25 juli Apostel Jakobus

Zoon van Zebedeüs en Maria Salomé, was een van de twaalf apostelen van Jezus Christus en misschien wel een neef van Jezus. Men noemt hem ‘de meerdere’ (Maior) om hem te onderscheiden van Jakobus die ‘de mindere’ wordt genoemd en van Jakobus ‘de rechtvaardige’, die de brieven schreef die in het Nieuwe Testament staan en een broer van Jezus zou geweest zijn.


Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach

BWV 107, Was willst du dich betrüben

BWV 186, Ärgre dich, o Seele, nicht

BWV 187, Es wartet alles auf dich

*

17e zondag door het jaar.

Voedsel voor lichaam en ziel...


Echo van eeuwigheid: Antoine Bodar

Clip: vanuit Rome

Radio van 29-7-2012

Radio van 26-7-2015


Religiosa Musica: Elsbeth Gruteke

Radio van 25-7-2015


HH. Marta, Maria en Lazarus

Volgens de legende verliet Marta Judea na de dood van Jezus, rond 48, en is ze naar de Provence gegaan met haar zus Maria van Bethanië (misschien Maria Magdalena) en haar broer Lazarus. Marta ging eerst wonen in Avignon (Frankrijk) en daarna ging ze naar Tarascon, waar een monster, de Tarasque, de bevolking bedreigde.


H. Petrus Chrysologus, bisschop en kerkleraar

Geboren rond 349 in Antiochië in Syrië (tegenwoordig Antakya, in het zuiden van Turkije) oefende hij er ongeveer elf jaar het priesterambt uit, tot aan 397, toen hij tot Bisschop van Constantinopel werd benoemd en in de hoofdstad van het keizerrijk het bisschopsambt uitoefende vóór de twee ballingschappen, die op korte afstand op elkaar volgde, van 403 tot 407. Vandaag beperken we ons tot de Antiocheense jaren van Chrysostomus.

Meer informatie


H. Ignatius van Loyola, priester

De Baskische ex-militair Ignatius van Loyola (1491-1556) was de stichter van de Sociëteit van Jezus. Hij schreef de beroemde Geestelijke Oefeningen. In 1622 werd deze eerste generaal-overste van de jezuïeten heiligverklaard.

Iñigo López werd in 1491 geboren op het kasteel van Loyola in Azpeitia (Baskenland). In 1506 kreeg hij een aanstelling als page aan het Castilliaanse Hof in Arévalo. Daar ontwikkelde de jonge edelman zich tot koninklijk militair. 

kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/i/ignatius-van-loyola 


Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach

*

18e zondag door het jaar.

Levenskwaliteit....


Echo van eeuwigheid: Antoine Bodar

Clip: 18e zondag

Radio van 5-8-2012 water in Rome

Radio van 2-8-2015 echo


Religiosa Musica: Elsbeth Gruteke

Radio van 1-8-2015 Wenen


Gedaanteverandering van de Heer

De Transfiguratie of Gedaanteverandering van Jezus werd volgens de Bijbel waargenomen door de apostelen Petrus, Johannes en Jacobus. Zij zagen hoe Jezus veranderde in een hemelse gestalte en vergezeld werd door de profeten Mozes en Elia. Wolk


H. Teresia,  Edith Stein, van het kruis

De heilige Teresia Benedicta van het Kruis (Edith Stein) was een joodse vrouw die in 1942 in Auschwitz werd vergast. Als filosoof en karmelietes heeft zij veel bijgedragen tot de ontwikkeling van een moderne lijden spiritualiteit.

H. Teresia,  Edith Stein Heilige 


H. Laurentius

Sint Laurentius (ca. 225 - 258) is een van de meest vereerde martelaren van de Kerk van Rome. Volgens de legende werd deze diaken levend op een rooster verbrand. Hij is de patroonheilige van het bisdom Rotterdam. Feestdag: 10 augustus.

