Setmana de Nadal

Les festes i diades que se celebren entorn del Nadal commemoren el naixement de Jesús, segons la religió Cristiana, el portador de la llum al món. L’Església Catòlica va fer coincidir aquest esdeveniment amb el solstici d’hivern, època en què el dia comença a allargar-se i la nit s’escurça, en què la llum triomfa sobre la foscor i fa despertar la terra, que es començarà a preparar per donar els fruits. Per això, durant el cicle nadalenc les referències a la llum i els regals i obsequis –com els que farà la terra– són constants.

Les celebracions de Nadal són hereves de les festes que feien romans i ibers en honor de tres divinitats solars, Mitra, Sol i Gabal, celebracions conegudes per “Natalis Solis”. La tradició cristiana connecta amb aquestes celebracions perquè commemora el naixement de qui consideren que va portar la llum al món.

El Nadal porta associat el gènere musical de les Nadales. A tots els països practicants del cristianisme hi ha un munt de cançons populars que celebren l’esdeveniment: “Les dotze van tocant”, “El tamborilero”, “Fum fum fum”, “Jingle bells”... n’hi ha en tots els idiomes i per tots els gustos. Des de mitjans del segle XX, però, i amb la consolidació de la indústria discogràfica, les Nadales s’han convertit també en un gran producte de consum. Han perdut progressivament la seva temàtica religiosa i les seves lletres han evolucionat fins a ser un cant a la família, l’amistat, l’alegria o, fins tot, a l’amor. Artistes consagrats s’han dedicat a gravar la “seva nadala”, i moltes d’aquestes gravacions ja s’han convertit en autèntics clàssics. Aquesta setmana escoltarem sis exemples bastant poc “tradicionals”. Gaudim-los... i MOLT BON NADAL 2023!

I ja que parlem de Christmas Carol: per qui s’hagi quedat amb ganes de sentir l’esperit nadalenc, clicant aquí podrà veure el clàssic de Charles Dickens “A Christmas Carol” en format de dibuixos animats i traduïda al català. Que passeu molt BONES FESTES, ens tornem a veure l’any 2024!!!!