leesgezelschap vriendschap en oefening

Opgericht 1 oktober 1817

Schevenings Leesgezelschap Vriendschap & Oefening

Het leesgezelschap "Vriendschap en Oefening" werd opgericht op 1 oktober 1817 en bestaat uit een vast aantal van twintig leden van Scheveningen. Het is het enige overgebleven leesgezelschap dat onafgebroken bijeenkomt sinds de oprichting. Dankzij de nauwe band met de Scheveningse gemeenschap en het elke 25 jaar naspelen van de landing van de prins, vervult V&O een belangrijke rol op Scheveningen.De landing van de Prins

De "Landing van de Prins" wordt sinds 1838 elke 25 jaar op 30 november gevierd op Scheveningen en in Den Haag. Leden van het Schevenings Leesgezelschap "Vriendschap en Oefening" nemen hierbij de hoofdrollen voor hun rekening.
Ook bij de herdenking van 200 jaar koninkrijk in 2013 speelden leden van het leesgezelschap de belangrijkste rollen bij de naspelen van de landing.

De eerste woensdag van de maand

Op de eerste woensdag van elke maand vindt er, bijna onafgebroken sinds 1817, een bijeenkomst plaats van het leesgezelschap. Tijdens deze bijeenkomst houdt een van de leden een lezing en wordt de vraag van de maand beantwoord. Twee boeken worden voorgesteld door de lezer en circuleren onder de leden. De leden zitten in een vastgestelde volgorde rond de tafel. Lid worden bij dit leesgezelschap kan alleen op voordracht van een gezelschapslid nadat er een vacature is ontstaan.