LIN VERMEULEN

GESTOLD IN DE TIJD

‘GESTOLD IN DE TIJD’, 2021 is het vervolg op ‘STOF TOT DENKEN’, 2019.

Bij de tentoonstelling ‘GESTOLD IN DE TIJD’ lag de klemtoon vooral op een nieuw medium: textiel. Het experimenteren met stoffen, het rangschikken en catalogiseren van stukjes stof, het urenlang aan elkaar stikken ervan, een evenwicht zoeken tussen het aanbrengen van de verschillende dessins, zoals bloemenprints in verschillende kleuren gecombineerd met andere grafische prints. De nadruk lag er op techniek en vaardigheid, kijken hoe ver ik kon gaan met combinaties. Het oogde klassiek en traditioneel, er was weinig ruimte voor persoonlijke inbreng. Mooi gepresenteerd, maar geen verhaal, eerder neutraal. De ervaring die ik hierdoor kreeg maakte het gemakkelijker om bij de volgende stap over te schakelen naar verhalend werk.

Er is naast de klassieke reeks een nieuwe reeks met vier verhalende werken, met als titel: ‘OORLOG’, ‘ZELFPORTRET MET HONDEN’, ‘IMAGINARY FAMILY’ en ‘DRIE LEVENSFASEN’. Deze werken zijn in groot formaat, ongeveer 2m op 1m25, waardoor ik de figuren flink kan uitvergroten.

De techniek van ’OORLOG’ en ’ZELFPORTRET MET HONDEN’ is op dezelfde manier opgebouwd als de traditionele wandkleden. Ik maak veel gebruik van prints en dessins, afgewisseld met figuratieve elementen, zoals de portretten en honden.

Het derde en vierde werk zijn anders opgebouwd dan de twee vorige. De inspiratie voor ‘IMAGINARY FAMILY’ en ‘DRIE LEVENSFASEN’ komt van de oudere reeks olieverfwerken. Hier is een nieuwe techniek bij toegepast. Door met kalkpapier de portretten over te tekenen, daarna de prints uit te knippen en vervolgens samen te stellen tot een nieuwe figuur zie je een verbinding met de olieverfwerken maar is er toch een andere uitstraling. Het werk ziet er toegankelijker en lichter uit. De figuren krijgen een ander karakter. Je zou kunnen zeggen dat ze meer de uitstraling van stripfiguren krijgen tegenover de meer realistische uitstraling van de olieverfwerken.

Naast de textiel werken zijn er ook nog olieverfwerken te zien.

Bij het werk ‘BED IN LEGE KAMER’ zie je een stuk van de achterkant van een bed in een lege kamer. Het werk is zowel in kleur als compositie zeer sober, de uitstraling is neutraal maar dwingend. Door het gebruik van weinig kleur en een hoekige compositie ben je weinig afgeleid en is de confrontatie harder. Het heeft een tijdloze uitstraling, het leeft in het verborgene, het is letterlijk gestold in de tijd, er is geen verleden maar ook geen toekomst.

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan deze zevendelige reeks olieverfschilderijen. De werken zijn mysterieus en gelaagd. Er hangt als het ware een sluier over die alles toedekt. Sommige toeschouwers vinden de werken confronterend, niet mooi maar vervreemdend en vragen zich af wat er zich onder de oppervlakte bevindt. Deze opmerkingen zijn interessant, vooral omdat dit meer zegt over degene die de opmerking maakt dan over de kunstenaar, het raakt hen. Wanneer ik hen vraag waarom ze zo sterk reageren op de werken is hun reactie vaak dat het onaangenaam is om naar te kijken. Het heeft iets beangstigends, de figuren zijn in zichzelf gekeerd, kijken de toeschouwer recht in de ogen, dit wordt als ongemakkelijk ervaren. Anderen vinden het werk juist daarom interessant. Zij zien het ongrijpbare en mysterieuze als pluspunt, er wordt iets toegevoegd aan een doordeweekse afbeelding.

Enkele jaren geleden schilderde ik een reeks zetels, in allerlei kleuren en vormen. Er gebeurde niets in de schilderijen. Centraal staat een zetel (100 x 80 cm). De stof van de zetel heeft een afgeschoten bloemenprint, vaal van kleur, maar als je er naar kijkt staat die zetel er niet alleen. In de kamer hangt een rare sfeer, iemand die net in de zetel had gezeten is nog steeds aanwezig maar dan buiten beeld. Ik wil de suggestie wekken van dat er een heel verhaal rond hangt terwijl er enkel 1 object zichtbaar aanwezig is. Ik geloof dat het daarom draait. Vandaar de titel: ‘GESTOLD IN DE TIJD’.

Je kan een heel virtuoze zetel schilderen, prachtig in verhouding, mooie kleuren, zeer realistisch geschilderd, maar daar gaat het niet om. Wel wat er leeft, laagje per laagje verdieping brengen, laat de toeschouwer zelf fantaseren. Iedereen benadert het op zijn manier, wat de kunstenaar schildert is maar de aanleiding.

Wil je meer info over mijn werk? Mail me: lin.vermeulen@telenet.be

© Lin Vermeulen