dieetvoer kat

Beste Dieetvoer Kat

Wat is dieetvoer voor je kat?

Overschakelen op dieetvoer kat is een geweldige manier om je kat te helpen zijn overtollige kilo’s kwijt te raken, maar het is niet de enige manier om resultaat te boeken. Je kunt ook de volgende strategieën en technieken gebruiken om je kat te helpen afslanken.

Verhoog de hoeveelheid lichaamsbeweging die ze krijgt

Door de hoeveelheid lichaamsbeweging die je kat krijgt te verhogen, verhoog je ook het aantal calorieën dat je kat dagelijks nodig heeft. Maar, als je jouw kat voedselopname niet verhoogt, dan zal je jouw kat van ”brandstof” moeten voorzien door opgeslagen vet te verbranden.

Stop met het geven van traktaties

Veel katten baasjes verzuimen rekening te houden met de calorieën die ze in de vorm van traktaties geven. Dit is vooral problematisch voor kleine katten, voor wie elke katten traktatie een aanzienlijk percentage van hun dagelijkse calorie-inname uitmaakt.

Stop met het voeren van mensenvoer

Hoewel er waarschijnlijk niets mis mee is om je kat af en toe een frietje of een sperzieboontje te geven, bereiden katten baasjes hun kat voor op gezondheidsproblemen door ze routinematig calorierijk mensenvoer te geven. In het algemeen zul je jouw kat kattenvoer willen geven en het mensenvoer voor jezelf houden.

Wanneer heeft je kat dieetvoeding nodig?

Net als de meeste andere dieren, functioneren katten het best bij een betrekkelijk aantal calorieën. Toevallig op zoek naar een placemat voerbak? Lees dan onze artikel over de beste placemat voerbak kat. Dit verschilt uiteraard van ras tot ras, maar als elke kat te veel calorieën binnenkrijgt, dan begint zijn gezondheid eronder te lijden.

Gewrichtsproblemen

Katten die gedwongen worden om extra gewicht te sjouwen, belasten hun gewrichten extra. Dit kan leiden tot artritis, problemen als heupdysplasie verergeren en de gevoeligheid voor verstuikingen en verrekkingen vergroten.

Diabetes Mellitus

Katten met overgewicht hebben meer lichaamsweefsel dan zou moeten, waardoor hun pancreas niet genoeg insuline kan produceren om de suikers in hun bloedbaan te metaboliseren. Als dit niet gecontroleerd wordt, kan dit zenuwproblemen veroorzaken, de nierfunctie aantasten en de levensduur van je kat verkorten.

Hartziekte

Een verhoogd lichaamsgewicht stelt hogere eisen aan de hartspier van je kat, wat een inefficiënte bloedsomloop tot gevolg heeft. Bovendien kan deze belasting leiden tot congestief hartfalen, een aandoening waarbij de hart van je kat zich langzaam met vocht vult.

Hypertensie (hoge bloeddruk)

Dit is een ernstige medische aandoening die de inwendige organen van je kat (vooral de nieren) kan belasten en de risico op hartproblemen en beroerte kan verhogen.

Ademhalingsmoeilijkheden

Te veel lichaamsgewicht kan het voor het middenrif van een kat moeilijk maken effectief te bewegen, waardoor je kat een moeizame ademhaling gaat vertonen. Dit vermindert ook de hoeveelheid zuurstof die de lichaamsweefsels van je kat bereikt, wat vaak vermoeidheid en lusteloosheid veroorzaakt.

Leverproblemen kat

Het lichaam van je kat slaat wat vet in de lever op voor noodgevallen, maar katten met overgewicht slaan vaak te veel vet in hun lever op. Dit vermindert het vermogen van de lever om goed te functioneren, wat een hele reeks latere gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Neiging tot oververhitting

Hoe meer lichaamsvet je kat heeft, hoe meer lichaamswarmte je kat zal vasthouden. Dit betekent dat katten met overgewicht last kunnen hebben van hogere lichaamstemperaturen dan die met een gezond lichaamsgewicht, waardoor ze zich ellendig kunnen voelen en activiteit waar mogelijk vermijden.

