Temadagar & konferenser

Kommande temadagar och konferenser

Rektorskonferens 28-29 september 


Rektorskonferensen i år hålls i 28-29, lunch till lunch,  Piteå på KUST hotell & SPA

Inbjudan har skickats till lärcentrumansvariga i kommunerna.

Webbinarium om motivation 15 maj 


Föreläsning om motivation och vilka faktorer som påverkar vuxna elevers vilja att lära och utvecklas. Webbinariet hålls i av utbildaren och tidigare sfi-läraren Ivana Eklund.

 

Webbinariets innehåll bottnar i skärningspunkten mellan vuxenpedagogik, litteracitetsutveckling, andraspråksinlärning och formativa strategier.

Efter föreläsningen kommer vi att få ta del av åhörarkopior samt stödmaterial med reflektions- och diskussionsfrågor.

 

Är du ensam sfi- eller sva-lärare på din skola eller är ni ett mindre arbetslag som gärna vill följa upp föreläsningen med samtal och erfarenhetsutbyte med lärare från andra verksamheter? I så fall kan du också anmäla intresse för ett uppföljande videmöte med gruppdiskussioner måndag 19 juni kl. 13.00.


Föreläsare: Ivana Eklund 

Ivana Eklund är i grunden legitimerad gymnasielärare i svenska, tyska och svenska som andraspråk och har alltid haft ett stort intresse för språk, lärande och digitala verktyg i undervisningen. Hon har arbetat i många år som ämneslärare på högstadiet men sedan 2007 är vuxenutbildning och utbildning i svenska för invandrare hennes domän.

2017 började Ivana Eklund frilansa på heltid som föreläsare och utbildningskonsult. Hon har föreläst för lärare inom vuxenutbildning runt om i hela Sverige och även hållit föreläsningar i Norge, Finland och Danmark. För sin sfi-expertis brukar hon även anlitas av Skolverket.

Hon är författare/medförfattare till två böcker. Henens första bok heter Webbaserad alfabetisering (NoK, 2016) och handlar om digitala verktyg i undervisningen av nyanlända vuxna med kort eller ingen skolbakgrund. Andra boken, som hon är medförfattare till, är den betydligt bredare Digital kompetens för sfi-lärare. Vad innebär vuxenutbildningens digitalisering? (Gothia Fortbildning, 2018). Här förklaras och belyses begreppen digitalisering och digital kompetens utifrån ett vuxenutbildningsperspektiv och boken dels identifierar fallgropar i samband med digitaliseringen, dels presenterar vägvisare för digitaliseringsarbetet på skolan. Vidare medverkar Ivana i antologin Litteraciteter och flerspråkighet (red K Aldén & A Bigestans, Liber 2019) från Nationellt centrum för svenska som andraspråk på Stockholms universitet.

Läs mer på Ivana Eklunds hemsida: ivanaeklund.se/


Halvdag om psykisk ohälsa måndag 20 mars 

LINN2023 anordnar under våren i samarbete med MISA kompetens digitala temadagar om olika funktionsskillnader och nu är det dags för psykisk ohälsa.


Välkommen till en halvdag då du får en teoretisk bakgrund till innebörden av funktionsskillnad, tankar om möjliga lösningar att använda i olika miljöer och situationer.

Vi tänker att lärmiljön kan innefatta lektioner, grupparbeten, raster, individuella möten och samtal, studiebesök och många andra verksamheter i skolans miljö. Vi belyser det individuella perspektivet och det större sammanhanget. 

 

Zoomlänk skickas ut till alla anmälda fredag 17/3  


Föreläsare: Amanda Bodin

Antingen kan jag inte fokusera alls eller så hyperfokuserar jag”

Amanda Bodin är en multikonstnär, fritidsledare och deltagare med ADHD som genom  Supported Education i Uppsala fått stöd i sina studier. Hon studerade på komvux, på distans, med ett lägre tempo, idag studerar hon musikproduktion på folkhögskola och söker sig mot universitet hösten 2023.

Amanda berättar om sina erfarenheter att leva med flera diagnoser i kombination med studier, vikten av hjälpmedel, stödet hon fått samt den tidigare skolgången som en då odiagnosticerad flicka med ADHD fick under början på 00-talet. Du kommer att få höra hennes personliga berättelse om vägen till studier genom sviktande självförtroende, ADHDn, borderlinemörkret och den posttraumatiska stressen som blev en trappa av diagnoser - vilken senare lett till hjälp och möjlighet till stöd.

Amanda berättar om den avgörande roll stödet fått i hennes framgångssaga och om vikten av rätt begrepp, appar, stödpersoner och metoder hon lärt sig på vägen.

Amanda jobbar idag som fritidsledare och kan därför se vikten av rätt bemötande från båda sidor, både som person med NPF och pedagog. Utöver det är hon idag även bland annat rapartist, konstnär, spoken word poet, aktivist för mänskliga rättigheter och föreläser om att kunna hålla många bollar i luften är en del av ADHD-livets fördelar. Det var ingen lätt väg fram, men ADHDn blev elden som fick henne att kämpa för sina rättigheter till stöd som en omedicinerad och multidiagnosticerad ung vuxen. 


Halvdag om IF, intellektuell funktionsskillnad tisdag 21/3

LINN2023 anordnar under våren i samarbete med MISA kompetens digitala temadagar om olika funktionsskillnader och nu är det dags för intellektuell funktionsskillnad.


Välkommen till en halvdag då du får en teoretisk bakgrund till innebörden av funktionsskillnad, tankar om möjliga lösningar att använda i olika miljöer och situationer.

Vi tänker att lärmiljön kan innefatta lektioner, grupparbeten, raster, individuella möten och samtal, studiebesök och många andra verksamheter i skolans miljö. Vi belyser det individuella perspektivet och det större sammanhanget. 


Föreläsare: Göran Tingström

 

Göran har gått särskolan, yrkesgymnasium, SÄRVUX och Malung Folkhögskola. Efter det har Göran med sitt stora intresse av fotboll gått tränarutbildning och det politiska intresset har också erbjudit det som kan kallas ”politikerskola” och Mitt Val.

Göran har även skapat Tingströms läktare.

Göran delar med sig av erfarenheter från skola och arbetsliv från sitt inifrån perspektiv.

Göran jobbar på Misakompetens sen många år och deltar i utbildningar och erbjuder även egna föreläsningar som bygger på hans personliga erfarenheter.

Här hittar du information om genomförda konferenser, nätverksträffar och temadagar under 2022