"Kom maar Binnen"

Verzet in Kolhorn van een jong gezin

Dit boek is een verhaal hoe grote geschiedenis het leven heeft bepaald van ogenschijnlijk doodgewone mensen. Pieter en Marie Tigchelaar-De Rooy die als twintigers naar Kolhorn komen. Daar worden ze als jonge ouders geconfronteerd met de Tweede Wereldoorlog. Ze durven keuzes te maken waarmee ze hun eigen leven en dat van hun kinderen mogelijk in gevaar brengen, om het leven van anderen te kunnen redden.

Zestien jaar oud was Betty Koster toen zij na een zwerftocht via andere onderduikadressen, samen met vele anderen relatief veilig onderdak krijgt bij de familie Tigchelaar.

Het boek "Kom maar binnen" is voor 10 euro per stuk (exclusief verzendkosten) te bestellen door een mailtje te sturen naar boekkommaarbinnen@gmail.com . Vermeld uw adres in de mail en dan sturen we de bestelling zo snel mogelijk per post naar uw toe.

Inhoudsopgave boek

Woord vooraf 3

1 Van Kimswerd naar Kolhorn 7

2 Van Hardinxveld-Giesendam naar Kolhorn 13

3 De mobilisatie in Elst 19

4 De slag om de Grebbeberg 25

5 Ondertussen in Kolhorn 35

6 Een duivels dilemma 41

7 Inschikken en onderduiken 45

8 Bep 49

9 Verzet in en om De Strook 57

10 Het gevaar ligt op de loer 67

11 Na de bevrijding 71

Epiloog 79

Gebruikte bronnen 81

Liever een ingesproken of digitale versie van het boek? Mail ons op boekkommaarbinnen@gmail.com

Over ons:

Pieter en Marie zijn onze ouders en grootouders. Na de oorlog spraken zij niet diepgaand over hun ervaringen in die tijd. Het was begekend dat er gedurende de hele oorlog voor kortere of langere tijd vreemdelingen (onderduikers), waaronder Joden, onderdak hebben gekregen. Wie precies en onder welke omstandigheden en de andere verzetsactiviteiten bleef onbesproken.

Met Betty Hazenberg-Koster is het contact ook na de oorlog in stand gebleven. Als kind en jonge man heb ik (Klaas) verschillende keren bij “tante Bep”, Bep was haar schuilnaam in de oorlog, en haar man Ger mogen logeren. Na veel aandringen van Betty ontvangen Pieter en Marie (postuum) in 1987 via Yad Vashem van de staat Israël een onderscheiding voor hun hulp aan Joden. Dat heeft destijds grote indruk gemaakt en ertoe geleid om meer te willen weten over de achtergronden. Zo ontstond de behoefte om onze familiegeschiedenis op papier te zetten voor familieleden en aangetrouwde familieleden en Betty Hazenberg-Koster en haar kinderen en kleinkinderen die het misschien niet allemaal hebben meegekregen.

Klaas en Casper Tigchelaar