Huidproblemen

Huid- en vachtproblemen komen vaker voor bij katten met overgewicht dan bij katten die binnen hun aanbevolen gewichtsbereik zitten. Bovendien kan zwaarlijvigheid huidplooien doen ontstaan, die oliën en vuil kunnen insluiten en tot verdere problemen bij je kat leiden.

Falen van de voortplanting bij je kat

Net als de meeste andere dieren lopen katten met overgewicht een verhoogd risico op voortplantingsmislukking. Katten met overgewicht kunnen last krijgen van verstoringen in hun hormonale cycli en katten lopen meer kans op miskramen of moeilijke bevallingen dan katten die op hun streefgewicht zitten.

Verhoogd kankerrisico

Hoewel wetenschappers het oorzakelijke verband tussen zwaarlijvigheid en kanker nog niet helemaal begrijpen, wijst onderzoek erop dat katten met overgewicht een verhoogd risico lopen op het ontstaan van borsttumoren en blaaskanker.

Verminderde Levensduur van je kat

Door de hierboven genoemde problemen en andere, leven katten met overgewicht zelden zo lang als hun gezonde soortgenoten. In sommige gevallen kan zwaarlijvigheid de levensduur van een kat met verscheidene jaren verminderen.

Waardoor komen katten aan in gewicht?

Katten komen om één, en slechts één, reden aan: Ze krijgen meer calorieën binnen dan ze verbranden. Dit principe geldt voor iedereen, ook voor ons!

Ingenomen energie (calorieën) moet op een of andere manier gebruikt worden en als het ontbijt van je kat niet gebruikt wordt om achter de postbode aan te jagen, wordt het gebruikt om extra lichaamsweefsel aan te maken – voornamelijk vet.

Nu zijn er verschillende dingen die het aantal calorieën dat je kat nodig heeft kunnen veranderen, of de manier waarop het lichaam van je kat de calorieën die ze eet gebruikt.

Bijvoorbeeld, dat je kat 100 Calorieën kip eet, betekent niet dat haar lichaam alle 100 Calorieën eruit haalt – delen van het voedsel kunnen ongesckatten door haar systeem gaan en de bacteriën in haar spijsverteringskanaal verbruiken een deel van de calorieën.

Bovendien kunnen sommige katten meer van de calorieën in een bepaald voedsel benutten dan andere. Sommige katten verbranden meer calorieën tijdens het sporten dan andere en sommige voedingsmiddelen kunnen zelfs de stofwisseling van een kat veranderen. Het is dus niet altijd mogelijk om het precieze aantal calorieën dat je kat verbruikt of verbrandt te achterhalen.

Welke katten hebben aanleg om dik te worden?

Zwaarlijvigheid bij katten is, zoals ze zeggen, een probleem van deze tijd. Wilde katten kregen zelden de kans om genoeg voedsel tot zich te nemen. De volgende groepen katten hebben aanleg om dik te worden:

Oudere katten

De stofwisseling van een kat vertraagt gewoonlijk met de leeftijd en de meeste katten zullen gemakkelijker kilo’s beginnen aan te komen als ze ouder worden.

Bovendien zijn oudere katten zelden zo actief dan jongere katten, wat verder bijdraagt tot gewichtstoename.

Inactieve katten

Katten die niet veel rennen, springen en spelen zullen niet genoeg calorieën verbranden om op een gezond lichaamsgewicht te blijven.

Katten die herstellen van verwonding of ziekte

Katten die herstellen van verwondingen of ziekte zijn zelden in staat veel te bewegen, wat tot een calorische onevenwichtigheid kan leiden.

Katten die sommige medicijnen nemen

Sommige medicijnen kunnen de eetlust van je kat aanwakkeren. Dit kan ertoe leiden dat ze een teveel aan calorieën binnen, wat dus leidt tot een gewichtstoename. Corticosteroïden, bijvoorbeeld, zorgen er vaak voor dat katten meer gaan eten en minder rondrennen, wat resulteert in aankomen!

Gesteriliseerde katten

Hoewel de meeste mensen hun kat kunnen en moeten laten steriliseren of castreren en deze ingrepen meestal een aantal gezondheidsvoordelen bieden, hebben gesteriliseerde katten meestal een tragere stofwisseling dan ongesteriliseerde katten.

