Υλικό ομιλιών

Παρακάτω θα βρείτε το υλικό των ομιλιών μόλις είναι διαθέσιμο.

Γιώργος Μικρός

Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Ανάκτηση Πληροφορίας

"Υπολογιστική Υφολογία με μεθόδους Μηχανικής Μάθησης"

Περίληψη:

Η Υπολογιστική υφολογία είναι ένας ταχύτατα ανερχόμενος διεπιστημονικός κλάδος που συνδυάζει τεχνικές Ανάκτησης Πληροφορίας (Information Retrieval), Υπολογιστικής Γλωσσολογίας (Computational Linguistics) και Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) για να αναλύσει υπολογιστικά τον τρόπο με τον οποίο γράφουμε. Μερικές από τις εφαρμογές της Υπολογιστικής Υφολογίας είναι η Αυτόματη Αναγνώριση Συγγραφέα (Authorship Attribution), ο προσδιορισμός χαρακτηριστικών του συγγραφέα (Author Profiling) όπως το φύλο του, η ηλικία του, το ψυχολογικό του προφίλ κ.ά. Στην ομιλία θα δοθεί μια σύντομη εικόνα της ιστορικής εξέλιξης του κλάδου και θα παρουσιαστούν οι βασικές μέθοδοι με τις οποίες υπολογίζουμε το υφομετρικό προφίλ των κειμένων. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν δύο βασικές τεχνικές μηχανικής μάθησης, οι Μηχανές Διανυσμάτων Υποστήριξης (Support Vector Machines - SVM) και τα Τυχαία Δάση (Random Forests), και θα εξηγηθεί η χρήση τους στα υφομετρικά δεδομένα. Θα παρουσιαστούν παραδείγματα από πραγματικά προβλήματα υφομετρικής έρευνας και θα δοθεί έμφαση στις πρακτικές διαστάστάσεις της.


Σύντομο βιογραφικό:

Ο Γιώργος Μικρός είναι Καθηγητής Υπολογιστικής και Ποσοτικής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Υφολογίας. Επίσης κατέχει τη θέση του Adjunct Professor στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του University of Masscahusetts, Boston στις ΗΠΑ. Από το 2018 είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ποσοτικής Γλωσσολογίας (IQLA). Είναι τέλος Διευθυντής του Προγράμματος Σπουδών "Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός" του ΕΑΠ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην Υπολογιστική Υφολογία, Αυτόματη Αναγνώριση Συγγραφέα, Ποσοτική Γλωσσολογία, Υπολογιστική Γλωσσολογία και Δικαστική Γλωσσολογία.



Υπολογιστική Υφολογία με μεθόδους Μηχανικής Μάθησης.pptx

Άγγελος Πικράκης

Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Ανάκτηση Πληροφορίας

"Σήματα Μουσικής, Ανάκτηση Πληροφορίας και Μηχανική Μάθηση"

"Music Signals, Information Retrieval and Machine Learning"

Περίληψη

Σκοπός της ομιλίας είναι να παρουσιάσει τα βασικά προβλήματα με τα οποία ασχολείται η επιστημονική περιοχή της ανάκτησης μουσικής πληροφορίας καθώς και τις πιο δημοφιλείς μεθόδους επίλυσης των προβλημάτων αυτών. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα γίνει αναφορά στις προκλήσεις που προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες των σημάτων μουσικής και στη συνέχεια θα εξεταστεί η συνεισφορά μεθόδων μηχανικής μάθησης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών. Επίσης, θα τεθεί μία σειρά προβληματισμών ως προς την ωριμότητα του πεδίου της ανάκτησης μουσικής πληροφορίας, την τρέχουσα κατάσταση και τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις.






Σύντομο βιογραφικό:

Ο Άγγελος Πικράκης υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι πτυχιούχος Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πατρών και Διδάκτορας του Τμήματος Πληροφορικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται στις περιοχές της Μηχανικής Μάθησης και της Ανάκτησης Πληροφορίας, με έμφαση σε σήματα ήχου/φωνής. Έχει συγγράψει δύο πανεπιστημιακά συγγράμματα στην Αγγλική γλώσσα που έχουν εκδοθεί από τον διεθνή εκδοτικό οίκο Academic Press (Elsevier Science) και καλύπτουν ζητήματα σχετικά με την Αναγνώριση Προτύπων και την Ανάλυση Ήχων. Επίσης, έχει δημοσιεύσει τα ερευνητικά του ευρήματα σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά και συνέδρια, συμπεριλαμβανομένων των IEEE Tr ASLP, IEEE Tr Mult, IEEE ICASSP και EUSIPCO. Στις διακρίσεις του συμπεριλαμβάνεται το βραβείο για την καλύτερη νέα εργασία στο συνέδριο 2007 IEEE Multimedia Signal Processing Workshop (co-author) και η 1 η θέση στον διαγωνισμό αλγορίθμων MIREX-2013 στην κατηγορία Latin genre classification, για αλγόριθμο που βασίστηκε σε Νευρωνικά Δίκτυα μεγάλου βάθους. Έχει θητεύσει στο διοικητικό συμβούλιο της EURASIP ως εκλεγμένο μέλος και πρόσφατα τιμήθηκε με το ΕURASIP Meritorious Service Award για το έτος 2019. Είναι επί σειρά ετών Associate Editor στο περιοδικό EURASIP Journal on Advances in Signal Processing.

Προσωπική ιστοσελίδα

https://sites.google.com/site/aggelospikrakis

Σελίδα Google Scholar

https://scholar.google.gr/citations?user=hPZSYsgAAAAJ&hl=en&oi=ao

Κώστας Τσούγκρας

Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η Γενετική Θεωρία της Τονικής Μουσικής των Lerdahl & Jackendoff, η σχέση της με τη γλωσσολογία και την γνωστική ψυχολογία και οι εφαρμογές της στη μουσική ανάλυση


Περιγραφή

Στην ομιλία αυτή παρουσιάζεται η Γενετική Θεωρία της Τονικής Μουσικής (MIT Press, 1983) των Fred Lerdahl (συνθέτης-θεωρητικός) και Ray Jackendoff (γλωσσολόγος), η σχέση της με την γενετική/μετασχηματιστική γλωσσολογία του Noam Chomsky και με την γνωστική ψυχολογία, και η εφαρμογή της θεωρίας στην ανάλυση της τονικής μουσικής. Επίσης, παρουσιάζεται η εξέλιξη και επέκταση της θεωρίας από την διατύπωσή της το 1983 ως σήμερα, καθώς και η συμβολή της στην διεπιστημονική έρευνα για τη γλώσσα και τη μουσική. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στο ερευνητικό έργο του ομιλητή σχετικά με την θεωρία, το οποίο αφορά την συστηματική επέκτασή της για χρήση σε τροπική μουσική του 20ου αιώνα και σε παραδοσιακή μουσική.


Βιογραφικό

Ο συνθέτης-μουσικολόγος Κώστας Τσούγκρας ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Βόλο (πιάνο, ακορντεόν και θεωρητικά) και τις συνέχισε στη Θεσσαλονίκη (δίπλωμα σύνθεσης στην τάξη του Χρ. Σαμαρά). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, στο οποίο και ολοκλήρωσε το 2002 τη διδακτορική του διατριβή (ανάλυση των "44 κομματιών για πιάνο" του Γ. Κωνσταντινίδη με χρήση της Γενετικής Θεωρίας της Τονικής Μουσικής, University Studio Press 2003). Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι σύγχρονες προσεγγίσεις στη θεωρία και ανάλυση, η γνωσιακή ψυχολογία της μουσικής, η υπολογιστική μουσικολογία, η σύγχρονη μουσική, κ.α. Μουσικολογικές εργασίες του έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχουν εκδοθεί σε επιστημονικά περιοδικά (Musicae Scientiae, JNMR, Music Perception, JIMS, Πολυφωνία, Μουσικολογία, κ.α.), πρακτικά συνεδρίων και κεφάλαια συλλογικών τόμων (Routledge, Springer, Grove Music Online, κ.α.). Είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και καθηγητής θεωρητικών και σύνθεσης στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, την οποία και εκπροσώπησε στις World Music Days το 2012 στο Βέλγιο και το 2019 στο Tallin.



