Historikk

Oppstart

Klubben ble startet opp i 1997 på Høyenhall i Røyken. Det varte ikke lenge før det ble flyttet til Klokkegården, 1 liten km unna. Med nesten hele huset å bruke, var det plass til eget diskotek, kafeteria område, biljard og air-hockey rom, samt rolige områder til å sitte å snakke.

Besøkende

På sitt beste i sent 2000 tallet, hadde klubben inntil 250 besøkende hver fredag. Folk kom strømmende fra Asker og Drammen, samt resten av Røyken. Nå om dagen er det betydelig roligere, da ungdom ikke har vist at det finnes en klubb i røyken.

"Gjennom deltakelse i det åpne miljøet kan de unge bli trukket med i ulike typer aktiviteter"

Hvorfor ha en ungdomsklubb i røyken?

  • Her kan du føle deg som hjemme, uavhengig av bakgrunn, interesser og vennekrets

Ungdom trenger trygge og uformelle møteplasser

• Ungdom trenger hverandre. Gjennom samvær knyttes vennskap. I dag er mange tilbud veldig spesialiserte. Interesse for og ferdigheter i en bestemt aktivitet er ofte avgjørende for deltakelse. På fritidsklubben kreves det verken spesielle ferdigheter eller kunnskaper for å delta. Klubben er en nøytral arena hvor ungdom med ulik kulturell og sosial bakgrunn møtes, og ulike verdisyn og interesser brytes. Det er en inkluderingsarena for all type ungdom. Dette er fritidsklubbens fortrinn og styrke. I tillegg har det fra begynnelsen av vært et grunnleggende prinsipp at fritidsklubben skal være rusfri.


Ungdom trenger å utvikle sosiale ferdigheter

• Fritidsklubben er et samfunn i miniatyr. Den har både formelle og uformelle strukturer. Her kan barn og ungdom tilegne seg en demokratisk praksis og trene seg opp i medbestemmelse. Det å sette seg mål for aktivitetene er ikke de voksnes sak. De unge lærer at deres deltakelse er nødvendig for at ting skal skje. Samtidig er veien til målet minst like viktig. For å realisere sine ønsker trenger man å samarbeide: Å målbære egne meninger, lytte til andre, løse konflikter, ta ansvar og lede andre. Ikke minst lærer man å tilpasse seg demokratiske strukturer og spilleregler, plikter og rettigheter, gjennom å ”gjøre det selv”.

Fritidsklubben er en arena der ungdommer kan bygge opp nye kvalifikasjoner på måter som skolen ikke har anledning til. I møtet med voksne de får tillitt til kan de få prøve ut ferdigheter som gir dem økt mestringsfølelse og selvtillitt. I ungdomsklubben lærer ungdommene å ta ansvar, til å stake ut en kurs og til å utvikle sin egen evne til refleksjon.


Ungdom trenger verksteder for egenprodusert kultur

• Vi lever i et samfunn, hvor voksenprodusert barne- og ungdomskultur opptar en stadig større plass i markedet. Her blir de unge tildelt en rolle som konsumenter av ferdig utviklede produkter. Men barn og ungdom trenger også egne arenaer, hvor de kan få utvikle sine egne kulturelle uttrykk – på egne premisser. Fritidsklubben er et slikt sted, hvor kreativiteten gis rom til å utfolde seg. Musikk, dans, film og teater - mulighetene er mange. I fritidsklubben utdannes fremtidens kulturutøvere, og her formes fremtidens kulturuttrykk. Ungdom trenger stabile voksne rollemodeller

• Barn og ungdom trenger voksne. I takt med samfunnets raske skiftninger er det nødvendig at voksne står for tydelige verdier, og at de klarer å formidle disse til dagens unge. Fritidsklubben er godt egnet til dette. Her spiller de ansatte en annen rolle enn foreldre og lærere. I klubben skjer møtet med ungdom på andre premisser, man er ikke bundet til pensum eller familiebånd. I stedet for å lede de unge gjennom styrende programmer, er møtet friere og basert på de unges initiativ. Klubbarbeiderens rolle er tilretteleggerens og veilederens, en som har tid til å lytte og samtale - om både etiske og hverdagslige problemer.