Dieetvoer voor je kat kopen? Houd hier rekening mee

Er zijn allerlei soorten dieetvoeding op de markt die bedoeld zijn om af te vallen, maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal goede keuzes zijn. Enkele dingen waar je op wilt letten zijn:

Verminderd caloriegehalte

De meeste goede dieetvoeding om af te vallen bevatten minder calorieën dan gewone voedingsmiddelen. Idealiter geven zulke voeren je kat na het eten een vol gevoel. Dit wordt gewoonlijk bereikt door het vezelgehalte van een voeding te verhogen. Vezels bevatten heel weinig bruikbare calorieën, maar neemt toch veel ruimte in de darmen van je kat in.

Bovendien hebben veel voeren die bedoeld zijn om af te vallen een verhoogd eiwitgehalte en een verlaagd vetgehalte. Dit helpt om het caloriegehalte van het voer te verlagen (vetten bevatten meer calorieën dan eiwitten of koolhydraten), terwijl het verhoogde eiwit helpt ervoor te zorgen dat je kat de voeding krijgt die ze nodig heeft. Benieuwd wat een voerpuzzel kat is? lees er alles over in ons artikel: beste voerpuzzel kat.

Als vuistregel wil je een dieetvoer kat zoeken met minder dan 400 calorieën per maaltijd, maar die met minder dan 300 calorieën, zijn nog beter.

Dieetvoeding voor katten moet lekker smaken

Dieetvoer kat moet nog steeds lekker smaken, anders eet je kat het gewoon niet op! En dat is weer niet juiste manier om af te vallen;)

Voedzaam

Het is erg belangrijk dat het dieetvoer van je kat de nodige vitaminen, mineralen en de juiste hoeveelheden van de belangrijkste macromoleculen (eiwitten, vetten, koolhydraten en nucleïnezuren) bevat die je kat nodig heeft om gezond te blijven. Het voornaamste verschil tussen afslank kattenvoer en gewone kattenvoeding zijn de calorieën. Benieuwd wat onze mening is over Iams kattenvoer? lees ons artikel: beste Iams kattenvoer. Meer inspiratie nodig. Check ons artikel over de kattenvoerbak? Kijk ook eens naar Hills kattenvoer. Benieuwd hoe wij over een bekend merk als Felix kattenvoer denken? Lees onze artikel over: Felix kattenvoer. Al Almo nature kattenvoer geprobeerd? lees ons artikel over Almo Nature kattenvoer. Een ander merk kattenvoer wat interessant is om naar te kijken is Purina One kattenvoer, wat een gezond en bovenal lekkere kattenbrok is voor jouw kat!. Benieuwd naar een ander specifiek merk kattenvoer wat wij aanbevelen? Lees dan onze artikel over Perfect fit kattenvoer.

Verrijkt met probiotica

Probiotica zijn nuttige bacteriën die het darmkanaal van je kat helpen effectief te werken. Door voeding met probiotica te kiezen zal je kat minder snel last hebben van darmklachten als ze van voeding verandert en zal je kat beter in staat zijn om voedsel goed te verteren.

Algemene richtlijnen voor het kopen van dietvoer

Of je nu op zoek bent naar een afslankformule of een gewone kattenvoeding, je zult er altijd voor willen zorgen dat je dieetvoeding kiest die aan een paar belangrijke criteria voldoet. Je zult onder andere willen zoeken naar een dieetvoer dat:

Gemaakt is in een land met hoge veiligheidsnormen. Dit komt er in wezen op neer dat je dieetvoeding kiest dat gemaakt is in de Benelux, VS, Canada, West-Europa, Australië of Nieuw-Zeeland.

Katten dieetvoer wat geen kunstmatige kleuren, smaakstoffen of andere additieven bevat. Kunstmatige kleuren en smaakstoffen zijn onnodige toevoegingen voor goed doordachte dieetvoeding en ze kunnen voedselallergieën bij katten opwekken.