Laurentius van Rome


Johannes Maria Vianney werd in 1786 in de omgeving van Lyon geboren. Eerst na veel moeilijkheden overwonnen te hebben kon hij priester gewijd worden. Benoemd tot pastoor in het dorp Ars in het bisdom Belley, leidde hij zijn parochie op zeer bijzondere wijze door zijn voortdurende prediking, en bracht deze door zijn versterving, gebed en naastenliefde tot grote bloei. Als biechtvader had hij een grote naam en allerwegen kwam men naar hem toe om zijn geestelijke bijstand te vragen. Hij stierf in 1859.

Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach

*


19e zondag door het jaar.

Kracht...


Echo van eeuwigheid: Antoine Bodar

Clip: 19e zondag

Radio van 12-8-2012

Radio van 9-8-2015


Religiosa Musica: Elsbeth Gruteke

Radio van 8-8-2015


Tenhemelopneming van Maria

Maria Tenhemelopneming of Maria Assumptie wordt in de Katholieke Kerk jaarlijks gevierd op 15 augustus. In het Nederlands taalgebied wordt het feest in de volksmond ook wel Maria Hemelvaart genoemd. Herdacht wordt dat Maria, de moeder van Jezus, aan het einde van haar aardse leven door God in de hemel werd opgenomen.

Meer informatie


Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach

*

20e zondag door het jaar. 

Kiezen...

Echo van eeuwigheid: Antoine Bodar

Clip: 20e zondag

Radio van 19-8-2012. Schoonheid

Radio van 16-8-2015 Echo


Religiosa Musica: Elsbeth Gruteke

Radio van 16-8-2015 Noorwegen


Apostel Bartolomeüs

Vermoedelijk is de apostel Bartholomeüs dezelfde als Nathanaël. In de apostellijsten staat Bartholomeüs' naam altijd achter die van Filippus. In het Johannes-evangelie (Joh 1,43-51) is Filippus degene die Nathanaël bij Jezus brengt. Ervan uitgaande dat ook Nathanaël bij de Twaalf Apostelen hoorde, werd hij in de traditie geacht dezelfde persoon als Bartholomeüs te zijn. Vandaar dat sommige exegeten menen dat de apostel voluit Natanael bar Tolmai moet hebben geheten. Meer informatie


Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach

*


21e zondag door het jaar

Kiezen...


Echo van eeuwigheid: Antoine Bodar


Religiosa Musica: Elsbeth Gruteke


H. Augustinus, bisschop

De Afrikaanse bisschop Augustinus van Hippo (354-430) is de belangrijkste kerkvader van het Westen. Zijn preken en geschriften hebben een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de katholieke leer inzake de Drie-eenheid, het kwaad, de verlossing, de sacramenten en het kerkelijk ambt. In de Rooms-Katholieke Kerk wordt de gedachtenis van Sint Augustinus gevierd op 28 augustus.

Meed informatie.


Marteldood van de Johannes de Doper

De Katholieke en de Orthodoxe Kerken gedenken jaarlijks op 29 augustus het martelaarschap van de heilige Johannes de Doper, die door onthoofding om het leven kwam.
Johannes de Doper is de voorloper van Jezus Christus. In de Evangeliën staat dat hij optrad als profeet in de woestijn van Juda. Daar predikte hij de komst van de Dag van de Heer. Daarom riep hij op tot bekering en boete. Als teken daarvan konden mensen door hem gedoopt worden. Meer informatie

Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach

22e zondag door het jaar


Echo van eeuwigheid: Antoine Bodar


Religiosa Musica: Elsbeth Gruteke


Maria op zaterdag

Op 12 september vierde de Kerk het feest van de Heilige Naam van Maria. De feestdag werd in 1684 ingesteld door paus Innocentius XI, ter herinnering aan het Beleg van Wenen, waarbij op 12 september van het jaar daarvoor de Ottomaanse grootvizier Kara Mustafa werd verslagen door een katholieke coalitie onder leiding van de Poolse koning Jan Sobieski.


