Kestävä Samke

Kestävä Samke 

Kestävä Samke on Sammon keskuslukion opiskelijoiden ympäristö- ja ilmastotoiminnan yhteisö. Opiskelijalähtöinen toiminta pyrkii edistämään koulumme hiilineutraaliutta sekä ympäristön viihtyisyyttä ja kestävyyttä. Toiminnassa on mukana kymmenisen opiskelijaa sekä useita opettajia.  Kokoonnumme viikottain ja suunnittelemme käytännön pieniä ja isompiakin tekoja, joilla yhteensä on iso merkitys ympäristölle. 

Toiminta on opetushallituksen tukemaa. 


Yliopistoyhteistyö

Jyväskylän yliopisto osallistuu ECF4CLIM  hankkeeseen. Samken opiskelijoita haastatellaan ja heidän ilmastoasenteitaan ja niiden muuttumista tutkitaan vuosien 2022-25 välillä.  2.11.2022 

Tutustumiskäynnit

12.10.2022 Kävimme Lempäälän lukiossa tutustumassa Ilmastosoturitoimintaan. Jarmo esitteli meille heidän mittavia hankkeitaan.  

Tulevaa

Suunnitteilla on biojätteetön päivä Samkeen sekä koulun jätteiden kierrätyksen tehostaminen

ECF4CLIM komiteakokous 16.11.2022

Kestävä Samke -ryhmän opiskelijoita edusti ansiokkaasti kansainvälisen projektin ensimmäisessä komiteakokouksessa. Mukana oli myös kaupungin tason kestävyystoimijoita sekä opetushallituksen ja järjestöjen edustajia. 

ECF4CLIM komiteakokous 16.11.2022

Komiteakokouksessa heräteltiin yhteistoimintaa peruskoulun ja lukion välillä ympäristöasioiden puitteissa. 

Kouluvierailut alakouluissa

Maaliskuussa Kestävä Samke opiskelijat kävivät pitämässä Tampereen eri alakouluilla pienemmille oppilaille kierrätystyöpajoja. Kestävän tulevaisuuden turvaamiseksi:

Työpajassa tuunattiin vanhoista teepaidoista kätevät kassit. 

Pienet oppilaat innostuivat askartelusta ja lukiolaiset innokkaista pienistä oppilaista! 

Ensin katsottiin ohjeita ja kestävää kehitystä powerpointista ja sitten pistettiin sakset heilumaan!

BIOJÄTTEETÖN PÄIVÄ 23.3.2023

Alkuvuodesta Sammon keskuslukion ruokatoimitukset alkoivat tulla keskuskeittiö Padasta ja ruokahävikki lisääntyi. Koska ruuantuotanto maksaa, on ruuan heittäminen roskiin todella hölmöä, koska roskiin menevän ruuan kustannuksella voitaisiin tehdä laadukkaampaa ruokaa. Kestävän Samken opiskelijat tarttuivat tähän ongelmaan ja 23.3. pidettiin "Biojätteetön päivä". Rotovilla huomautettiin tästä koko koululle ja mainostettiin skriinillä tapahtumaa. Palautteen perusteella tapahtuma oli hyödyllinen, sillä opiskelijat kiinnittivät enemmän huomiota asiaan. BIojätteen määrään vaikuttaa huomattavasti se, millaista ruokaa on tarjolla. Esimerkiksi biojätteettömänä päivänä kanakastikkeen kanssa oli perunoita, joiden kuorista kertyi jätettä, joten emme kilomääräisesti saaneet biojäteettä vähennettyä ihan niin paljon kuin olisimme toivoneet. 

13.4.2023 Hyytiälän ekskursio 

Kauniina kevätpäivänä lastasimme bussiin opiskelijoita ja suuntasimme Pohjois-Pirkanmaalle tutustumaan kenttätutkimukseen sekä laboratoriohommiin työpajan muodossa. 

Hyytiälän metsäasema on osa Helsingin yliopistoa ja kunnostautunut sekä ilmasto- että metsäntutkimuspuolella, mutta myös tiedekasvatuksen edistämisessä. 

Hyytiälän metsäntutkimusasemalla

Versokammion hiilidioksiditaseen mittausta. Opiskelijat tutustuivat työpajassa hiilidioksiditaseen mittaukseen sekä erilaisiin mallinnuksiin ilmankehän ja boreaalisen metsän välillä. 

SMEAR II 

Reetta Matilainen esittelee kenttäkoejärjestelyitä. Hyytiälä on yksi Suomen neljästä SMEAR-mittausasemasta, joissa tutkitaan ilmakehän ja ekosysteemin vuorovaikutusta. Aseman mittaustorni on peräti 127 metriä korkea, eli yhtä korkea kuin Näsinneula ilman antenneja!