Miksi joku kiinalainen katoaa?

Kimmo Huosionmaa B.Sc.,BBA

( Kuvassa: Shenyang J-31 hävittäjä)

https://sites.google.com/view/kimmonlinkit/etusivu


Kun puhutaan siitä, että henkilö katoaa jossain risteilyllä, niin silloin tietenkin herää heti sellainen ajatus, että onko tuolla henkilöllä useinkin taipumusta tehdä tällaisia asioita, ja miksi hän tuolla tavoin sitten toimii? Ei kai esimerkiksi 36-vuotiaan kiinalaistaustaisen naisen aviuomies ole niin tyhmä, että hän kuvittelee tällaisesta asiasta sitten selviävänsä, jos hän on murhaaja? Kun mietitään sitä, että tuo nainen on kiinalainen ja hänen miehensä ehkä työssä korkean teknologian tuotteiden parissa.


Silloin voi kyseessä olla sellainen asia, jota kutsutaan teollisuusvakoilun nimellä. Kiinan kansantasavalta on kovin pitkään pitänyt paikkaa maailman nopeimman supertietokoneen haltijana. Syy siihen miksi nimenomaan kiinan kansantasavalta on ikään kuin valtavia harppauksia ottaen saanut haltuunsa paikan maailman nopeimman tietokoneen kehittäjän tietenkin perustuu siihen, että tuo valtio on tehnyt valtavasti panostuksia nimenomaan tietotekniikan kehittämisessä välttämättömien luonnontieteiden sekä insinööriopintojen kehittämisessä.


Samoin muissakin tuollaisen projektin kannalta välttämättömissä koulutuksissa on tehty valtava määrä uusia aloituspaikkoja, ja mallia koulutukseen on haettu esimerkiksi Suomesta ja Aalto-Yliopistosta. Yksi esimerkki siitä, miten tuo opetus on kantanut hedelmää ovat kiinalaisten opiskelijoiden hyvät suoritukset erilaisissa ohjelmointi ja muissa vastaavissa kilpailuissa ympäri maailmaa. Mutta osa tuosta menestyksestä perustuu varmasti vakoiluun, joka voi tapahtua joko verkon yli Kiinasta käsin, jolloin agentti tuo Suomeen esimerkiksi läppärin, jonka kautta kansantasavallan tiedustelun mies suorittaa tehtävänsä etäkäytön avulla.



Tuossa maassa on ymmärretty se, että hyvä tietotekniikan osaaminen poikii valtavasti muuta tiedettä sekä tekniikkaa, jota voidaan soveltaa lähes mihin tahansa teollisuuden alaan. Supernopeiden tietokoneiden avulla voidaan kehittää erilaisia simulaatioita, joita sitten hyödynnetään esimerkiksi taistelukoneita koskevassa suunnittelutyössä sekä erilaisissa muissa simulaatioissa, jotka koskevat tekniikkaa, taktiikkaa sekä strategiaa. Esimerkiksi Internetin alustalla pyörivät erilaiset verkkopohjaiset työympäristöt varmasti kiinnostavat asevoimien johtoa, joka voi käyttää niitä vaikkapa robottiaseiden ohjaamisessa sekä jopa operatiivisessa johtamisessa. Niiden ympäristöjen varastamiseen täytyy niiden lähdekoodi vain purkaa USB-tikulle.


Tuon jälkeen tuo koodi voidaan asentaa mille tahansa nettisivustolle, joka sitten muuttuu vaikkapa tuon valtion yhteydenpitoa varten rakennetuksi kanavaksi, jolla se pitää yhteyttä sen omiin maailmalla oleviin vakoojiin, joihin se ei voi ottaa yhteyttä Gmailin kautta. Tuolloin yhteyden turvallisuus pitää taata suojatun VPN-yhteyden sekä vahvan identiteettisuojauksen avulla. Eli tuo vakoojien kanssa tapahtuva viestintä sitten varmasti pitää näyttää todella hyvältä, jotta NSA ei huomaisi esimerkiksi jonkun opiskelijan pitävän yhteyttä Kiinan kansanarmeijan tiedusteluun. Tuolloin käytetään samoja ympäristöjä, kuin mitä esimerkiksi verkkopankit hyödyntävät, eli ympäristön turvallisuus taataan samojen algoritmien avulla kuin, mitä käytetään pankeissa.


Samalla tuo Internetissä oleva ympäristö sitten voi muistuttaa ominaisuuksiltaan esimerkiksi sitä ympäristöä, mitä opiskelijat ja opettajat käyttävät viestiessään esimerkiksi korkeakoulussa toisilleen. Vaikka tietenkin kiinalaiset ovat olleet erittäin uutteria tuon opiskelun kanssa, ja keränneet kaiken mahdollisen tiedon esimerkiksi juuri verkon yli tapahtuvasta tiedon jakamisesta, ja purkaneet avoimen lähdekoodin sovelluksia kuten Renderfahrm-sovellusta, mikä mahdollistaa tietokoneiden resurssien jakamisen tietoverkon ylitse, jotta sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi asevoimien huippulaskennassa sekä tietokoneiden käytön valvomisessa. Myös GSM-sovellukset joilla sen käyttäjä voidaan paikantaa sekä tuohon puhelimeen liitettävät erilaiset tunnistin sovellukset varmasti kiinnostavat tiedusteluviranomaisia.


Näet kun opiskelija on ikää kuin ulkona kansantasavallan poliisin valvonnasta, niin häneen voidaan kohdistaa esimerkiksi CIA:n värväyskampanjoita, joten siksi on hyvin tärkeää, jotta vakooja sitten on jatkuvasti tiedustelun valvonnassa, jotta hän ei ikään kuin “infektoituisi” eli hän voisi altistua länsimaiselle propagandalle tai käännyttämis kampanjoille, joiden avulla tuota henkilöä pyritään värväämään kaksoisagentiksi. Tuon takia vakoojan pitää tietenkin pitää paikannuslaitetta mukanaan, jotta hänet löydetään tarpeen tullen. Tuo laite tietenkin on puhelin, jota voidaan mukavasti kuljettaa mukana. Siinä tietenkin on biometrinen käyttäjän tunnistusmetodi kuten sormenjälkitunnistin, jotta tuo henkilö sitten voisi tunnistautua aina tarvittaessa, jotta hän ei joutuisi vaaraan, tai muuten olisi turhaan poissa tunneilta , jolloin hänen koulutuksensa vaarantuu, eikä valtio saa hänestä sitten sijoitustaan takaisin.