H. Gregorius de Grote, paus 

Paus Gregorius I (590-604) is een van de vier Grote Kerkvaders van het Westen. Zijn geschriften zijn een belangrijke bron van de katholieke moraaltheologie. Hij speelde een grote rol in de missiegeschiedenis van de Kerk van Rome. Meer info. 

Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach

23e zondag door het jaar


Echo van eeuwigheid: Antoine Bodar


Religiosa Musica: Elsbeth Gruteke


H. Petrus Claver, kloosterling

Petrus (Pedro) Claver (1580-1654) was een Spaanse jezuïet en missionaris. Hij werd in 1888 heilig verklaard door paus Leo XIII. De Katholieke Kerk gedenkt hem op 9 september. Hij is de patroonheilige van Colombia. Hij geldt sinds 1985 als de patroon van de mensenrechten. Meer info 


H. Johannes Chrysostomus, bisschop 

Sint Johannes Chrysostomus (ca. 345-407), aartsbisschop van Constantinopel, is een van de voornaamste kerkvaders van het Oosten. Hij wordt beschouwd als een van de briljantste predikanten in de christelijke oudheid. Meer info. 


Kruisverheffing

Kruisverheffing (Latijn: Exaltatio Sanctae Crucis) is een feest in de liturgie van de Katholieke Kerk. Het feest, dat ook bestaat in de Orthodoxe, de Anglicaanse en delen van de Lutherse Kerk, wordt gevierd op 14 september. Meer info 

Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach

24e zondag door het jaar


Echo van eeuwigheid: Antoine Bodar


Religiosa Musica: Elsbeth Gruteke


HH. Cornelius, paus

De heilige Cornelius wordt door de Katholieke Kerk beschouwd als de eenentwintigste paus. Hij was bisschop van Rome van 6 of 13 maart 251 tot aan zijn marteldood in juni 253. De Kerk gedenkt hem op 16 september. Cornelius was een zoon van Castinus uit de aanzienlijke Romeinse familie van de Cornelii. Meer info


Feest van Onze-Lieve-Vrouw van smarten

Op 15 september, daags na het feest van Kruisverheffing, gedenkt de Kerk de zeven lijdensmomenten van Maria. Deze gedachtenis heet in het Nederlands taalgebied Onze Lieve Vrouw van Smarten. Meer info


H. Hildegard van Bingen, maagd en kerklerares

Sint-Hildegard van Bingen (1098-1179) was een Duitse benedictines. Als mystica verwierf zij groot gezag in de Kerk. Zij tekende haar visioenen op in een reeks boeken. Ook schreef ze over kosmologie, biologie en medicijnen. Zij is ook beroemd geworden als componist van religieuze muziek. Op 7 oktober 2012 werd ze door paus Benedictus XVI uitgeroepen tot Kerklerares. Meer info


H. Matteüs, apostel en evangelist

Matteüs was een van de twaalf apostelen die door Jezus werden geroepen. Hij was de zoon van Alfeüs en de schrijver van het gelijknamige 'evangelie naar Mattheüs'. De naam Mattheüs komt uit het Hebreeuws en betekent 'geschenk van Jahweh'. Meer info.

Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach

25e zondag door het jaar

Echo van eeuwigheid: Antoine Bodar


Religiosa Musica: Elsbeth Gruteke


Cosmas en Damianus

De heiligen Cosmas en Damianus waren broers die de geneeskunde uitoefenden in Agae in Cilicië.

Zij bekeerden zich tot het Christendom en werden vervolgens in 303, ten tijde van keizer Diocletianus (284-305) gefolterd en onthoofd omwille van hun trouw aan Christus.

Hun verering als martelaren verspreidde zich naar het Westen.

