Čitam, dakle jesam.

Dobro došli u virtualnu knjižnicu Strukovne škole Pula!

Ovdje ćete pronaći enciklopedije, rječnike, e-lektire, e-knjige, časopise, obrazovne materijale i druge besplatne izvore. Također ćete pronaći puno korisnih informacija i mnogo različitog kulturnog i zabavnog sadržaja. Stranica se ažurira, zato provjeravajte novosti, nemojte propustiti nešto baš za sebe! Stojim vam na raspolaganju u virtualnim učionicama u Loomenu, a možete mi uvijek pisati na e-mail: ana.sarcevic8@skole.hr ili putem Google obrasca (na dnu stranice).

Želim svima što uspješniji rad i što bezbrižnije ovo razdoblje!

Vaša knjižničarka Ana

Obavijesti, novosti, zanimljivosti

Razmjena udžbenika

Zbog epidemiološke situacije, razmjena udžbenika neće biti organizirana kao do sada u hodniku škole. Ove školske godine detalji razmjene udžbenika između učenika dogovarat će se online.

Svi koji žele sudjelovati u razmjeni udžbenika trebaju poslati e-mail školskoj knjižničarki (ana.sarcevic8@skole.hr) u kojem će navesti točan naziv udžbenika koji žele prodati/kupiti i cijenu.

Tablica ponude i potražnje bit će dostupna ovdje:

Tablica će se kontinuirano ažurirati, stoga ju je preporučljivo pratiti ako ste zainteresirani za razmjenu.

Školska knjižnica u vrijeme epidemije uzrokovane virusom COVID-19

U školskoj knjižnici Strukovne škole Pula zbog epidemije uzrokovane virusom COVID-19 rad će biti organiziran prema Smjernicama Hrvatskog zavoda za knjižničarstvo od 4. rujna 2020. godine.

Zasad nije dopušteno ulaziti u školsku knjižnicu. Vraćanje knjiga bit će organizirano na ulazu u školu: knjige koje se žele vratiti, odlagat će se u za to predviđene kutije.

Knjige koje se žele posuditi naručuju se:

  1. putem e-maila (ana.sarcevic8@skole.hr),

  2. Loomena,

  3. ispunjavanjem obrasca za posudbu koji se nalazi pored kutija za povrat knjiga, a koji se nakon popunjavanja odlaže u za to predviđenu kutiju na ulazu u školu,

  4. putem Google obrasca (na dnu stranice).

Za pregled dostupne građe koristiti se može katalog školske knjižnice dostupan ovdje: http://library.foi.hr/lib/index.php?B=1227

Na ovim stranicama Virtualne knjižnice Strukovne škole Pula i dalje se mogu pronalaziti kvalitetne poveznice na besplatno dostupne izvore: lektire (e-lektire), časopise, enciklopedije, rječnike, obrazovne materijale itd.

Drage učenice i dragi učenici,

molim vas da obratite pozornost na ovu obavijest i plakate koje sam izradila kako bih vam olakšala vraćanje knjiga na siguran način uslijed ovih okolnosti.

Maturanti su dužni sve posuđene knjige vratiti u školsku knjižnicu, a bilo bi poželjno da to učine i učenici ostalih razreda. Popise dužnika poslala sam vašim razrednicima tako da možete provjeriti koje knjige morate vratiti, u slučaju da ste zaboravili. Možete i mene pitati, naravno.

Ako živite izvan Pule i nikako ne možete doći do škole vratiti posuđene knjige, pošaljite mi e-mailom (ana.sarcevic8@skole.hr) svoje ime i prezime, razred i naslove knjiga koje ste posudili kako bih vam mogla produžiti posudbu do rujna, odnosno do početka sljedeće školske godine.

Kao i do sada, moći ćete posuditi knjige za čitanje tijekom ljetnih praznika, ali je svaku posudbu potrebno najaviti ranije e-mailom, na Loomenu ili telefonski.

Molim vas da se držite uputa za vraćanje posuđenih knjiga kao i rasporeda vraćanja:

5. svibnja - Dan hrvatske leksikografije

Hrvatska opća enciklopedija temeljno je izdanje Leksikografskoga zavoda Miroslava Krleže, čiji je prvi svezak svečano objavljen 5. svibnja 1999., na Dan hrvatske leksikografije. Svake sljedeće godine objavljen je po jedan svezak, a posljednji, 11. svezak, 2009. godine.

Mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije profesionalno je uređivana enciklopedija besplatno dostupna i komunikacijski otvorena svojim čitateljima (korisnicima): https://enciklopedija.hr/

Obilježimo Dan planeta Zemlje kod kuće!

Danas, 22. travnja, obilježava se Dan planeta Zemlje kako bi se ljudi potaknuli na razmišljanje i djelovanje koje će smanjiti štetni utjecaj na okoliš. Dan planeta Zemlje ove godine slavi svoj 50. rođendan pod sloganom "Djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena i ublažavanju njihovih posljedica".

Razmislimo što možemo učiniti za planet Zemlju i svojim konkretnim potezima pomozimo njegovu očuvanju svaki dan!

https://www.youtube.com/watch?v=a2LbZywh5XQ

[Filmska večer OFF] Svjetska premijera filma 'Priča o plastici'

Aktivistička grupa Zelene akcije poziva vas da se, iz sigurnosti svoga doma, pridružite svjetskoj premijeri dugoočekivanog dokumentarnog filma “Priča o plastici”. Ovaj je film dio još jedne “filmske večeri OFF” koja će se virtualno održati na Dan planeta Zemlje, u srijedu 22. travnja od 20:00. Rezervirajte svoje mjesto!

https://zelena-akcija.hr/hr/projekti/aktualni_projekti/skole_odrzivosti_obrazovanjem_do_aktivnog_gradanstva_i_drustvene_jednakosti/filmska_vecer_off_svjetska_premijera_filma_prica_o_plastici

Svjetski dan umjetnosti

Na rođendan Leonarda da Vincija (15. travnja) odlukom UNESCO-a slavi se u cijelom svijetu Svjetski dan umjetnosti. Proslavimo ga čitajući knjige o modernoj umjetnosti! Muzej Guggenheim učinio je dostupnim više od 200 e-knjiga kao dio projekta digitalizacije knjiga iz umjetnosti i kataloga izložbi.

Guggenheim Museum Releases Over 200 Modern Art Books Online for Free

Fotonatječaj "Knjiga svaki dan"

Odaberi knjigu koja te inspirira. Osmisli i snimi fotografiju koja bi mogla biti naslovnica odabrane knjige. Daj omiljenoj knjizi novo lice! Budi autor naslovnice!

Natječaj je otvoren do 1. svibnja.

Besplatne online pripreme za državnu maturu iz matematike

Klik akademija je putem svog Youtube kanala i vlastite platforme za online učenje omogućila besplatne materijale za pripreme za maturu iz matematike.

Besplatne materijale za pripremu za maturu iz matematike moguće je naći na sljedećim poveznicama:


Otkazano Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2020.

eLektire na Omoguru aplikaciji

Knjigoljupci (i vi koji to tek postajete) – eLektire čitajte i kroz besplatnu Omoguru mobilnu aplikaciju. Uz Omoguru aplikaciju knjige lako prilagodite sebi, svojim jedinstvenim potrebama i željama. Za vas smo oblikovali posebno OmoType pismo i niz drugih značajki za čitanje bez napora i s osmijehom. Ugodno iskustvo čitanja nudimo ponajprije onima s disleksijom i drugim teškoćama čitanja ali i svim drugim ljubiteljima priča i knjiga.

Aplikacija je dostupna u: iOS verziji i Android verziji

Rezultati upitnika o izvođenju nastave na daljinu od 16. 3. 2020. do 2. 4. 2020.

Vidi, lektira!, projekt udruge ZVONA i NARI zamišljen je kao pomoć pri čitanju i obrađivanju lektire.

"Naročito smo, kao pisci, željeli pomoći nastavnicima i učenicima u uvjetima online-nastave. Video-čitanje lektire služi kao poticaj za samostalno čitanje ili kao nadopuna promišljanju pročitanog."

Pogledajte prvi njihov film "Veli Jože" u videu lijevo.

book&zvook

Prva mobilna aplikacija za slušanje knjiga na hrvatskom jeziku, dostupna za sve Android i Apple uređaje


Kino Valli nudi tri mjeseca besplatne filmove

Više informacija ovdje.

BEK

Besplatne elektroničke knjige

Audible knjige

Audio knjige na engleskom, njemačkom, francuskom, španjolskom i talijanskom. (Audible je otključao dječje knjige i knjige za mlade.)

Hrvatska, zemlja i ljudi

Prilikom preuzimanja fotografija i ilustracija s interneta poštujte autorska prava. U tome vam može pomoći priručnik knjižničara Roberta Posavca.