Βασίλης Σπυρόπουλος

Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Σύνταξη: μοντελοποίηση της δομής της γλώσσας




Περιγραφή

Το θέμα της ομιλίας αυτής είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της συντακτικής δομής της Ανθρώπινης Γλώσσας και ο τρόπος με τον οποίο μοντελοποιούνται από τη σύγχρονη γλωσσολογική θεωρία. Αρχικά θα δείξω ότι η συντακτική δομή αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της Γλώσσας και διέπεται από διακριτή απειρότητα (discrete infinity). Στη συνέχεια θα παρουσιάσω μια σειρά από επιχειρήματα που δείχνουν ότι η συντακτική δομή είναι ιεαραρχική και απαιτεί για την μοντελοποίησή της μια γραμματική φραστικής δομής. Ωστόσο, η συντακτική δομή περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από μια απλή φραστική απεικόνιση, όπως μηχανισμούς επικύρωσης των ορισμάτων, μετασχηματισμούς, μετακινήσεις στοιχείων αλλά και περιορισμούς στους δυνατές συντακτικές παραγωγές.


Βιογραφικό

Ο Βασίλειος Σπυρόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής με αντικείμενο «Γενική Γλωσσολογία: Γενετική Σύνταξη» στον Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Έλαβε πτυχίο Φιλολογίας με ειδίκευση στη Γλωσσολογία από το Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακό τίτλο MA in Theoretical Linguistics και διδακτορικό τίτλο Ph.D. in Theoretical Linguistics από το Πανεπιστήμιο του Reading, UK. Έχει διδάξει επίσης στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε 4 ερευνητικά προγράμματα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη Σύνταξη και τα διεπίπεδά της με τη Μορφολογία και τη Φωνολογία, στη Μορφολογία, στη Συγκριτική Σύνταξη και Μορφολογία, στην Ιστορική Σύνταξη και Μορφολογία, στη Γραμματική περιγραφή γλωσσικών συστημάτων, στη Διαλεκτολογία και στην Τυπολογία. Έχει δημοσιεύσει 4 βιβλία, 13 άρθρα σε περιοδικά, 15 άρθρα / κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, 25 άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων, 1 μετάφραση-προσαρμογή γραμματικής στην Ελληνική, 2 επιμέλειες συλλογικών τόμων και 2 επιστημονικές επιμέλειες γραμματικών περιγραφών και εγχειριδίων εκμάθησης γλώσσας. Έχει παρουσιάσει 68 εργασίες σε συνέδρια, και έχει δώσει 17 ομιλίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διοργανώσει 2 συνέδρια και 3 ερευνητικές αποστολές πεδίου για την καταγραφή διαλέκτων. Τέλος του έχει απονεμηθεί το Βραβείο «Αλέξανδρος Υψηλάντης» από τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Νέας Τραπεζούντας Πιερίας «Αλέξανδρος Υψηλάντης» για τη μελέτη και καταγραφή της Οφίτικης Ποντιακής διαλέκτου.

Ευάγγελος Παρασκευόπουλος

Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εκτίμηση της Αμουσίας σε ελληνικό πληθυσμό

Η ομιλία θα εστιάσει στα βασικά χαρακτηριστικά της εκ γενετής αμουσίας σε λειτουργικό και νευροαπεικονιστικό επίπεδο. Θα παρουσιαστούν σύντομα βασικές μελέτες που υποστήριξαν την ανάπτυξη και τυποποίηση της Συστοιχίας Εκτίμησης της Αμουσίας του Μόντρεαλ, αλλά και η διαδικασία και τα αποτελέσματα της προσαρμογής αυτής για ελληνικό πληθυσμό. Επίσης, τα αποτελέσματα ενός ατόμου με εκ γενετής αμουσία στην Συστοιχία Εκτίμησης της Αμουσίας του Μόντρεαλ καθώς και στην προσαρμογή αυτής για ελληνικό πληθυσμό θα συζητηθούν, μαζί με τα αποτελέσματα του σε έργα που εστιάζουν στην προσωδία του λόγου και της μουσικής.


Σύντομο βιογραφικό:

Ο Δρ. Παρασκευόπουλος ολοκλήρωσε τις βασικές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, σπούδασε ανώτερα θεωρητικά της μουσικής λαμβάνοντας τα πτυχία αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας. Ακολούθως ολοκλήρωσε με διάκριση το διδακτορικό του στο Ινστιτούτο Βιομαγνητικής και Ανάλυσης Βιοσημάτων του Muenster της Γερμανίας με ειδίκευση στις γνωστικές νευροεπιστήμες και την μαγνητοεγκεφαλογραφία και επιβλέποντα τον καθηγητή Dr Christo Pantev. To 2011 έλαβε βραβείο για καλύτερη αναρτημένη εργασία στο συνέδριο “NeuroVisionen 8“ της επιστημονικής εταιρίας NeuroNRW και μια μεταδιδακτορική υποτροφία από το ΑΠΘ (αριστεία). Επίσης, το 2017 έλαβε μεταδιδακτορική υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το 2018 ένα ερευνητικό έργο από το ΕΛΙΔΕΚ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην φλοιϊκή πλαστικότητα, στην αντίληψη της μουσικής και τις διαταραχές της, καθώς και στην πολυαισθητηριακή ενοποίηση. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 23 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ένα στην επετηρίδα του τμήματος ψυχολογίας του Α.Π.Θ., 3 κεφάλαια σε βιβλία και έχει παραπάνω από 40 συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια. Σήμερα είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, όπου διατελεί και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου MusicPlast, που χρηματοδοτείται από το ΕΛΙΔΕΚ, καθώς και λέκτορας στο κολλέγιο City, ένα διεθνές τμήμα του πανεπιστημίου του Sheffield.

Σπυριδούλα Βαρλοκώστα

Εργαστήριο Ψυχογλωσσολογίας και Νευρογλωσσολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Γλωσσολογία και γλωσσικές διαταραχές: Αφασία

Στόχος της ομιλίας είναι να δείξει τη σχέση και αλληλεπίδραση της γλωσσικής θεωρίας με τη μελέτη της αφασίας, μιας επίκτητης γλωσσικής διαταραχής με κύριο χαρακτηριστικό τις δυσκολίες στην παραγωγή και κατανόηση του λόγου, στην ανεύρεση λέξεων, αλλά και στην ανάγνωση και τον γραπτό λόγο. Στην ομιλία θα συζητηθούν ο ορισμός, τα αίτια και οι κυριότεροι τύποι αφασίας, οι ερμηνευτικές προσεγγίσεις που έχουν προκύψει για το γλωσσικό έλλειμμα στην αφασία με βάση τη γλωσσική θεωρία, καθώς και ο συσχετισμός του γλωσσικού ελλείμματος με επιτελικές λειτουργίες, όπως η μνήμη εργασίας. Τέλος, θα επιχειρηθεί μια πολύ σύντομη αναφορά στην αποτελεσματικότητα λογοθεραπευτικών παρεμβάσεων μέσω της μουσικής, ώστε να αναδειχθεί η σχέση γλώσσας και μουσικής και στο πλαίσιο των επίκτητων γλωσσικών διαταραχών.


Σύντομο βιογραφικό:

Η Σπυριδούλα Βαρλοκώστα είναι Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στον Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, ενώ έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης και το Διδακτορικό της Δίπλωμα από το Τμήμα Γλωσσολογίας του University of Maryland στις ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο University of Pennsylvania των ΗΠΑ, ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο University of Reading στην Αγγλία και ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από το 2006 ως σήμερα έχει συμμετάσχει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας σε τέσσερα ευρωπαϊκά ερευνητικά δίκτυα για θέματα γλωσσικής ανάπτυξης, διγλωσσίας και γλωσσικών διαταραχών. Είναι συγγραφέας ενός βιβλίου, επιμελήτρια έκδοσης πέντε βιβλίων, ενώ έχει δημοσιεύσει 49 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 49 άρθρα σε διεθνείς συλλογικούς τόμους και πρακτικά διεθνών συνεδρίων και άλλα 33 άρθρα σε άλλους τόμους. Είναι τακτικός κριτής σε περισσότερα από είκοσι διεθνή περιοδικά και σε διεθνείς ερευνητικούς φορείς, ενώ έχει συντονίσει ως επιστημονική υπεύθυνη έργου δέκα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και έχει συμμετάσχει ως μέλος ή συντονίστρια της ερευνητικής ομάδας σε άλλα είκοσι δύο. Είναι διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψυχογλωσσολογίας και Νευρογλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ.


Winfried Lechner

Καθηγητής Θεωρητικής Γλωσσολογίας, Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ


BRASS TACKS IN NATURAL LANGUAGE SEMANTICS

Modeling semantic primitives: basic concepts and methodological guidelines

" Informal presentation of some formal techniques

" Introducing selected semantic phenomena and their analysis

Χριστίνα Αναγνωστοπούλου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσικής Πληροφορικής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

Διευθύντρια Εργαστηρίου Μουσικής, Γνωσιακών Επιστημών και Κοινότητας

Σχέσεις μουσικής και γλώσσας στην υπολογιστική και γνωσιακή μουσικολογία