In de zesde eeuw kregen werd een grote basiliek op het forum in Rome aan hen toegewijd. Zij zijn de patronen van artsen en apothekers. Hun feest is op 26 september. Meer info

Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach


26e zondag door het jaar


Echo van eeuwigheid: Antoine Bodar


Religiosa Musica: Elsbeth Gruteke


Aartsengelen Michaël, Gabriël en Rafaël

Volgens joods-christelijke overleveringen zijn er zeven aartsengelen. Drie van hen worden in de katholieke Kerk vereerd: Michaël, Gabriël en Rafaël. Aartsengelen zijn geestelijke wezens die in Gods nabijheid leven. Zij zijn op bijzondere wijze betrokken bij de verlossing van de mensheid. Meer info


Franciscus van Assisi

Franciscus van Assisi is een van de grootste heiligen van de Katholieke Kerk. Zijn radicale liefde voor God en zijn Schepping maakte van hem een 'alter Christus' ("een andere Christus"). Meer info

Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach

27e zondag door het jaar

Echo van eeuwigheid: Antoine Bodar


Religiosa Musica: Elsbeth Gruteke

Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach


28e zondag door het jaar


Echo van eeuwigheid: Antoine Bodar


Religiosa Musica: Elsbeth Gruteke


Lucas 

De heilige Lucas was volgens de christelijke traditie de schrijver van het Lucas-evangelie en de Handelingen der Apostelen. Meer info


Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach: geen


29e zondag door het jaar


Echo van eeuwigheid: Antoine Bodar


Religiosa Musica: Elsbeth Gruteke

Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach: geen


Kerkwijdingsfeest van de eigen kerk

Elke parochie herdenkt jaarlijks de wijding van haar kerk(en) als hoogfeest. Deze viering vindt plaats op de wijdingsdag van het kerkgebouw indien deze bekend is. Het kerkwijdingsfeest van kerken waarvan de wijdingsdatum onbekend is, wordt in de Nederlandse kerkprovincie op 25 oktober gevierd. Een kerkgebouw is een sacrale ruimte, bestemd voor de eredienst aan God. Tegelijk wordt er de H. Eucharistie bewaard, waarin Christus aanwezig is. Een kerkgebouw is het de plaats waar Gods volk samenkomt voor de eredienst.

In het Oude Testament wordt reeds het feest van de altaar wijding in de tempel jaarlijks gevierd (1 Makk. 4, 36-59). Toen het jonge Christendom eindelijk vrij was en publiek kerken kon bouwen en gebruiken ontstond het gebruik om deze gebouwen in te wijden. Bij het wijden van een kerkgebouw, wordt de kerk op twaalf plaatsen met H. Olie gezalfd. In onze andere kerken waren de wijdingskruisen naar alle waarschijnlijk lijk gewoon op de muur geschilderd. Ze zijn in de loop der tijden overschilderd. Rond de 12de eeuw vermelden de bronnen dat men de plaatselijke kerkwijding jaarlijks herdacht. In onze streken werd deze viering, Kerk-mis genaamd, de dag waarop men uitgebreid feest vierde in een parochie, zo ontstonden de kermissen.


Johannes Paulus II

Paus Johannes Paulus de Tweede (Latijn: Ioannes Paulus II; Pools: Jan Paweł II) wordt beschouwd als de 264ste Bisschop van Rome. Zijn pontificaat duurde van 1978 tot zijn dood in 2005. De in 1920 in Polen geboren paus werd in 2014 heiligverklaard.  


🟩 30e zondag door het jaar

Echo van eeuwigheid: Antoine Bodar


Religiosa Musica: Elsbeth Gruteke


Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach: geen


Apostelen Simon de IJveraar

Simon draagt in de evangeliën de bijnaam 'Zeloot' of 'IJveraar'. Hij behoorde dus tot de politieke groepering onder de Joden die de Romeinen desnoods met geweld het Land uit wilde hebben. Hij was één van de door Jezus zelf uitgekozen twaalf apostelen (Markus 03,13-19). Na het verhaal van de nederdaling van de Heilige Geest over de apostelen met Pinksteren (Handelingen 02,01-12) komt zijn naam in de het Nieuwe Testament niet meer voor. Meer info


