Lausunnot

Ratamestarin lausunto

Kilpailualue on vaihtelevaa ja monipuolista savolaista talousmetsää. Kilpailukeskuksen läheisyydessä latuverkosto, sekä tiheä polkuverkosto haastavat suunnistajaa reitinvalintojen suhteen, mutta toisaalta saa juoksuvauhdin kiihtymään. Kilpailualuetta halkoo mäkialueet, joissa korkeuserot ovat 25-35m. Mäkien päällä kulkukelpoisuus ja näkyvyys on hyvä. Rinteissä ja notkoissa kulkukelpoisuus on paikoitellen hidasta, ja savolaiselle talousmetsälle tyypillinen korkea heinä rajoittaa juoksuvauhtia paikoitellen. Kilpailualueella on runsas metsäautoteiden verkosto. Vanhemmat metsäkoneurat ovat heinittyneitä, mutta erottuvat selvästi maastosta.

Henkilökohtaisen kilpailun ratojen alkupuolella kilpailijat ylittävät leveän ojan. Maastoon on rakennettu sillat, jotka on merkitty karttaan ja siltojen ympäristön kulkukelpoisuutta on raivattu. Oja on paikoitellen leveä, mutta ylittäminen on mahdollista/sallittua myös muualta kuin merkityistä ylityspaikoista. Loppukesän runsaiden sateiden jäljiltä ojassa vedenkorkeus on noussut. Ratamestarit suosittelevat vahvasti käyttämään tarjolla olevia siltoja. Tonteille meno on kielletty. Maastossa on muutama kielletty alue, jotka on merkitty karttaan. Mikäli kartassa on yhtenäisellä viivalla merkitty kielletty alue, on maastossa siinä kohtaa kielletyn alueen nauha.

Ratamestarien tavoitteena on ollut hyödyntää erilaisia maastoalueita maksimaalisesti. Kilpailumaaston rikkonaisuus sekä jyrkkäreunaiset mäkialueet mahdollistavat jopa poikkeuksellisia reitinvalintamahdollisuuksia Suomen olosuhteissa. Ratojen teema korostaa rytmitystä ja erilaisiin suunnistustehtäviin varautumista. Suunnistajan kannattaakin ottaa alkumatkan opit talteen ja hyödyntää niitä suorituksen edetessä. 

Rastipisteet ovat selkeitä ja rasteja ei ole tarkoituksenmukaisesti piilotettu. Ratojen alku- ja loppupuolella maastossa on runsaasti rasteja, joten koodin tarkastaminen on ensiarvoisen tärkeää. Kaikkein rehevimmille ja heinikkoisimmille alueille kilpailuorganisaatio tekee juosten ja koneellisesti kulku-uria, jotta kilpailun tasapuolisuus toteutuu.

Lauantain viestikilpailussa käytetään osittain samoja alueita kuin perjantain henkilökohtaisessa kilpailussa, mutta ratasuunnittelun linjaukset kulkevat eri lailla. Viestiradoilla suunnistajat pystyvät tukeutumaan opiston alueen latupohjiin, sekä polkuihin mutta hajonnat ja pienipiirteiset rastipisteet pakottavat suunnistajan muuttamaan rytmiään jatkuvasti. Viestille ominaista on, että hajontarasteja on lähekkäin, joten jokaisen suunnistajan tulee tehdä omaa suunnistustyötä, sekä tarkistaa rastikoodit huolella. 

Rastireitti- ja tukireittiradat kulkevat Purnunvuoren lähiympäristössä mäkisessä maastossa. Rastireitiltä poikkeavia reitinvalintoja hyödyntämällä on mahdollista välttää radan suurimpia nousuja. Myös Purnunvuoren laajan pururata- sekä polkuverkoston avulla voi toteuttaa nopeita reitinvalintoja. Rastireitiltä poikkeavat valinnat ovat turvallisia toteuttaa ja niiden tukena on usein joko polku tai selkeä kasvillisuusraja. Viestikilpailussa reitinvalinnoilla on tärkeä rooli kilpailussa pärjäämisessä juoksuvauhdin lisäksi. 

Kilpailukartta on ammattikartoittajan tekemä, joka on ensisijaisesti tehty kilpasuunnistukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että kartta on selkeälukuinen myös kovassa juoksuvauhdissa. Aluskasvillisuutta (=heinää) ei ole karttaan kuvattu, ja joissain kohtaa vaaleanvihreän ja valkoisen metsän raja on häilyvä. Eri vihreän sävyt kuvaavat kuitenkin luotettavasti metsätyypin vaihtumista, sekä kulkukelpoisuutta. Kartta on tasalaatuinen ja kivikuvauksessa on otettu kartalle vain yli 1 m korkuiset kivet. Maalin läheisyydessä on runsas latu- ja polkuverkko ja alueella on liikuttu paljon myös maaston puolella. Tämän takia alueella on heikkoja polkuja, joista kaikkein pienimpiä ei ole kuvattu karttaan.

Hyviä reitinvalintoja ja onnistuneita suorituksia!

Aaro Asikainen

Pekka Inkeri

Eero Turkki