Katten dieetvoer bevat geen ongeïdentificeerde vleesmaaltijden of bijproducten. Hoewel goed geëtiketteerde en geïdentificeerde vleesproducten, zoals “kippenmeel” en “rundermeel” prima ingrediënten zijn, zul je dingen als “vleesmeel” willen vermijden. Deze ingrediënten voegen namelijk niks toe!

Hoeveel calorieën heeft je kat nodig?

De caloriebehoefte van je kat is een van de belangrijkste dingen om uit te zoeken als je het gewicht van je kat probeert te beheersen. Dit geeft je een doel om het dieetvoer van je kat op te stellen.

Het is niet altijd gemakkelijk om precies te bepalen hoeveel calorieën je kat nodig heeft. Individuele katten hebben verschillende stofwisselingssnelheden en verbranden in de loop van een dag verschillende hoeveelheden calorieën.

De beste manier om de caloriebehoefte van je kat te bepalen is door eerst haar Resting Energy Requirements (RER) te bepalen. Dit vertelt je het aantal calorieën dat je kat nodig heeft om te ademen, bloed te pompen en andere kritieke lichaamsprocessen uit te voeren.

Om de RER van een kat te bepalen, verhoog je jouw kat zijn lichaamsgewicht in kilogrammen tot de ¾ macht (om het gewicht van je kat in ponden om te rekenen naar kilogrammen, deel je gewoon haar gewicht in ponden door 2,2). Dit getal wordt dan vermenigvuldigd met 70, wat je het aantal calorieën geeft dat ze per dag nodig heeft.

Om een voorbeeld te geven:

Een kat van 10 kilo = 70(10)3/4 = 400 Calorieën = RER

Dit getal (de RER) wordt dan vermenigvuldigd met een van verschillende factoren om tot haar werkelijke caloriebehoefte te komen.

Bijvoorbeeld:

Kats hebben een factor van 2,0 tot 3,0, afhankelijk van hun leeftijd.

Volwassenen katten hebben een factor van 1,8

Gesteriliseerde of gecastreerde volwassen katten hebben een factor van 1,6

Dus, in de veronderstelling dat onze oorspronkelijke kat van 10 kilo een gesteriliseerde volwassen kat is, dan zou onze kat elke dag ongeveer 640 calorieën aan voer nodig hebben. Als je kat niet gesteriliseerd zou zijn, dan zou je kat nog wat meer calorieën nodig hebben, in totaal ongeveer 720.

Bij katten met overgewicht moet factor 1 worden gebruikt bij het bepalen van hun dagelijkse caloriebehoefte. Ook moet de RER bepaald worden aan de hand van haar ideale lichaamsgewicht.

Dit betekent dat als onze 10-kilogram kat ongeveer 2 kilogram te zwaar is, de formule zou zijn:

70(8)3/4 = 332 = RER

Vermenigvuldiging hiervan met een factor 1 betekent dat onze kat ongeveer 332 calorieën per dag zou moeten eten om veilig af te vallen. Als globaal getal raden veel dierenartsen aan de dagelijkse calorie inname van katten met overgewicht met ongeveer 25% te verminderen.

Hoe weet ik of mijn kat overgewicht heeft?

Breng je kat altijd binnen voor een bezoek aan je dierenarts als je vermoedt dat ze overgewicht heeft. Op die manier kan hij of zij een vaststelling doen en helpen mogelijke oorzaken op te sporen en passende behandelingsoplossingen te belichten.

Er zijn echter een paar dingen die je kunt overwegen als je probeert uit te maken of je kat overgewicht heeft. Het eerste is het gewicht van je kat zijn ras te vergelijken met je kat zijn lichaamsgewicht. Als je kat het gemiddelde gewicht van zijn kattenras (voor zijn lengte) overschrijdt, dan heeft je kat – per definitie – overgewicht. De term “zwaarlijvig” is pas van toepassing als het lichaamsgewicht van een kat 10% tot 15% boven een gezond lichaamsgewicht ligt.

Prijs van het dieetvoer voor je kat

De prijs van dieetvoer voor je kat begint vanaf 5 euro en kan oplopen tot ongeveer 175 euro. Buiten deze range betaal je vaak te veel en zal je dat niet merken aan de kwaliteit, tenminste als je boven de 175 euro zit. Daaronder natuurlijk wel 😉