Kouluttaminen on vuorovaikutusta

ihmisten välillä

Kimmo Huosionmaa B.Sc.,BBA

Alla linkkejä muille tähän kouluttamiseen sekä innovaatioon liittyviä näkökohtia käsitteleville sivuille

Kouluttaminen on aina toimintaa, mikä vaatii hyviä vuorovaikutustaitoja. Siis tällä tarkoitan sellaista koulutusta, mitä annetaan normaalisti työelämässä, ja tietyissä muissa paikoissa sitten tehdään aina kuten esimies sanoo. Mutta muuten yleensä koulutukseen osallistuvalta henkilöltä vaaditaan henkilökohtaista otetta, ja samoin innostusta koska heidän oppimis tuloksensa riippuu pitkälti siitä, että osaako tuollainen koulutettava esittää kysymyksiä. Asioista mitä hän ei ensimmäisellä kerralla osaa, pitää uskaltaa esittää lisäkysymyksiä tai kurssi menee hukkaan, ja mikään yhtiö ei toiselle turhasta maksa. Tällä tarkoitan niitä tuhansia kursseja, joita esimerkiksi työelämässä yhtiöt ostavat vuosittain. Kuitenkin on olemassa tilanteita, missä kurssien sisältö ei vastaa tilaajan tarvetta.


Silloin olisi aiheellista keskustella asiasta kurssin järjestäjien kanssa, jotta ilmapiiri pysyy hyvänä. Kuitenkin aina välillä tulee vastaan tilanteita, joissa joku osapuoli sitten menee liian pitkälle, niin on kuitenkin muistettava, että asiakasta pitää aina kuunnella, vaikka se sitten on välillä vaikeaa. Tässä tietenkin analysoidaan työelämää koskevia kursseja, joita ehkä joissain tapauksissa järjestetään myös yritysten johtajille, ja tuolloin on tietenkin aina muistettava sellainen asia, että yhtiöiden johtajia ei käsitellä samalla otteella kuin ala-asteen oppilaita. He ovat erittäin pitkän koulutuksen käyneitä johtajia, joilla on omat käsityksensä siitä, mitä nämä ihmiset voivat vaatia alaisiltaan. Kuitenkin koulutus on vuorovaikutusta ihmisten välillä, ja aina jokaisessa normaalissa tilanteessa on olemassa kaksi kantaa.


Se mikä on kurssin järjestäjän kanta asioista saattaa poiketa hyvinkin paljon kurssille osallistuvan henkilön näkökannasta erilaisiin asioihin. Ja sitten tietenkin on yhtiön johtaja ja hänen alaisensa, joilla voi olla myös hiukan johtajan asenteesta poikkeava asenne tuohon kurssiin. Tuolloin pitää kaikkien muistaa oma asemansa, eli tietenkin kyseessä on asiakaspalvelutilanne, mutta toisaalta kurssin järjestäjä on ikään kuin tapahtuman isäntä, ellei se sitten tapahdu tilaajan omissa tiloissa.


Samalla kuitenkin pitää myös kouluttajalta voida vaatia sitä, että hänen edustajansa oikeasti ovat kiinnostuneita opetettavasta asiasta sen verran, että he osaavat selittää tuon asian, niin että asiakaskin ymmärtää sen. Vaikka kursseilla ollaan hiljaa sekä paikalle tullaan ajoissa, niin kuitenkin pitää voida sanoa, jos kouluttajan puheesta ei saa selvää. Ja kukaan ei siellä saa sitten olettaa toisen vain mukautuvan omaan tahtoonsa, vaan joskus pitää myös kouluttajan tai pitkän linjan johtajan muistaa antaa periksi. Eikä myöskään toisen ihmisen henkilökohtaisia sähköposteja saa mennä urkkimaan hiipimällä hänen selkänsä taakse, ja katsomalla tietokoneiden näyttöjä.


Tällaisessa tapauksessa sitten eteen tulee sellainen tilanne, että koko yhtiö voi menettää kaikki asiakkaansa, jos jonkun suuren yhtiön pomoa satutaan loukkaamaan jossain kursseilla. Kukaan ei myöskään maksa tuhansia euroja siitä, että hänen alaisiaan loukataan tai muuten heidän työtään vähätellään jossain hyvinkin hintavilla kursseilla. Silloin on hyvä muistaa sellainen asia, että aikuisia ihmisiä pitää kohdella aina aikuisina, eikä suinkaan kurssien käyttö esimerkiksi muita yhtiöitä koskevan aineiston urkintaan ole suotavaa.


Myöskin se pitää aina muistaa, että mikään kurssi ei ole sellainen, että kukaan tulee sinne kuuntelemaan mitään erityisiä "kohteliaisuuksia". Kun puhutaan kouluttamisesta tai työn johtamisesta, niin aina silloin pitää muistaa se, että joskus liika on liikaa. Joskus ihmisellä tulee raja vastaan, ja hän saattaa sanoa itsensä irti, vaikka seurauksena olisi pitkä karenssi. Tällä tarkoitan sitä, että vaikka laki olisi tuon asian suhteen kuinka tiukka hyvänsä, niin alainen voi silti lähteä kävelemään työpaikaltaan. Silloin hänet tietenkin voidaan haastaa oikeuteen tai ajaa kadulle asumaan, mutta kuitenkaan mikään työ ei sillä tavoin valmistu, että tuo työntekijä istuu oikeudessa käräjöimässä saamistaan potkuista, ja aina ei kuitenkaan ole korvaavaa työntekijää tarjolla edes työvoimatoimistosta.


Kurssien tarkoitus on laajentaa työntekijän osaamista sekä vahvistaa hänen ammattitaitoaan. Joten tietenkin kurssin tilaaja varmasti haluaa, että tällaisilla kursseilla myös käydään, ja siksi hän haluaa myös saada tietää läsnäoloista. Mutta ongelmia tulee silloin, jos kurssien vetäjät eivät ole tehtäviensä tasalla. Tuolla tarkoitan tapauksia, missä kurssien vetäjistä tehdään toistuvia valituksia, ja jos heidän saamansa palaute ei vastaa sitä kuvaa, mikä kursseista tulee työpaikoilla, niin silloin voidaan kyllä olettaa, että joku muu kuin kurssille osallistunut henkilö on nuo palautteet täyttänyt. Näet maksullisista kursseista on yleensä tapana kerätä palautetta, jotta niitä voidaan kehittää palvelemaan asiakkaiden tarvetta.