Judas Taddeüs

Naar het schijnt was Judas afkomstig uit Nazareth. Volgens Lukas was hij een broer van Jacobus de Mindere (Lukas 06,16). De overlevering beweert, dat deze Jacobus een 'broeder des Heren' was; in dat geval moet ook Judas tot de familie van Jezus behoord hebben. Het is Matteus, die aan Judas de bijnaam Thaddeüs (= 'dappere') toevoegt (Matteus 10,03), terwijl Johannes hem uitdrukkelijk onderscheidt van Jezus' verrader, Judas Iskariot (Johannes 14,22-23). Meer info

Allerheiligen en Allerzielen

Allerheiligen 


Echo van eeuwigheid: Antoine Bodar


Allerheiligen was oorspronkelijk een dag waarop alle martelaren van de kerk werden herdacht. Het feest wordt al sinds de vierde of vijfde eeuw gevierd. Aanvankelijk vond het feest jaarlijks plaats op 13 mei. In 844 verving paus Gregorius IV die datum door 1 november, volgens de regel van Benedictus de begindag van de winterperiode. Binnen de katholieke kerk is Allerheiligen een zogeheten hoogfeest. 

In Nederland is Allerheiligen, anders dan in veel andere Europese landen, geen nationale feestdag. Binnen de katholieke kerk is het wel een verplichte feestdag. In 1967 verleende de paus echter ontheffing en hoefde de dag in Nederland niet meer als zondag gevierd te worden. De daadwerkelijk viering werd hierna vaak verplaatst naar de eerste zondag na Allerheiligen. In de protestantse kerk worden Allerheiligen en Allerzielen niet gevierd.


In geschiedenisboeken vinden we Allerheiligen terug in de naam van enkele grote overstromingen, waarvan die in 1170 en 1570 vermoedelijk het bekendst zijn. Met name de laatste overstroming was rampzalig. Een groot aantal dijken aan de Hollandse kust begaf het toen en de gehele kust van Vlaanderen naar Groningen tot aan Noordwest-Duitsland toe werd overstroomd. Deze overstroming vond plaats tijdens de Tachtigjarige Oorlog. In een brief aan koning Filips II schreef de hertog van Alva dat maar liefst vijfzesde deel van Holland onder water stond. Meer info


Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach

🟪 Allerzielen

Allerzielen


Echo van eeuwigheid: Antoine Bodar


Allerzielen valt ieder jaar op 2 november, dus een dag na Aller-heiligen, en is de dag waarop gebeden wordt voor alle gestorvenen. Het woord is afgeleid van ‘gedachtenis aller zielen’. De viering voert terug op de oude overtuiging dat de mens bestaat uit een lichaam en een ziel. Na een overlijden scheidt de ziel zich van het lichaam om terug te keren naar God. Voordat veel zielen daadwerkelijk in Gods nabijheid kunnen verkeren, moeten deze eerst echter gelouterd worden in het Vagevuur. Speciaal wordt tijdens Allerzielen dan ook gebeden voor gestorvenen die nog nog niet voor altijd bij God verblijven.Het christelijke feest dateert oorspronkelijk uit de tiende eeuw, toen de heilige abt Odilo van Cluny (ca. 961-1049) gelovigen in Bourgondië opdroeg om op de dag na Allerheiligen alle overleden gelovigen te herdenken (988). Hij baseerde zich daarbij weer op een oude monastieke traditie in Spanje. Pas sinds de veertiende eeuw werd Allerzielen algemeen gevierd binnen de katholieke kerk. Hierbij speelden de pestepidemieën die Europa teisterden een grote rol. In de katholieke encyclopedie van de KRO-NCRV lezen we daarover:


“Daarbij stierven ontelbare mensen wier lichamen in massagraven terechtkwamen, vaak zonder dat er voor hen een mis werd opgedragen. Om te voorkomen dat deze anonieme pestslachtoffers ook na hun dood naast het heil zouden grijpen, werden zij op Allerzielen alsnog in het gebed van de hele Kerk meegenomen. ”Tijdens Allerzielen gaan veel gelovigen naar het kerkhof om hun geliefden te gedenken. Soms worden graven versierd met (witte) bloemen.


Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach


🟩 31e zondag door het jaar

Echo van eeuwigheid: Antoine Bodar


Religiosa Musica: Elsbeth Gruteke


Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach: geen


Kerkwijding van de basiliek van Sint-Jan van Lateranen

Die kerk werd op 9 november 324 ingewijd door paus Sylvester I. Sindsdien woonden de pausen in het paleis van Lateranen. Tot op vandaag wordt op 9 november het feest gevierd van de kerkwijding van de basiliek van Sint-Jan van Lateranen. Meer info

🟩 32e zondag door het jaar

Echo van eeuwigheid: Antoine Bodar


Religiosa Musica: Elsbeth Gruteke

Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach: geen


Sint-Maarten

Op 11 november, de dag van de kerkelijke gedachtenis van de heilige Martinus van Tours (ca. 316-397), wordt het feest van Sint-Maarten gevierd. Aan deze viering zijn talrijke volksgebruiken verbonden. In vroegere tijden ging op deze dag de vasten voorafgaande aan Kerstmis in. Meer info.


Vrede nav Wapenstilstand

Op 11 november 1918 kwam er officieel een eind aan de Eerste Wereldoorlog. In een bos bij het Franse stadje Compiègne, ongeveer tachtig kilometer ten noorden van Parijs, werd die dag de wapenstilstand gesloten. Vanaf 11:00 uur die ochtend werd er niet meer gevochten. 


🟩 33e zondag door het jaar

Echo van eeuwigheid: Antoine Bodar


Religiosa Musica: Elsbeth Gruteke

Kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach: geen


Elisabeth van Hongarije

Elisabeth van Thüringen (1207-1231), ook bekend als Elisabeth van Hongarije, was een dochter van de Hongaarse koning Andreas II. Door haar huwelijk werd zij landgravin van Thüringen. Zij streefde als landgravin het franciscaanse vroomheidideaal na. Haar leven stond in het teken van liefdadigheid. De Katholieke Kerk gedenkt haar op 17 november. Meer info


Kerkwijdingsfeest van de Romeinse basilieken van Petrus en Paulus 

Op 18 november 1626 werd de geheel vernieuwde Sint-Petruskerk ( ‘Sint-Pieter’) ingewijd. Zij gaat terug op een stichting van keizer Constantijn († 337; feest 21 mei). Op de plek waar Sint Petrus was begraven, liet hij ter ere van de prins der apostelen een basilica bouwen, en voegde er voor de ingang een zuilenportiek (of atrium) aan toe.

Waar de ronding van de apsis begon, liet hij een dwarsschip bouwen, zodat de kerk het grondpatroon vertoonde van een Latijns kruis. Op de kruising (‘viering’) van schip en dwarsarm bevond zich het zogeheten ‘martyrium’, de plek waar zich de sarcofaag van de martelaar Sint Petrus bevond. Zo kon ze van alle kanten door pelgrims worden gezien en vereerd. Meer info


🟩 34e zondag door jaar

    Afsluiting Kerkelijk jaar

Christus Koning. 

Dodenzondag - Eeuwigheidszondag


🟥 Het gedenken van overleden gemeenteleden

De maand november met de laatste zondagen van het kerkelijk jaar is een sterke periode om de overleden gemeenteleden en geliefden te gedenken.


De laatste zondag vóór het begin van de Advent, de laatste zondag van het kerkelijk jaar, wordt ook wel Zondag van de Voleinding, Eeuwigheidszondag of Dodenzondag genoemd. Dodenzondag is de oudste benaming. Meer info.   Meer info


Echo van eeuwigheid: Antoine Bodar


Einde kalenderjaar B tijd


Begin kalenderjaar C tijd >


Startpagina ABC jaar